pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε μια ξεχασμένη ελληνική εκκλησία της Σαμψούντας με οδηγό έναν Τούρκο με ρίζες στην Ελλάδα

11/11/2017 - 9:09πμ
Σε μια ξεχασμένη ελληνική εκκλησία της Σαμψούντας με οδηγό έναν Τούρκο με ρίζες στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ορθόδοξη πίστη αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς ήταν κάτι παραπάνω από μια θρησκεία για τον ελληνισμό. Όσοι εγκατέλειψαν την ορθόδοξη πίστη στον Πόντο και στη Μικρά Ασία σε μια-δυο γενιές έχασαν την ταυτότητά τους, παρά τα όσα γράφει το DNA τους. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ταξίδι που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2017 στον Εύξεινο Πόντο ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης γράφοντας πολλά χιλιόμετρα στο νομό Σαμψούντας προσπάθησε να εντοπίσει και όσο το δυνατό περισσότερες ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Σε μια από τις περιηγήσεις του είχε οδηγό τον Χαρούν Τεμέλ, ο οποίος του υπέδειξε μια εκκλησία στο Τσινίκ, κοντά στην πόλη της Σαμψούντας και ακόμα πιο κοντά στο Τεκέκιοϊ, την κωμόπολη Τεκκιά των Ελλήνων που ήταν ενωμένη με το ελληνικό κεφαλοχώρι Άνω και Κάτω Ανδρεάντων. «Ο Χαρούν γνωρίζει σχετικά καλά τα νέα ελληνικά. Το χωριό του είναι το Τσιριχμάν, ακριβώς απέναντι από την Όξε, το χωριό της γιαγιάς μου», σημειώνει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο παππούς του Χαρούν ζούσε στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, στο χωριό που σήμερα ονομάζεται Σκοπός. Από τις αφηγήσεις των δικών του γνωρίζει ότι έφυγαν ειρηνικά, παίρνοντας μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα σε κάρα. Η πρώτη γυναίκα του Χαρούν Τεμέλ είχε πατέρα Έλληνα, ένα από τα μικρά ορφανά που έμειναν μετά το 1923 στην Τουρκία και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο. Όταν μεγάλωσε του έμαθαν μια τέχνη και τον πάντρεψαν με Τουρκάλα.

Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης ξεκίνησε να βρει την εκκλησία του Τσινίκ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Από το κέντρο της Σαμψούντας με τον Χαρούν Τεμέλ (φωτ. πάνω) κατευθύνθηκαν ανατολικά προς Τραπεζούντα, και έπειτα από 14 χλμ. μπήκαν στο Τεκέκιοϊ το οποίο είναι μια σύγχρονη τουρκική πόλη, σε φάση μεγάλης ανάπτυξης και ανοικοδόμησης. Περίπου 3 χλμ. χρειάζονται για το Κάτω Τσινίκ, και από εκεί ανηφόρισαν για το Άνω Τσινίκ.

«Φτάσαμε σε ένα πλάτωμα που έβλεπε όλη την γύρω περιοχή. Εκεί ήταν ένα μακρόστενο, περίεργο κτήριο, χωρίς σκεπή. Σε μικρή απόσταση ήταν και τα τουρκόσπιτα. Ο χώρος γεμάτος με πολλά παιδιά που έτρεξαν να μας υποδεχτούν. Παιδιά με λάμψη στο πρόσωπο, τα κορίτσια δεν φορούσαν μαντίλες και τα ρούχα τους έμοιαζαν με τα ρούχα των δικών μας παιδιών εδώ στην Ελλάδα. Λες και δεν ήταν της περιοχής», περιγράφει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο συγγραφέας τους είπε ότι είχε έρθει να βρει την παλιά εκκλησία, και ο Χαρούν Τεμέλ έπιασε κουβέντα μαζί τους. «Εδώ πήγαιναν σχολείο οι γονείς μας», πληροφόρησαν τους δύο άνδρες τα παιδιά, και τους ενημέρωσαν ότι το κτήριο που έβλεπαν έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, και έτσι έπεσε η στέγη.

«Ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία που είδα μέχρι τώρα», εξηγεί ο Μιχάλης Καϊκουνίδης. Το εσωτερικό είχε χωριστεί σε μικρότερα τμήματα, που προφανώς ήταν οι τάξεις, και στη μέση υπήρχε ένας μεγάλος κενός χώρος, ίσως για το διάλειμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Ένιωσα ότι κάτι ήθελε να πει, ένα παράπονο ακουγόταν μέσα από τα ντουβάρια του άλλοτε χριστιανικού ναού. Μια θλίψη υπήρχε στον αέρα», περιγράφει.

Και καταλήγει: «Οι φωτογραφίες που τράβηξα βγάζουν αυτήν τη θλίψη και τη μοναξιά που υπήρχαν διάχυτες. Έκανα το σταυρό μου και απομακρύνθηκα με βαριά συναισθήματα στην ψυχή μου».

  • Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη για την παραχώρηση στο pontos-news.gr του φωτογραφικού υλικού.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

10/04/2026 - 10:05μμ
Αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, πριν από τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Τρίτη 14 Αυγούστου 2007 (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυπτοχριστιανοί στον Πόντο: Η πίστη που έμεινε ζωντανή στο σκοτάδι των διωγμών

10/04/2026 - 7:15μμ
Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

10/04/2026 - 8:38πμ
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

9/04/2026 - 11:46μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ομιλητής σε εκδήλωση για την Κύπρο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 (φωτ.: ΚΥΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – «Homo politicus»

9/04/2026 - 9:15μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας θα είναι η δική μας Ανάσταση

9/04/2026 - 1:47μμ
Καμπαναριό ελληνικού ορθόδοξου ναού στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου που πλέον ονόμαζεται Αρπαλί (πηγή: karadeniz.gov.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου: Εκεί ο εξαγνισμός της ψυχής ήταν συλλογική υπόθεση – Υποχρεωτική η συμφιλίωση και ο ασπασμός της αγάπης

9/04/2026 - 12:24μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καταπέλτης» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατά του Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του περί Κύπρου

9/04/2026 - 12:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Με ευλάβεια και κατάνυξη οι Επιτάφιοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

4 ώρες πριν
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Στην Ουάσινγκτον το πρώτο βήμα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Θεσσαλονίκη: «Πλημμύρισε» η Αριστοτέλους από κόσμο για τη συνάντηση πέντε Επιταφίων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/The Greek Herald)

Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Παρασκευή για τους Έλληνες της διασποράς στην Αυστραλία

6 ώρες πριν
Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign