pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε μια ξεχασμένη ελληνική εκκλησία της Σαμψούντας με οδηγό έναν Τούρκο με ρίζες στην Ελλάδα

11/11/2017 - 9:09πμ
Σε μια ξεχασμένη ελληνική εκκλησία της Σαμψούντας με οδηγό έναν Τούρκο με ρίζες στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ορθόδοξη πίστη αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς ήταν κάτι παραπάνω από μια θρησκεία για τον ελληνισμό. Όσοι εγκατέλειψαν την ορθόδοξη πίστη στον Πόντο και στη Μικρά Ασία σε μια-δυο γενιές έχασαν την ταυτότητά τους, παρά τα όσα γράφει το DNA τους. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ταξίδι που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2017 στον Εύξεινο Πόντο ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης γράφοντας πολλά χιλιόμετρα στο νομό Σαμψούντας προσπάθησε να εντοπίσει και όσο το δυνατό περισσότερες ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Σε μια από τις περιηγήσεις του είχε οδηγό τον Χαρούν Τεμέλ, ο οποίος του υπέδειξε μια εκκλησία στο Τσινίκ, κοντά στην πόλη της Σαμψούντας και ακόμα πιο κοντά στο Τεκέκιοϊ, την κωμόπολη Τεκκιά των Ελλήνων που ήταν ενωμένη με το ελληνικό κεφαλοχώρι Άνω και Κάτω Ανδρεάντων. «Ο Χαρούν γνωρίζει σχετικά καλά τα νέα ελληνικά. Το χωριό του είναι το Τσιριχμάν, ακριβώς απέναντι από την Όξε, το χωριό της γιαγιάς μου», σημειώνει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο παππούς του Χαρούν ζούσε στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, στο χωριό που σήμερα ονομάζεται Σκοπός. Από τις αφηγήσεις των δικών του γνωρίζει ότι έφυγαν ειρηνικά, παίρνοντας μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα σε κάρα. Η πρώτη γυναίκα του Χαρούν Τεμέλ είχε πατέρα Έλληνα, ένα από τα μικρά ορφανά που έμειναν μετά το 1923 στην Τουρκία και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο. Όταν μεγάλωσε του έμαθαν μια τέχνη και τον πάντρεψαν με Τουρκάλα.

Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης ξεκίνησε να βρει την εκκλησία του Τσινίκ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Από το κέντρο της Σαμψούντας με τον Χαρούν Τεμέλ (φωτ. πάνω) κατευθύνθηκαν ανατολικά προς Τραπεζούντα, και έπειτα από 14 χλμ. μπήκαν στο Τεκέκιοϊ το οποίο είναι μια σύγχρονη τουρκική πόλη, σε φάση μεγάλης ανάπτυξης και ανοικοδόμησης. Περίπου 3 χλμ. χρειάζονται για το Κάτω Τσινίκ, και από εκεί ανηφόρισαν για το Άνω Τσινίκ.

«Φτάσαμε σε ένα πλάτωμα που έβλεπε όλη την γύρω περιοχή. Εκεί ήταν ένα μακρόστενο, περίεργο κτήριο, χωρίς σκεπή. Σε μικρή απόσταση ήταν και τα τουρκόσπιτα. Ο χώρος γεμάτος με πολλά παιδιά που έτρεξαν να μας υποδεχτούν. Παιδιά με λάμψη στο πρόσωπο, τα κορίτσια δεν φορούσαν μαντίλες και τα ρούχα τους έμοιαζαν με τα ρούχα των δικών μας παιδιών εδώ στην Ελλάδα. Λες και δεν ήταν της περιοχής», περιγράφει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Ο συγγραφέας τους είπε ότι είχε έρθει να βρει την παλιά εκκλησία, και ο Χαρούν Τεμέλ έπιασε κουβέντα μαζί τους. «Εδώ πήγαιναν σχολείο οι γονείς μας», πληροφόρησαν τους δύο άνδρες τα παιδιά, και τους ενημέρωσαν ότι το κτήριο που έβλεπαν έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, και έτσι έπεσε η στέγη.

«Ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία που είδα μέχρι τώρα», εξηγεί ο Μιχάλης Καϊκουνίδης. Το εσωτερικό είχε χωριστεί σε μικρότερα τμήματα, που προφανώς ήταν οι τάξεις, και στη μέση υπήρχε ένας μεγάλος κενός χώρος, ίσως για το διάλειμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Ένιωσα ότι κάτι ήθελε να πει, ένα παράπονο ακουγόταν μέσα από τα ντουβάρια του άλλοτε χριστιανικού ναού. Μια θλίψη υπήρχε στον αέρα», περιγράφει.

Και καταλήγει: «Οι φωτογραφίες που τράβηξα βγάζουν αυτήν τη θλίψη και τη μοναξιά που υπήρχαν διάχυτες. Έκανα το σταυρό μου και απομακρύνθηκα με βαριά συναισθήματα στην ψυχή μου».

  • Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη για την παραχώρηση στο pontos-news.gr του φωτογραφικού υλικού.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Παναγία Σουμελά σε χαρακτικό του 1880 (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πρωτοχρονιάτικο του Πόντου» – Ένα ποίημα του Μιχαήλ Μεταλλείδη από το μακρινό 1961

1/01/2026 - 8:08πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, εκ μέρους της ομάδας του Pontos News)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευτυχισμένο το 2026: Το Pontos News σας εύχεται υείαν, ευλοΐαν και καλοχρονίαν!

31/12/2025 - 11:59μμ
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς αποχαιρετούν το 2025 και ετοιμάζονται για τη βασιλόπιτα

31/12/2025 - 10:15μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια ολόκληρη χρονιά, ένα «παραμύθι» για τους Πόντιους της Κω

31/12/2025 - 9:31μμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι του Ελευθερίου-Κορδελιού αποχαιρέτησαν το 2025

31/12/2025 - 8:45μμ
Άλλη μία εμβληματική φωτογραφία του Armin Wegner από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου ταυτίστηκε με όλα τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, όλες τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι κεμαλικοί
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ανατολής Ερμείδου: Αϊ-Βασιλείου παραμονή εμένα, χήρα με τέσσερα παιδιά, με βγάλανε στο δρόμο

31/12/2025 - 6:32μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης «Οι Ρίζες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμοέρια στη Λεκάνη Καβάλας: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Ρίζες» αναβιώνει το αυθεντικό ποντιακό έθιμο

31/12/2025 - 5:37μμ
Κάλαντα Πρωτοχρονιάς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου και από την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ. Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παραδοσιακές μελωδίες, χοροί και ευχές από ποντιακούς συλλόγους σε Μητσοτάκη, Φάμελλο και Κουτσούμπα

31/12/2025 - 4:13μμ
Στον κατάλογο των προστίμων υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νύφη, που εδώ την βλέπουμε να χαλαρώνει ανάμεσα στους Μωμόγερους της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κλήσεις, ρακί και… πρόστιμα 100.000 ευρώ: Οι Μωμόγεροι «αναστάτωσαν» και τη Βέροια

31/12/2025 - 9:41πμ
Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας γλύκανε την Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Edessa News / Τρύφωνας Κίτσος)
ΠΟΝΤΟΣ

Το χοσάφ’ της ποντιακής κουζίνας ζέστανε τα Χριστούγεννα στους Αστερόμυλους Έδεσσας

30/12/2025 - 11:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κολωνός: Ριφιφί με λεία 500 ευρώ σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Alessandro della Valle)

Κραν-Μοντανά: Περίπου 40 οι νεκροί από την έκρηξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας

51 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)

2026: Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη έπειτα από 27 χρόνια και άλλα αστρονομικά γεγονότα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Η «ασπρόμαυρη» ιστορική χρονιά ξεκίνησε με ένα βίντεο: «Ένας αιώνας ΠΑΟΚ»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

Ημαθία: Για πρώτη φορά οι Μωμόγεροι στα Λευκάδια – «Θα λάσκουμε ‘ς σο χωρίον άμον παλαλοί!»

2 ώρες πριν
Ο Χριστός στεφανώνει τον Ρωμανό και την Ευδοκία, Κωνσταντινούπολη, ελεφαντόδοντο, περίπου 945-949. Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας. Επιγρ.: ΡΩΜΑΝΟϹ ΒΑϹΙΛΕΥϹ ΡΩΜΑΙΩΝ / ΕΥΔΟΚΙΑ ΒΑϹΙΛΙϹ ΡΩΜΑΙΩΝ (πηγή: Clio20 / commons.wikimedia.org)

Σαν σήμερα: Ο Ρωμανός Δ’ Διογένης από την Καππαδοκία παντρεύεται την Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα και στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign