pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναβαθμίζεται η θέση της Κύπρου

9/11/2017 - 12:16μμ
Η ΔΔΟ πέθανε – Ζήτω το Σχέδιο Ανάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη δεκαετία του ’60 η φράση «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα αόριστο σύνθημα. Σήμερα το εν λόγω σύνθημα μεταφράζεται σε πράξη κάτω από την ευρωπαϊκή αμυντική ομπρέλα. Η χθεσινή απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή της Κύπρου στην Αμυντική Ένωση της ΕΕ, η οποία θα υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η παράλληλη προώθηση της αναβάθμισης των Βάσεων σε Ζύγι και Πάφο φέρνει στην περιοχή σημαντικούς για την Κύπρο εταίρους στην ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, χρησιμοποιώντας τις κυπριακές εγκαταστάσεις. 

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν αλλαγή δεδομένων ή –όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί– είναι κινήσεις που αλλάζουν το παιχνίδι και ενισχύουν τις κυπριακές θέσεις και στο Κυπριακό.

Η συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα και η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες μέλη της ΕΕ: πρώτον, προσφέρουν μια ομπρέλα κάλυψης για την Κυπριακή Δημοκρατία με ευρωπαϊκή σφραγίδα. Δεύτερον, ενισχύεται η αμυντική θωράκιση της ΚΔ και σε ό,τι αφορά την κάλυψη αναγκών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τρίτον, ενισχύεται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της ασφάλειας, καθώς θα αποδεικνύεται εμπράκτως η ύπαρξη ευρωπαϊκής ομπρέλας για το σύνολο των Κυπρίων.


Η αεροπορική βάση στο αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου 

Με την εξέλιξη αυτή απαντάται και καταρρίπτεται η τουρκική θέση περί «παροχής προστασίας της Κύπρου από εξωτερικούς κινδύνους», καθώς πλέον η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων θα διασφαλίζει την Κύπρο από τους όποιους «εξωτερικούς κινδύνους» που κατά την τουρκική λογική μπορεί να παρουσιαστούν.  

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταθέσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 20 μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα καταθέσουν το αίτημά τους για συμμετοχή στον νέο ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα. 

Πέραν από την υπογραφή για συμμετοχή στην PESCO, τα ενδιαφερόμενα κράτη θα παρουσιάσουν και το εθνικό σχέδιο που θα υλοποιήσουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του μηχανισμού. Σε τρεις μήνες η ΕΕ θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία την υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας. Η Κύπρος έχει έτοιμο το δικό της εθνικό σχέδιο το οποίο θα θέσει ενώπιον των εταίρων της την ερχόμενη Δευτέρα.  

Η συμμετοχή των χωρών που θα συμμετέχουν στην PESCO θα κινούνται πάνω σε δύο επίπεδα: α) Θα υπάρχει συμμετοχή όλων των μελών σε συγκεκριμένα προγράμματα που θα είναι προκαθορισμένα και αφορούν στρατιωτικές δραστηριότητες σε διάφορα επίπεδα, β) Προώθηση κοινών προγραμμάτων από ομάδες κρατών μελών τα οποία θα τυγχάνουν στήριξης από τα ταμεία της PESCO. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ετοιμάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και στο οποίο θα εμπλακούν Ιταλία και Μάλτα και αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. 

Από εβδομάδας οι Γάλλοι 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες για τη ναυτική βάση στο Ζύγι αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα. Στη διάρκεια της εδώ παρουσίας τους θα συζητήσουν με τους Κύπριους ομόλογους τους τα σχέδια αναβάθμισης της ναυτικής βάσης Ζυγίου όπου ετοιμάστηκαν από την κυπριακή πλευρά. Αυτό που οι Γάλλοι θέλουν είναι η ναυτική βάση να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού γαλλικών πολεμικών σκαφών στο Ζύγι. Μια τέτοια αναβάθμιση της βάσης θα προσφέρει και σε πλοία άλλων πολεμικών ναυτικών στο να χρησιμοποιούν τη βάση. 

Παράλληλη αναβάθμιση θα γίνει και στην αεροπορική βάση στην Πάφο, για την οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν από τη Γαλλία και η Γερμανία.

Ενδιαφέρον για την αεροπορική βάση υπήρξε και από άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πέραν των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η Γερμανία βλέπει να εγκαθίσταται στην Κύπρο ένα από τα Κέντρα Υποστήριξης που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια της PESCO. Γι’ αυτό το Κέντρο Υποστήριξης είχε κάνει ειδική αναφορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. 

Όσον αφορά το κεφάλαιο Γαλλία, η Λευκωσία εκτιμά ότι το Παρίσι ρίχνει ιδιαίτερο βάρος για αναβάθμιση των σχέσεων με την Κύπρο. Ένδειξη του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς Γαλλίας αποτελεί και η ανακοίνωση που έγινε τη Δευτέρα από τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στην αεροπορική βάση Πάφου για τους εορτασμούς του προστάτη Αγίου της αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο Χρ. Φωκαΐδης απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της αεροπορίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στα στελέχη της αεροπορίας που με υψηλό αίσθημα ευθύνης φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Επισήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ και στον τομέα αυτό, τονίζοντας ότι η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε στη συνέχεια ότι όπως προβλέπεται και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, θα ενισχυθούν και οι δυνατότητες σε μέσα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας, αλλά και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εξήγησε ότι η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και κάποιων άλλων συστημάτων αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης που αφορούν την κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας, ενώ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και ως κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.   

Ο Χρ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της πρότασης του υπουργείου Άμυνας για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, τονίζοντας και τα οφέλη της Κύπρου από τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της ΕΕ τόσο στην αεροπορική βάση της Πάφου όσο και στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Στην ημερήσια διαταγή του, ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας Φιλόκυπρος Γιαννάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας ότι η διοίκηση αεροπορίας παρά τη σύντομη ιστορία της, χάριν στις θυσίες του κυπριακού λαού και στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της, έχει εξελιχθεί σε μια μικρή σύγχρονη πολεμική αεροπορία, που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας τόνισε ότι πέραν της ετοιμότητας για ανάληψη πολεμικής αποστολής το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην πολιτεία και στην κοινωνία, τηρώντας ετοιμότητα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης, αεροπυρόσβεσης και αεροκομιδής τραυματιών. Τόνισε επίσης τη σημασία της αεροπορικής βάσης Πάφου, την οποία χρησιμοποιούν τακτικά οι αεροπορίες συμμαχικών κρατών, αναδεικνύοντας την αξία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

  • Πηγή: Ανδρέας Πιμπίσιης  / philenews.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

3/09/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών

3/09/2025 - 4:22μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

25/08/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

19/08/2025 - 9:51μμ
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)
ΚΥΠΡΟΣ

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

17/08/2025 - 10:30μμ
Η φωτογραφία του Αφζάλ Καν (α) που οδήγησε στην παραίτηση (πηγή: x.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Λονδίνο: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος Εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα

17/08/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

17/08/2025 - 2:06μμ
Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

1 ώρα πριν
Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ, ιδρυτής της ΜΚΟ «Turning Point USA» (φωτ.: EPA / Christobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί εναντίον του ακροδεξιού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ

2 ώρες πριν
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Jim Hollander / POOL)

Ο Νετανιάχου καλεί το Κατάρ να απελάσει τους «τρομοκράτες» της Χαμάς, απειλώντας με νέες επιθέσεις

2 ώρες πριν
Στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου (φωτ.: Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως)

Μνήμη Μικρασίας στο Ελευθέριο-Κορδελιό – Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία)

Θρίαμβος για το ελληνικό σκάκι: Ο Θεοδώρου νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ντομάρατζου!

3 ώρες πριν
Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά: Τι λέει η ΣΤΑΣΥ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign