Μια νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε στην Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο μια επιστημονική ομάδα Γάλλων και Ιαπώνων. Χωρίς να την παραμικρή παρέμβαση στη Μεγάλη Πυραμίδα, αλλά με μια νέα ισχυρή «ακτινογραφία», διαπίστωσαν πως υπάρχει ένα μεγάλο εσωτερικό κενό μήκους 30 μέτρων, το οποίο ήταν άγνωστο ως τώρα.
Η Πυραμίδα του Χέοπα είναι η είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, αλλά και το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Και φαίνεται πως έχει πολλά ακόμα μυστικά να αποκαλύψει, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές τεχνικές «ακτινογραφίας» μέσω μιονίων, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ένας επιμήκης κενός χώρος μήκους άνω των 30 μέτρων βρίσκεται πάνω από τη Μεγάλη Γαλαρία, είναι σχεδόν παράλληλος και έχει μια παρόμοια διατομή με αυτήν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη δομή και τη χρήση του κενού χώρου, με τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν να αποτελούν αντικείμενο μελλοντικών ερευνών. Ο κενός χώρος, που ονομάστηκε «Μεγάλο Κενό ScanPyramids», δεν είναι σαφές ακόμα αν είναι ενιαίος ή χωρισμένος σε επιμέρους διαμερίσματα.
Οι επιστήμονες του πρότζεκτ ανέφεραν πως οι τεχνολογίες της σύγχρονης σωματιδιακής φυσικής μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν πιο συστηματικά για τη μελέτη -με μη καταστροφικό και επεμβατικό τρόπο- και άλλων μνημείων της αρχαιότητας. Ήδη έχουν δοκιμασθεί σε μνημεία κοντά στη Ρώμη και στη Νάπολη, καθώς και στην Πυραμίδα του Ήλιου στο Μεξικό.