Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η Ισπανία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία. Η περιφέρεια κήρυξε την ανεξαρτησία της, ωστόσο η κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης απάντησε με αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα αποτελεί το κρίσιμο ερώτημα, με τη διεθνή κοινότητα να παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης.
Δεν είναι σίγουρο ότι οι εκλογές στην Καταλονία θα επαναφέρουν την ηρεμία.
Το Reuters κατέγραψε τα σενάρια για τι ενδέχεται να συμβεί τις επόμενες μέρες. Η εξουσία στην Καταλονία περνά στην κεντρική κυβέρνηση και μετά την διάλυση της τοπικής κυβέρνησης, υπουργοί από τη Μαδρίτη θα αναλάβουν τη διοίκηση μέχρι τις εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου. Όμως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι σίγουρο θα αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος.
Οι εκλογές και οι δημόσιοι υπάλληλοι
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Periodico, δύσκολα τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι διαφορετικά με αυτά της τελευταίας προσφυγής στις κάλπες το 2015, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας από συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Άλλες δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει πως οι Καταλανοί είναι διχασμένοι υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας. Η αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ένα ερωτηματικό, καθώς βασικές αποσχιστικές ομάδες της Καταλονίας έχουν απευθύνει κάλεσμα για ευρεία πολιτική ανυπακοή. Εχουν δώσει οδηγία στους υπαλλήλους να μην υπακούν εντολές από τη Μαδρίτη και να ανταποκριθούν με ειρηνική αντίσταση.
Αν και πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να μην κάνει συλλήψεις, δεν μπορεί να προβλεφτεί η στάση των Αρχών, αν τα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Υπάρχει ο φόβος για εικόνες βίας παρόμοιες με αυτές στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, αν η εθνική αστυνομία αποφασίσει να παρέμβει.
Η αστυνομία της Καταλονίας
Κρίσιμο θέμα αποτελεί και η καταλανική αστυνομία Mossos d‘Esquadra, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της θα απολυθεί. Την ίδια ώρα, ομάδα των αστυνομικών που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσουν τις εντολές από την κεντρική κυβέρνηση, όπως και ότι δεν θα απομακρύνουν διά της βίας υπουργούς και βουλευτές.
Η οικονομία της περιφέρειας
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξημένο έλεγχο στα οικονομικά της Καταλονίας, για να μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης και άρχισε να πληρώνει απευθείας για σημαντικές υπηρεσίες. Η Μαδρίτη αναμένεται να αναλάβει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της περιφέρειας. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν πει ότι φοβούνται ότι ένα καταλανικό υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να επιβάλλει φόρους και για αυτό αναζητούν νέα έδρα, εκτός της περιφέρειας. Επίσης, είναι πιθανό κάποιοι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να καταβάλουν φόρους στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.
Τα μμε στην Καταλονία
Την αυτονομία της θα διατηρήσει η καταλανική δημόσια τηλεόραση TV3, παρά την αρχική σκέψη να αναλάβει τον έλεγχό της η ισπανική κυβέρνηση. Πάντως, τα τοπικά μμε αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο.