Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει πλέον η Καταλονία μετά την άρνηση του προέδρου της αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μια λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης στις σχέσεις με τη Μαδρίτη.
Ενδεικτικό του πόκερ για σκληρά νεύρα που παίχτηκε την Πέμπτη είναι το γεγονός ότι ο Καταλανός ηγέτης άλλαξε δύο φορές την ώρα του διαγγέλματός του.
Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν με ανυπομονησία την απάντησή του: Κάποιοι ήλπιζαν ότι θα άνοιγε το δρόμο για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, άλλοι, όπως οι χιλιάδες φοιτητές που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ζητούσαν ανεξαρτησία «εδώ και τώρα».
Τελικά μετά το πολυαναμενόμενο διάγγελμα ο Κάρλες Πουτζδεμόν στην ουσία έκανε πιο… εύκολη τη δουλειά της Γερουσίας η οποία συνεδριάζει σήμερα για το εάν θα δώσει την έγκριση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 μέσω του οποίου ο έλεγχος της Καταλονίας θα περάσει στην κεντρική κυβέρνηση. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές εάν ο Μαριάνο Ραχόι θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, ή αν απλά θα κρατήσει ανενεργό στην πράξη το άρθρο 155 χρησιμοποιώντας το απέναντι στις καταλανικές διεκδικήσεις.
Το άρθρο 155 σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει καθαίρεση του Κάρλες Πουτζδεμόν αλλά και του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση Ραχόι αξιώνει να περάσει στα χέρια της και η λειτουργία του καταλανικού κοινοβουλίου. Υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης θα τεθεί και η καταλανική αστυνομία (οι 16.000 Mossos d’ Esquadra έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ), ενώ ζητείται και ο πλήρης έλεγχος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφόρησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».