pontosnews.gr
Κυριακή, 2/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

TastyFloats: Το σύστημα που κάνει την τροφή να αιωρείται (βίντεο)

23/10/2017 - 1:05μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα «σύστημα ανέπαφης παράδοσης τροφής» δημιούργησαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Μπρίστολ, χρησιμοποιώντας υπερήχους για την αιώρηση μικρών ποσοτήτων φαγητού και ποτού, που μπορούν να κατευθυνθούν προς το στόμα μας!

Χάρη στην αιώρησή τους, τα τρόφιμα αποκτούν πιο έντονη και καλύτερη γεύση.

Με τη νέα συσκευή που κατασκεύασαν οι Βρετανοί, οι τροφές θα αιωρούνται και θα καταλήγουν μόνες τους στο στόμα μας. Παράλληλα, αλλάζει και η παραδοσιακή διαδικασία της γευσιγνωσίας, καθώς π.χ. σταγόνες κρασιού είναι δυνατό να αιωρηθούν στη μέση του αέρα και μετά να καταλήξουν στη γλώσσα του ανθρώπου.

Η γαστρονομική εμπειρία θα είναι εντελώς διαφορετική όπως υπόσχεται το TastyFloats, με την τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία, εμπλουτίζοντας την εμπειρία στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα και τα βιντεοπαιχνίδια.

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών δείχνουν ότι οι αιωρούμενες τροφές έχουν πιο έντονη και πιο ευχάριστη γεύση. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να παρακινήσει τους σεφ να πειραματιστούν στην κουζίνα τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσι Θανχ Βι του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Υπολογιστή-Ανθρώπου της Σχολής Μηχανικών και Πληροφορικής του Σάσεξ επισήμανε σχετικά: «Οι περισσότεροι είμαστε γνώστες της μοριακής γαστρονομίας, που αλλάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της τροφής για να δημιουργήσει νέες γευστικές εμπειρίες. Επίσης, μερικοί κορυφαίοι σεφ ήδη παρουσιάζουν αιωρούμενα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούν τη δύναμη του μαγνητισμού για να ανυψώσουν το πιάτο μάλλον, παρά το φαγητό. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι εφικτό να κάνουμε τις ίδιες τις μπουκιές και τις γουλιές να αιωρούνται».

Μετακίνηση… τροφής με υπερήχους
Η τεχνολογία του TastyFloats χρησιμοποιεί φθηνούς μορφοτροπείς (transducers) υπερήχων, που δημιουργούν ένα στατικό κύμα υπερήχων. Τα κύματα αυτά «χειραγωγούνται» με τέτοιο τρόπο, ώστε να δρουν ως ακουστικά ολογράμματα, δημιουργώντας έτσι αόρατα σχήματα, τα οποία παγιδεύουν ένα αντικείμενο στη μέση του αέρα.

Αλλάζοντας το σχήμα αυτών των ακουστικών ολογραμμάτων κατά βούληση, είναι δυνατό μια μπουκιά φαγητού ή μια γουλιά ποτού όχι μόνο να αιωρείται μένοντας ακίνητη, αλλά να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και μόνη της να παραδοθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως σε ένα ανοιχτό στόμα! Η τεχνολογία μπορεί να ρυθμιστεί, έτσι ώστε είτε να μεταφέρει φαγητά με συγκεκριμένη σειρά, π.χ. πρώτα μπουκιές τυριού και μετά γουλιές κρασιού, είτε ταυτόχρονα, π.χ. μαζί καφέ με γάλα.

Μέχρι τώρα, το σύστημα TastyFloats έχει τη δυνατότητα να ανυψώσει και να μετακινήσει μόνο μικρές ποσότητες στερεάς ή υγρής τροφής. Πρόθεση των ερευνητών είναι να το βελτιώσουν, ώστε στο μέλλον να μπορεί να κάνει το ίδιο με μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, «απογειώνοντας» την εμπειρία στην κουζίνα!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
Η Τζέιν Γκούντολ με τον χιμπατζή Pureri στον ζωωολογικό κήπο του Περθ, στην Αυστραλία, το 2008 (φωτ.: EPA / Jo Prichard)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζέιν Γκούντολ: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών η διάσημη πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια

1/10/2025 - 11:39μμ
Απεικόνιση του γαλαξιακού κύματος αστεριών (φωτ.: ESA/Gaia/DPAC, S. Payne-Wardenaar, E. Poggio et al)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Το τηλεσκόπιο «Γαία» εντόπισε κύμα που μετακινεί τα άστρα του γαλαξία μας

1/10/2025 - 10:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: facebook/Makis Michailidis)

Η ποντιακή θεατρική κωμωδία «Ας τρώει μεν η μαναχία» στη Θέρμη

26 λεπτά πριν
Έλληνες στρατιώτες στην απελευθέρωση του Αγίου Όρους, το 1912. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχούς στην Κερασιά, στην πορεία τους προς την κορυφή του Άθω (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)

Σαν σήμερα, 1912: Απελευθερώνεται το Άγιον Όρος μετά από 488 χρόνια σκλαβιάς

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα μη Ολυμπιακών στυλ πάλης: «Χάλκινος» ο Σέρμιας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας»)

Έρχονται τα 8α «Διογένεια» από τον Σύλλογο Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια Ηρακλείου: Παραμένουν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μετά το μακελειό – Σήμερα η δικογραφία στον εισαγγελέα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign