Από το βράδυ της Κυριακής υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του Κιρκούκ. Οι δυνάμεις της ιρανόφιλης πολιτοφυλακής Χάσντι Σάμπι, που υποστηρίζονται από τμήματα των Φρουρών της Επανάστασης, μαζί με τμήματα του τακτικού στρατού του Ιράκ επιτέθηκαν σε όλο το μέτωπο της περιφέρειας Κιρκούκ. Στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν προελάσει και έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος στα δυτικά της περιφέρειας Κιρκούκ, ενώ έχουν φθάσει και στις πύλες της πόλης.
Στόχος των δυνάμεων του Ιράκ είναι να αποκόψουν το Κιρκούκ από την Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, για να την αποκλείσουν και να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχό της.
Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι καθαίρεσε τον εκλεγμένο περιφερειάρχη-κυβερνήτη του Κιρκούκ Νετζμετίν Κερίμ, ο οποίος ύψωσε εδώ και μήνες τη σημαία του Κουρδιστάν και υποστήριξε το δημοψήφισμα. Στη θέση του τοποθέτησε τον μέχρι σήμερα αντιπεριφερειάρχη Ρακάν Σαΐντ Αλί Κουμπουρί, αραβικής καταγωγής.
Όσον αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, οι ιρακινές και ιρανόφιλες δυνάμεις προέλασαν χωρίς αντίσταση γιατί οι δυνάμεις των πεσμεργκά αποχώρησαν συντεταγμένα από τις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι η περιφέρεια Κιρκούκ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (YNK), και οι μονάδες και σχηματισμοί των πεσμεργκά προέρχονται από το συγκεκριμένο κόμμα.
Πληροφορίες από κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Παβέλ, γιος του εκλιπόντος Τζαλάλ Ταλαμπανί, έχει συμφωνήσει με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ακυρωθούν στην πράξη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ανάλογη δήλωση, άλλωστε, έκανε και πριν από λίγες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό αποχώρησαν οι μονάδες των πεσμεργκά από ορισμένες πόλεις της περιφέρειας, χωρίς να προβάλουν αντίσταση.
Ως απάντηση στα δημοσιεύματα, τις επίσημες δηλώσεις της Γενικής Διοίκησης των Πεσμεργκά, αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Κουρδιστάν και υψηλόβαθμού στελέχους του ΥΝΚ Κοσρέτ Ρεσούλ –ο οποίος είναι στο μέτωπο του Κιρκούκ επικεφαλής σχηματισμών Κούρδων μαχητών–, η χήρα του Τζαλάλ Ταλαμπανί, Χερό, κατηγορεί το τμήμα του YNK που ελέγχεται από τον Παβέλ Ταλαμπανι «για εγκατάλειψη των θέσεων».
Η Χερό Ταλαμπανί διαψεύδει τα δημοσιεύματα, καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν τους πεσμεργκά και να υπερασπιστούν το Κιρκούκ, αναφέροντας μάλιστα ότι όλα τα παιδιά της είναι στο μέτωπο.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι μόνες δυνάμεις που υπερασπίζονται με πάθος το Κιρκούκ είναι οι δυνάμεις του ΡΚΚ που έσπευσαν στην περιοχή και έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία της πόλης, για να αμυνθούν και να την κρατήσουν υπό κουρδικό έλεγχο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του κουρδικού πρακτορείου Firat, οι πολίτες σπεύδουν κατά χιλιάδες στο πλευρό των ανταρτών του ΡΚΚ. Πάντως, η Τουρκία δεν παρέλειψε να στηρίξει δημόσια την επιχείρηση κατάληψης του Κιρκούκ από τις δυνάμεις της Βαγδάτης.
- Αναδημοσίευση από infognomonpolitics.blogspot.gr / Σάββας Καλεντερίδης.