pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προσκύνημα στην εκκλησία του Αλτίν Καγιά στη Σαμψούντα (φωτο)

7/10/2017 - 10:04πμ
Προσκύνημα στην εκκλησία του Αλτίν Καγιά στη Σαμψούντα (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων, νοτιοανατολικά της Σαμψούντας, κοντά στον εθνικό δρόμο που οδηγεί στην Τραπεζούντα, απέναντι από την Όξε, ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης ανακάλυψε, το 2007, μια ερημωμένη εκκλησία. Από το δρόμο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα  και ατενίζει ψηλά από το βράχο της το ποτάμι Κιραζλίκ και τη Μαύρη θάλασσα.

Την έχουν ονομάσει εκκλησία του Αλτίν Καγιά (εκκλησία του χρυσού βράχου).

Κι αυτό γιατί μετά τον ξεριζωμό του 1923, στο βράχο που «πατάει» έσκαβαν οι Τούρκοι με κασμάδες για να βρουν χρυσό.

Είναι μοναδικής ακουστικής τεχνοτροπίας με κιούπια διασκορπισμένα στους τοίχους. Το οικοδόμημα παραπέμπει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ιασώνειο Ακρωτήριο (στην επαρχία Ορντού). Την ομοιότητα των δύο εκκλησιών επιβεβαίωσε στον Μιχάλη Καϊκουνίδη, ο τότε γ.γ του Δήμου Κουτλουκέντ, Σερέφ Αυντίν.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ιασώνειο Ακρωτήριο αντικατέστησε αρχαϊκό ναό της περιοχής, που είχε χτιστεί επίσης για τον ίδιο σκοπό, την προστασία των ναυτικών. Στέκεται σε κατάφυτο μοναχικό σημείο, ακριβώς δίπλα σε ένα φάρο, με θέα τα κύματα του Εύξεινου, να χτυπούν τον Πόντο.

Χτίστηκε το 1868 από Έλληνες και χριστιανούς Γεωργιανούς.
 


Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ιασώνειο Ακρωτήριο (φωτ.: wikipedia)

Την εκκλησία του Αλτίν Καγιά όταν την ανακάλυψε ο Μιχάλης Καϊκουνίδης, οι ντόπιοι τη χρησιμοποιούσαν ακόμη σαν στάνη για πρόβατα. Από την επόμενη χρονιά όμως, η βεβήλωση του χώρου σταμάτησε.

«Σε μια επίσκεψη μου, έκανα το θρησκευτικό μου καθήκον, που μου το επέβαλαν οι ψυχές των προγόνων μας και η  πίστη μου», περιγράφει στο pontos-news.gr o Μιχάλης Καϊκουνίδης.

 Με αγίασμα και λάδι από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου, ράντισε τους τοίχους άναψε καρβουνάκια και καντηλάκι, έφερε βρασμένο σιτάρι για τις ψυχές των προγόνων και έστησε μικρές εικονίτσες. Η εγκαταλελειμμένη εκκλησία ζωντάνεψε έστω και για λίγα λεπτά.

«Παράλληλα, έβαλα στο αυτοκίνητό μου να παίζει λειτουργία από μονή των Μετεώρων. Απέδωσα τιμές και ένιωσα να εκκλησιάζομαι, όπως οι προγονοί μας που ζούσαν κάποτε εκεί», θυμάται με συγκίνηση ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Το πανέμορφο τοπίο όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αλτίν Καγιά προσελκύει, όπως μας λέει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης, ζευγάρια νεονύμφων που κρατάνε μαζί με τις στιγμές της πρώτης ευτυχίας της και την εικόνα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που στέκει αγέρωχη στο βράχο της, σε πείσμα του χρόνου και της εγκατάλειψης.

  • Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Καϊκουνίδη που μοιράστηκε την ιστορία και τις φωτογραφίες της εκκλησίας του Αλτίν Καγιά με τους αναγνώστες του pontos-news.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» συμμετείχε δυναμικά σε ημερίδα για το εθνικό τραύμα και τη μνήμη του Πόντου

30/03/2026 - 11:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

35 λεπτά πριν
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Πρώτο βήμα για τους τελικούς ο ΠΑΟΚ

52 λεπτά πριν
(Πηγή: nis.gr)

Απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ: Οι εκθέσεις της ΚΥΠ για τον Ψυχρό Πόλεμο και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» (1953-1959)

1 ώρα πριν
Τάρπον Σπρινγκς, ή αλλιώς το «Ελληνικό Χωριό» στη Φλόριντα. 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / City of Tarpon Springs, Florida - City Hall)

Τάρπον Σπρινγκς: «Γαλανόλευκη» παρέλαση με ηχηρά μηνύματα – «Θέλουμε ελεύθερη την Κύπρο»

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign