pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ιστορική πόλη Άμαστρις του Δυτικού Πόντου αποκαλύπτει την ιστορία 5.000 ετών

6/10/2017 - 12:05πμ
Η ιστορική πόλη Άμαστρις του Δυτικού Πόντου αποκαλύπτει την ιστορία 5.000 ετών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πόλη που ιδρύθηκε από τη βασίλισσα της Ηράκλειας του Πόντου Άμαστρη, στη θέση της αρχαιότερης Σησάμου η οποία ήταν αποικία των Μεγαρέων, η ιστορική Άμαστρις (Amasra) της Αρχαίας Παφλαγονίας, αποκαλύπτεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εκτός από τα ευρήματα της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου που είναι ήδη φημισμένα, η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει τώρα στο φως εντυπωσιακά μνημεία από την αρχαία πόλη.

Τα μισά από τα μνημεία της αρχαίας πόλης εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από το νερό και οι έρευνες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια αρχαία πόλη βυθισμένη, εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και επίσης εντοπίσαμε πολύ σημαντικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της εκσκαφής. […] Εντοπίσαμε από κτήριο της Βυζαντινής περιόδου που εκτιμάται ότι ήταν αποθήκη έως οικιακά ρωμαϊκά λουτρά, αίθουσες συναθροίσεων και σπίτια με πολύ ιδιαίτερα μωσαϊκά», δήλωσε στην Hurriyetdailynews.com o διευθυντής του μουσείου της πόλης Μπαράν Αϊντίν.

«Υπολογίζουμε ότι ο πληθυσμός της πόλης στα ρωμαϊκά χρόνια έφτανε τις 50.000, ενώ σήμερα είναι μόνο 6.000. Αυτό δείχνει ότι η πόλη εξαπλωνόταν σε μια μεγάλη έκταση. Το γεγονός ότι η αρχαία πόλη υπήρξε λιμάνι μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν απομεινάρια της κάτω από το νερό. […] Έχουμε εντοπίσει απομεινάρια από μικρές αποθήκες, από το λιμάνι, ναυάγια πλοίων και άγκυρες. Θεωρούμε λοιπόν πιθανό να βρούμε κτήρια που βυθίστηκαν πολλά μέτρα κάτω από το νερό και ίχνη μια βυθισμένης πόλης. Μπορεί να βυθίστηκαν μετά από σεισμό, όπως συνέβη με τα κτήρια που βυθίστηκαν τον Αύγουστο του 1999 από το σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο Αϊντίν οι έρευνες θα εντατικοποιηθούν την επόμενη χρονιά ειδικά στο κομμάτι αυτό των υποθαλάσσιων ερευνών, σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος που δοκιμάστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά για τις ανασκαφές στο Λιμάνι του Θεοδοσίου στο Γενί Καπί, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν τα ναυάγια 37 πλοίων της Βυζαντινής περιόδου. Χρησιμοποιούνται βαθυσκάφη με ένα σύστημα που «ρουφά» την άμμο από το βυθό.

Η Άμαστρις εντάσσεται σήμερα στην επαρχία Μπαρτίν της Τουρκίας. Η φυσική ομορφιά και η ιστορία της αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσόδους για τους κατοίκους της. Φυσικό είναι λοιπόν οι Αρχές να θέσουν να τονώσουν τη δραστηριότητα αυτή αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Πηγή: Hurriyetdailynews.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

26/04/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

26/04/2026 - 9:42μμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Αρμενία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στη δική της ιστορία

26/04/2026 - 5:41μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρμένιοι και Πόντιοι μαζί στη Νάουσα: Εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

26/04/2026 - 3:03μμ
Στιγμιότυπο από το έργο «Η Κουτούνα, ο υπουργός εμούν», που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατάμεστη αίθουσα και θερμό χειροκρότημα στη 2η ημέρα του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

26/04/2026 - 1:10μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

26/04/2026 - 9:19πμ
Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στον Ταφό του Ιησού (εικ.: monastiriaka.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίοι, Τούρκ’ κι Αρμενάντ’ εφήν’ναν τα δουλείας ατουν και έκουαν ατον να ψάλ’ το «Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες»

26/04/2026 - 8:55πμ
Υποδοχή στην Παναγία Σουμελά, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σουμελά το πιο δυνατό μήνυμα μνήμης – Ποδηλάτες τιμούν Αρμένιους και Πόντιους στη «Διαδρομή Μνήμης»

25/04/2026 - 10:34μμ
Η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Λόφο Κιλκίς (φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου

25/04/2026 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: «Διπλό» παραμονής ο Πανσερραϊκός, ήττα στο Περιστέρι ο Αστέρας

5 ώρες πριν
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

6 ώρες πριν
Οι πυγμάχοι Emirhan Kalkan και Sergei Gorokhov σε... ήρεμες στιγμές (φωτ.: Instagram / @emirhannkalkannn)

Τραπεζούντα: Άγριες σκηνές σε αγώνα πυγμαχίας – Το πλήθος επιτέθηκε σε Ρώσο πυγμάχο

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ικαρία: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο

7 ώρες πριν
Μπένετ και Λαπίντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου (πηγή: x.com/yairlapid)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενώνει την αντιπολίτευση – Μπένετ και Λαπίντ ενώνουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign