Κορυφώνεται η αγωνία για την εξέλιξη του σημερινού κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καθώς η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να επιβάλει τη ματαίωσή του και να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.
Ήδη όμως οι Καταλανοί από νωρίς το πρωί της Κυριακής είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αυτονομιστές κατέλαβαν και άλλα σχολεία που πρόκειται να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Άνδρες της εθνοφρουράς από την άλλη προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν και να μαζέψουν τις κάλπες που έχουν στηθεί, αν και οι αυτονομιστές διαμηνύουν ότι έχουν διπλές κάλπες. Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει.
Η αστυνομία της Καταλονίας αναμενόταν να μεταβεί το αργότερο ως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 ( 21:00 ώρα Ελλάδας).
Οι αυτονομιστές καλούν τους πολίτες να αντιδρούν ειρηνικά στις επεμβάσεις της εθνοφρουράς.
Από τη διαδήλωση του Σαββάτου στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της Ισπανίας (φωτ.: EPA / Alberto Estevez)
Από τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε οι Καταλανοί ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.
Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη». «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.
Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία». «Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης.
Ακόμα και η ίδια η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων θα επιθυμούσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC