pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα – Κατέλαβαν εκλογικά κέντρα

30/09/2017 - 10:44πμ
Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα – Κατέλαβαν εκλογικά κέντρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχοντας καταλάβει δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δηλώνουν έτοιμοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα την εμποδίσει με κάθε τρόπο.

«Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά), φώναξαν χθες Παρασκευή το βράδυ περίπου 10.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου αυτής της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών. «Αυτές τις απίστευτα έντονες και πολύ συγκινητικές στιγμές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αγγίξουμε το όνειρό μας», δήλωσε ο Πουτζεμόντ.

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών διαβεβαίωσαν χθες ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διαθέτουν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελώνη. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή διαλύθηκε καθώς κινδύνευε να της επιβληθεί πρόστιμο και αποτελούνταν μόνο από αυτονομιστές, γεγονός που υπονόμευε την αξιοπιστία της.

Οι ειρηνικές καταλήψεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ σε δεκάδες σχολεία της Καταλονίας, την ώρα που την Τετάρτη η δικαιοσύνη είχε ζητήσει από την Aστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία.

Σύμφωνα με διάφορα μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλές δεκάδες κτήρια έχουν καταληφθεί.

«Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών από το δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελώνης, το οποίο έχουν καταλάβει οι γονείς των μαθητών. «Επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.


(Φωτ.: Liz Castro / Twitter)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, «όμως δεν έχει πει τίποτε για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξήγησε ο Τζόρντι Σάντσες πρόεδρος της καταλανικής Εθνοσυνέλευσης. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.

Η αντιπαράθεση Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Η Μαδρίτη έχει αυξήσει τα νομικά μέτρα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας τις διαδηλώσεις των αυτονομιστών.

Η Αστυνομία της επαρχίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα επεισοδίων και ανακοίνωσε χθες ότι στην περίπτωση κατάληψης εκλογικών κέντρων, θα ενημερώσει τους διοργανωτές ότι πρέπει να τα εγκαταλείψουν «πριν από τις 6:00 το πρωί της Κυριακής».

Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία.

Παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη. Σε προάστιο της Βαρκελώνης 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια εκδήλωση του κόμματος Ciudadanos, που είναι αντίθετο στο δημοψήφισμα, κρατώντας ισπανικές σημαίες.

«Θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, την Ισπανία και την Καταλονία», κατήγγειλε η Ντολόρες Μολέρο, 53 ετών. Η άνοδος των αυτονομιστών ήταν ραγδαία μετά την οικονομική κρίση του 2008 και κυρίως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010 να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας έπειτα από προσφυγή του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι αυτονομιστές κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο με το 47,6% των ψήφων. Όμως η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της περιφερειακής κυβέρνησης τον Ιούλιο έδειξε ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι περισσότεροι από τους υπέρμαχούς της, 49,4% έναντι 41,4%.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

16/06/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Michalopoulou)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΠΘ: Πρύτανης εξελέγη η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου

16/06/2026 - 10:50μμ
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ-Ιράν: «Ποτέ δεν με ενδιέφερε η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν», δηλώνει τώρα ο Τραμπ

16/06/2026 - 10:20μμ
(Πηγή: instagram)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πέθανε ξαφνικά στα 35 η ηθοποιός Ετζέ Ιρτέμ – Μία μέρα μετά τα γενέθλιά της

16/06/2026 - 9:23μμ
Αλόννησος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λειψυδρία: Αλόννησος και Τήνος εκπέμπουν SOS – Εντάσσονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης

16/06/2026 - 8:55μμ
Από παλαιότερο καλοκαιρινό χορό του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου: Με «Λεφτοκάρυα» ο πρώτος καλοκαιρινός χορός του σωματείου

16/06/2026 - 7:30μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βαγγέλης Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο «μικροσκόπιο» για φόλες σε αδέσποτες γάτες – Ελεύθερος μετά την απολογία του

16/06/2026 - 6:59μμ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στη Σύνοδο της G7 (φωτ.: ΕΡΑ / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Κοινή βούληση για ενίσχυση της πίεσης επί της Μόσχας – Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία

16/06/2026 - 6:31μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Αποβλήθηκαν οι δικηγορικοί σύλλογοι και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης

16/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ipsos: Το 38% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν άλλα 250 χρόνια!

16/06/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ «καθάρισε» για τη Γαλλία στην πρεμιέρα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Εμμανουήλ Καραλής: Επικράτησε στο Golden Spike της Οστράβας με 5,82 μ.

2 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Maria Michalopoulou)

ΔΠΘ: Πρύτανης εξελέγη η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)

ΗΠΑ-Ιράν: «Ποτέ δεν με ενδιέφερε η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν», δηλώνει τώρα ο Τραμπ

3 ώρες πριν
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign