pontosnews.gr
Πέμπτη, 20/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα – Κατέλαβαν εκλογικά κέντρα

30/09/2017 - 10:44πμ
Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα – Κατέλαβαν εκλογικά κέντρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχοντας καταλάβει δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δηλώνουν έτοιμοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα την εμποδίσει με κάθε τρόπο.

«Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά), φώναξαν χθες Παρασκευή το βράδυ περίπου 10.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου αυτής της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών. «Αυτές τις απίστευτα έντονες και πολύ συγκινητικές στιγμές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αγγίξουμε το όνειρό μας», δήλωσε ο Πουτζεμόντ.

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών διαβεβαίωσαν χθες ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διαθέτουν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελώνη. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή διαλύθηκε καθώς κινδύνευε να της επιβληθεί πρόστιμο και αποτελούνταν μόνο από αυτονομιστές, γεγονός που υπονόμευε την αξιοπιστία της.

Οι ειρηνικές καταλήψεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ σε δεκάδες σχολεία της Καταλονίας, την ώρα που την Τετάρτη η δικαιοσύνη είχε ζητήσει από την Aστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία.

Σύμφωνα με διάφορα μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλές δεκάδες κτήρια έχουν καταληφθεί.

«Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών από το δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελώνης, το οποίο έχουν καταλάβει οι γονείς των μαθητών. «Επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.


(Φωτ.: Liz Castro / Twitter)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, «όμως δεν έχει πει τίποτε για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξήγησε ο Τζόρντι Σάντσες πρόεδρος της καταλανικής Εθνοσυνέλευσης. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.

Η αντιπαράθεση Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Η Μαδρίτη έχει αυξήσει τα νομικά μέτρα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας τις διαδηλώσεις των αυτονομιστών.

Η Αστυνομία της επαρχίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα επεισοδίων και ανακοίνωσε χθες ότι στην περίπτωση κατάληψης εκλογικών κέντρων, θα ενημερώσει τους διοργανωτές ότι πρέπει να τα εγκαταλείψουν «πριν από τις 6:00 το πρωί της Κυριακής».

Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία.

Παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη. Σε προάστιο της Βαρκελώνης 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια εκδήλωση του κόμματος Ciudadanos, που είναι αντίθετο στο δημοψήφισμα, κρατώντας ισπανικές σημαίες.

«Θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, την Ισπανία και την Καταλονία», κατήγγειλε η Ντολόρες Μολέρο, 53 ετών. Η άνοδος των αυτονομιστών ήταν ραγδαία μετά την οικονομική κρίση του 2008 και κυρίως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010 να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας έπειτα από προσφυγή του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι αυτονομιστές κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο με το 47,6% των ψήφων. Όμως η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της περιφερειακής κυβέρνησης τον Ιούλιο έδειξε ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι περισσότεροι από τους υπέρμαχούς της, 49,4% έναντι 41,4%.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο μετά την καταιγίδα στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα βροχών και καταιγίδων στη δυτική Ελλάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

20/11/2025 - 2:22μμ
Δημοσιογράφοι και κάμερες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο Αυτόφωρο γνωστή ηθοποιός για επικίνδυνη οδήγηση – Είχε πιει, δεν είχε πινακίδες και δίπλωμα!

20/11/2025 - 1:34μμ
Διάδρομος που οδηγεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Σωτηρία» (φωτ.: INTIME / Παναγιώτης Τζάμαρος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο το μπέργκερ για ένα… challenge

20/11/2025 - 1:10μμ
Ο πατέρας του άτυχου 19χρονου έξω από τα δικαστήρια των Γιαννιτσών (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναβλήθηκε η δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

20/11/2025 - 11:29πμ
Η χήρα του διαφωνούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χανάν Ελάτρ Κασόγκι στη διάρκεια συνέντευξής της με το πρακτορείο Reuters (φωτ.: YouTube)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σοκαρισμένη» η χήρα Κασόγκι από την υποστήριξη Τραμπ στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο

20/11/2025 - 9:48πμ
Περιπολικό της αστυνομίας στην είσοδο του λούνα παρκ  στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 19χρονο (φωτ.: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών η δίκη για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

20/11/2025 - 9:13πμ
Έντονη συννεφιά με ομίχλη στην πόλη του Ναυπλίου, Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός την Πέμπτη: Βροχές, καταιγίδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

20/11/2025 - 8:00πμ
Στο καρέ από το βίντεο διακρίνεται μπροστά το λευκό αυτοκίνητο του 58χρονου και πίσω του ο 29χρονος (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ από βίντεο-ντοκουμέντο για τη φονική επίθεση στον Νέο Κόσμο

19/11/2025 - 11:07μμ
Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ουκρανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για παραχώρηση εδαφών

19/11/2025 - 9:56μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/ ARC)
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνικές απάτες: Ακόμα 9 κατηγορούμενοι από το κύκλωμα των Ρομά στη φυλακή

19/11/2025 - 8:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τζέριαν Γκραντ και Αλέξανδρος Σαμοντούροβ σε στιγμιότυπο από το βίντεο του ΟΠΑΠ

Απολαυστικοί Τζέριαν Γκραντ και Αλέξανδρος Σαμοντούροβ σε μιμήσεις συμπαικτών τους (vid)

19 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο μετά την καταιγίδα στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Νέο κύμα βροχών και καταιγίδων στη δυτική Ελλάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

43 λεπτά πριν
Μπλοκ αποδείξεων πληρωμής στο ταμείο της Αδελφότητας των Αγωνιστών του Πόντου τη διετία 1926-1927 για την έκδοση πιστοποιητικών προσφυγικής ιδιότητας (πηγή: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ-ΕΙΜ)

Από τον αγώνα στο ποντιακό αντάρτικο, στον αγώνα του πρόσφυγα που πρέπει να επιβιώσει – Η Αδελφότης των Αγωνιστών του Πόντου

1 ώρα πριν
Δημοσιογράφοι και κάμερες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Στο Αυτόφωρο γνωστή ηθοποιός για επικίνδυνη οδήγηση – Είχε πιει, δεν είχε πινακίδες και δίπλωμα!

2 ώρες πριν
Διάδρομος που οδηγεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Σωτηρία» (φωτ.: INTIME / Παναγιώτης Τζάμαρος)

Νεκρός ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο το μπέργκερ για ένα… challenge

2 ώρες πριν
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πικρός «Φραπές» στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Άφαντος ο Ξυλούρης, έστειλε υπόμνημα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign