pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων η Μέρκελ – Απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας

25/09/2017 - 12:11πμ
Σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων η Μέρκελ – Απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η εικόνα των πολιτικών αρχηγών που πολιτισμένα ανταλλάσσουν απόψεις στο πλαίσιο του καθιερωμένου, στη Γερμανία, μετεκλογικού ντιμπέιτ δίνει την αίσθηση ότι η χώρα έχει ήδη γυρίσει σελίδα στην επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα όμως βρίσκει την Γερμανία πραγματικά μουδιασμένη και αμήχανη απέναντι σε ένα μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, που μένει να δούμε πώς θα το διαχειριστεί.

Οι απώλειες των δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι συντριπτικές.

Όπως συντριπτική είναι και η αύξηση της δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς, την οποία εκπροσωπεί το ξενοφοβικό κόμμα AfD.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, που λαμβάνει υπ’ όψη και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, η  Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU-CSU) περιοριζόταν στο 33, 1% –υποχωρώντας 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αναμέτρηση του 2013– το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέγραφε το χαμηλότερο μεταπολεμικά ποσοστό του στο 20,4%, το ξενοφοβικό κόμμα AfD κέρδιζε το εντυπωσιακό ποσοστό 13,2% , ενισχυμένο κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Φιλελεύθεροι επιστρέφουν στο κοινοβούλιο με ένα ποσοστό 10,4% (εκτίμηση αποτελέσματος πάντα), οι Πράσινοι παίρνουν 9,3% και η Αριστερά 8,9%.

Η συμμετοχή ωστόσο στις εκλογές της Κυριακής ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Τα μετεκλογικά σενάρια
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς, αφού παραδέχτηκε ότι η Κυριακή ήταν «μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το SPD δεν μπορεί να συμμετάσχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το σενάριο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού λοιπόν αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή, αν και στη διάρκεια του μετεκλογικού ντιμπέιτ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να επανεξετάσει τη θέση του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. «Έχουμε όλοι ευθύνη», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ.


Τέλος το SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό (φωτ.: EPA / Felipe Trueba)

Οι Φιλελεύθεροι πάντως, πιο ανοιχτά και πρόθυμα, αλλά και οι Πράσινοι, περισσότερο συγκρατημένα, δήλωσαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας. Πρόκειται για το σενάριο της «Τζαμάικας» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που παραπέμπουν στη σημαία της χώρας), ένα σενάριο όμως που σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ARD δεν το θέλουν οι Γερμανοί πολίτες, αφού μόλις το 23% του εκλογικού σώματος το βλέπει με καλό μάτι.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, που κερδίζει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία παραδέχτηκε ότι ήλπιζε «για καλύτερο αποτέλεσμα», ενώ στη συνέχεια, στη διάρκεια του μετεκλογικού ντιμπέιτ, ανέλαβε την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), την οποία απέδωσε κυρίως στη μεταναστευτική πολιτικής που ακολούθησε.

Ξεκαθάρισε βέβαια στο πλαίσιο της στρογγυλής τραπέζης των πολιτικών αρχηγών ότι δεν επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως της απέδωσε ότι είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών και ότι προκειμένου να παραμείνει στην καγκελαρία θα δώσει ό,τι της ζητήσουν οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

«Θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ»
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) από την πλευρά της έδωσε ένα δείγμα γραφής αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα […] Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη […] η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ […] και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», δήλωσε κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος.


 Ευφορία στο στρατόπεδο της AfD (φωτ.: EPA / Cristian Bruna)

Η συμπρόεδρος δε του κόμματος Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές. «“Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. Ευχαριστώ», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

Σημειώνουμε ότι η AfD φαίνεται με βάση τις εκτιμήσεις να αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία. Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Συγχαρητήρια από Λεπέν και Βίλντερς
Οι επικεφαλής των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, και της Ολλανδίας, Γκέερτ Βίλντερς, συνεχάρησαν σήμερα την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Συγχαίρω την Φράουκε Πέτρι (συμπρόεδρο του AfD) και το AfD», επεσήμανε ο Βόλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) επίσης στο Twitter. «Το PVV είναι δεύτερο στην Ολλανδία, το FN είναι δεύτερο στη Γαλλία, το FPO (το ακροδεξιό κόμμα) είναι δεύτερο στην Αυστρία, το AfD είναι τρίτο στη Γερμανία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη», τόνισε.

Μένει να δούμε, αν και φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο, τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει από τις μετεκλογικές διεργασίες και πώς οι εταίροι θα συγκλίνουν στην ευρωπαϊκή στρατηγική, θέμα κρίσιμο στο πλαίσιο του οποίου θα διαμορφωθεί και η γερμανική στάση στο κρίσιμο διακύβευμα για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το χρέος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

17/06/2026 - 10:52μμ
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

17/06/2026 - 10:04μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 9:40μμ
Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το λευκό φέρετρο 
της 45χρονης αστυνομικού που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Δράμα. Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σεραφείμ Καραμβαλάσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Δράμα: «Φοβόταν ότι θα της κάνει κακό» – Νέες μαρτυρίες για τις κινήσεις της 45χρονης πριν από το έγκλημα

17/06/2026 - 8:28μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

17/06/2026 - 6:54μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων – Συνελήφθησαν δύο άτομα στα Κάτω Πατήσια

17/06/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Απολαυστικό νέο επεισόδιο «Out of the Box Stories» με καλεσμένο τον Δημήτρη Μωυσιάδη (vid.)

17/06/2026 - 3:32μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυναμική πρεμιέρα για το Release Athens Festival με τη σφραγίδα της Allwyn

17/06/2026 - 2:47μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες θέσεις ΤΕ από τον γραπτό διαγωνισμό

17/06/2026 - 2:31μμ
Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια έσπασαν τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ – Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πετρελαίου;

17/06/2026 - 1:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: Νίκη στο φινάλε για τη Γκάνα

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Jeffrey Mcwhorter)

Μουντιάλ 2026: Επιβλητική νίκη της Αγγλίας κόντρα στην Κροατία

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: screwyouth/Instagram)

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

8 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

8 ώρες πριν
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με… γκέλα για την Πορτογαλία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign