pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων η Μέρκελ – Απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας

25/09/2017 - 12:11πμ
Σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων η Μέρκελ – Απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η εικόνα των πολιτικών αρχηγών που πολιτισμένα ανταλλάσσουν απόψεις στο πλαίσιο του καθιερωμένου, στη Γερμανία, μετεκλογικού ντιμπέιτ δίνει την αίσθηση ότι η χώρα έχει ήδη γυρίσει σελίδα στην επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα όμως βρίσκει την Γερμανία πραγματικά μουδιασμένη και αμήχανη απέναντι σε ένα μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, που μένει να δούμε πώς θα το διαχειριστεί.

Οι απώλειες των δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι συντριπτικές.

Όπως συντριπτική είναι και η αύξηση της δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς, την οποία εκπροσωπεί το ξενοφοβικό κόμμα AfD.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, που λαμβάνει υπ’ όψη και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, η  Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU-CSU) περιοριζόταν στο 33, 1% –υποχωρώντας 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αναμέτρηση του 2013– το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέγραφε το χαμηλότερο μεταπολεμικά ποσοστό του στο 20,4%, το ξενοφοβικό κόμμα AfD κέρδιζε το εντυπωσιακό ποσοστό 13,2% , ενισχυμένο κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Φιλελεύθεροι επιστρέφουν στο κοινοβούλιο με ένα ποσοστό 10,4% (εκτίμηση αποτελέσματος πάντα), οι Πράσινοι παίρνουν 9,3% και η Αριστερά 8,9%.

Η συμμετοχή ωστόσο στις εκλογές της Κυριακής ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Τα μετεκλογικά σενάρια
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς, αφού παραδέχτηκε ότι η Κυριακή ήταν «μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το SPD δεν μπορεί να συμμετάσχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το σενάριο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού λοιπόν αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή, αν και στη διάρκεια του μετεκλογικού ντιμπέιτ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να επανεξετάσει τη θέση του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. «Έχουμε όλοι ευθύνη», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ.


Τέλος το SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό (φωτ.: EPA / Felipe Trueba)

Οι Φιλελεύθεροι πάντως, πιο ανοιχτά και πρόθυμα, αλλά και οι Πράσινοι, περισσότερο συγκρατημένα, δήλωσαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας. Πρόκειται για το σενάριο της «Τζαμάικας» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που παραπέμπουν στη σημαία της χώρας), ένα σενάριο όμως που σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ARD δεν το θέλουν οι Γερμανοί πολίτες, αφού μόλις το 23% του εκλογικού σώματος το βλέπει με καλό μάτι.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, που κερδίζει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία παραδέχτηκε ότι ήλπιζε «για καλύτερο αποτέλεσμα», ενώ στη συνέχεια, στη διάρκεια του μετεκλογικού ντιμπέιτ, ανέλαβε την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), την οποία απέδωσε κυρίως στη μεταναστευτική πολιτικής που ακολούθησε.

Ξεκαθάρισε βέβαια στο πλαίσιο της στρογγυλής τραπέζης των πολιτικών αρχηγών ότι δεν επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως της απέδωσε ότι είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών και ότι προκειμένου να παραμείνει στην καγκελαρία θα δώσει ό,τι της ζητήσουν οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

«Θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ»
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) από την πλευρά της έδωσε ένα δείγμα γραφής αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα […] Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη […] η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ […] και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», δήλωσε κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος.


 Ευφορία στο στρατόπεδο της AfD (φωτ.: EPA / Cristian Bruna)

Η συμπρόεδρος δε του κόμματος Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές. «“Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. Ευχαριστώ», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

Σημειώνουμε ότι η AfD φαίνεται με βάση τις εκτιμήσεις να αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία. Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Συγχαρητήρια από Λεπέν και Βίλντερς
Οι επικεφαλής των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, και της Ολλανδίας, Γκέερτ Βίλντερς, συνεχάρησαν σήμερα την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Συγχαίρω την Φράουκε Πέτρι (συμπρόεδρο του AfD) και το AfD», επεσήμανε ο Βόλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) επίσης στο Twitter. «Το PVV είναι δεύτερο στην Ολλανδία, το FN είναι δεύτερο στη Γαλλία, το FPO (το ακροδεξιό κόμμα) είναι δεύτερο στην Αυστρία, το AfD είναι τρίτο στη Γερμανία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη», τόνισε.

Μένει να δούμε, αν και φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο, τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει από τις μετεκλογικές διεργασίες και πώς οι εταίροι θα συγκλίνουν στην ευρωπαϊκή στρατηγική, θέμα κρίσιμο στο πλαίσιο του οποίου θα διαμορφωθεί και η γερμανική στάση στο κρίσιμο διακύβευμα για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το χρέος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 10χρονο παιδί υπέστη ανακοπή στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο

11/03/2026 - 9:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΣΑΠ: Άγνωστοι πέταξαν πέτρα σε συρμό τραυματίζοντας επιβάτη

11/03/2026 - 8:32μμ
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Διόδια με βάση τα χιλιόμετρα στον Πατρών-Πύργου από την Παρασκευή

11/03/2026 - 8:03μμ
Αμερικανοί στρατιώτες και τεχνικό προσωπικό προετοιμάζουν πυρομαχικά στη βάση της RAF στα Κότσγουολντς της Βρετανίας, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να πλήξουμε στο Ιράν – Απειλές από την Τεχεράνη για «νόμιμους στόχους»

11/03/2026 - 7:39μμ
Η Ελένη Ζαρούλια μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια για τη Χρυσή Αυγή – Ποινή 5 ετών από το Εφετείο

11/03/2026 - 6:28μμ
Στιγμιότυπο από την κατεδάφιση της γέφυρας του Πανοράματος, τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εργασιών του FlyOver (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 48 ώρες η ανατολική εσωτερική περιφερειακή – Θα κατεδαφιστεί η γέφυρα του Αγίου Παύλου

11/03/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σε αριθμούς – Εκατοντάδες νεκροί και αμέτρητες επιθέσεις σε πλοία στο Στενό του Ορμούζ

11/03/2026 - 5:16μμ
Συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ανακοίνωση των ποινών στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ίδιες ποινές σε Ρουπακιά και «διευθυντήριο» – Η απόφαση του Εφετείου

11/03/2026 - 4:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Την υπόθεση θανάτου της εκπαιδευτικού εξετάζει το υπουργείο Παιδείας – «Κάθε πτυχή θα εξεταστεί με σοβαρότητα και θεσμική ευθύνη»

11/03/2026 - 4:12μμ
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023, στο Ντουμπάι (φωτ.: . Γραφείο Τύπου ΟΗΕ/Mahmoud Khaled)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Ένδειξη αλληλεγγύης για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες

11/03/2026 - 3:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

Προκριματικά Eurobasket 2027: Νέα ήττα από την Κροατία για την Εθνική Γυναικών

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

ENBL: Με άνεση στους «8» ο Ηρακλής

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Νίκησε στη Sunel Arena την Τόφας η ΑΕΚ για το 5/5

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

FIBA Europe Cup: «Πάρτι» για τον ΠΑΟΚ απέναντι στο Περιστέρι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Θεσσαλονίκη: 10χρονο παιδί υπέστη ανακοπή στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο

2 ώρες πριν
Οι Πόντιοι Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί Ματθαίος Τσολακίδης (αριστερά) και Στέφανος Μαυροματίδης (δεξιά) (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Στέφανος Μαυροματίδης και Ματθαίος Τσολακίδης: Οι Πόντιοι ήρωες του έπους του ’41 που αντάλλαξαν τα νιάτα τους με την αθανασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign