pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε χρυσές λίρες και εταιρικά ομόλογα επενδύουν οι Έλληνες

24/09/2017 - 9:57πμ
Σε χρυσές λίρες και εταιρικά ομόλογα επενδύουν οι Έλληνες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιδιώκοντας ασφάλεια ή αποδόσεις, οι Έλληνες αποταμιευτές αναζήτησαν εναλλακτικές από την αγορά χρυσών λιρών, το παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας, έως τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία δίνουν καλές αποδόσεις με λελογισμένο ρίσκο. Αν κάποτε ήταν ο υπερπληθωρισμός και οι συχνές υποτιμήσεις της δραχμής που οδήγησαν τους αποταμιευτές να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε χρυσές λίρες, σήμερα είναι η αβεβαιότητα αλλά και η προοπτική ανόδου της.

Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2017, η αξία των αγοραπωλησιών χρυσών λιρών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 25,959 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των πολιτών που αγόρασε χρυσές λίρες από αυτούς που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Ειδικότερα, οι αγορές χρυσών λιρών τόσο από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από την Τράπεζα Πειραιώς έφθασαν αθροιστικά τις 54.598 λίρες το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2017 έναντι πωλήσεων 39.360 χρυσών λιρών το ίδιο διάστημα.

Σε επίπεδο απόδοσης της χρυσής λίρας, η οποία εμφανίζει μεταβλητότητα από την αρχή της χρονιάς, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: εάν ένας καταθέτης είχε αγοράσει 40 λίρες στις 2 Ιανουαρίου 2017 που αντιστοιχούν σε ένα ποσό περίπου 10.000 ευρώ και τις ρευστοποιούσε χθες, θα εξασφάλιζε απόδοση 0,58%.

Η φετινή πορεία του συμβολαίου παραγώγων χρυσού χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 κατεγράφη το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών (Νοέμβριος 2016) στα 1.338,37 δολάρια/ουγγιά με άνοδο κατά 1,04%. Αιτία ήταν η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017, ο χρυσός έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% και σχεδόν 16% από τις αρχές του έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, ήταν εμφανής η αντίδραση του κοινού (εξαργυρώθηκαν 316.143 τεμάχια και αγοράστηκαν 180.493 στοιχεία της ΤτΕ) κυρίως από τον φόβο του «αγνώστου» και την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας. Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα. Για παράδειγμα, η ανησυχία του κοινού για το μέλλον του ευρώ είχε οδηγήσει στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων χρυσών λιρών τα πρώτα χρόνια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από την ΤτΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2002 είχαν ρευστοποιηθεί 162.075 χρυσές λίρες, ενώ είχαν αγοραστεί 98.419, και τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ρευστοποιήθηκαν 226.698 τεμάχια έναντι αγορών 73.084 τεμαχίων.

Στη νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που φέτος συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας, το 70% των ποσών που επενδύεται από τους αποταμιευτές είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 20% είναι από χρήματα τα οποία βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμα και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων είναι μεταξύ 3%-4%.

  • Αναδημοσίευση: kathimerini.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: unsplash.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα σε επισιτισμό και βιομηχανία ζαχαρωδών

12/05/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2026: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

11/05/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη: Τι αλλάζει στον Εξωδικαστικό – Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία και ποιοι μπαίνουν πλέον με οφειλές από 5.000 ευρώ

10/05/2026 - 9:20πμ
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης
Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας BBB+ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

9/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 300 ευρώ σε χήρες άνω των 60 ετών – Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης

8/05/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση φόρου έως 4%

8/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/ Ralphs_Fotos)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταναλωτικά δάνεια: Μπαίνει «φρένο» στο συνολικό κόστος αποπληρωμής

4/05/2026 - 9:04πμ
Εξωτερική άποψη της έδρας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη (φωτ. αρχείου: EPA/Christian Bruna)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο εν μέσω κρίσης στον Κόλπο

3/05/2026 - 11:00μμ
Μάνικα καυσίμου (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος στις τιμές ενέργειας, αβεβαιότητα για το Ορμούζ – Σκιά πολέμου από το Ιράν και τον Τραμπ

2/05/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φάκελος ενοικιαστή» πριν το συμβόλαιο: Έρχονται Μητρώο Φερεγγυότητας και εξώσεις – εξπρές

2/05/2026 - 6:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φοιτητικές εκλογές 2026: Στις κάλπες υπό τη σκιά των επεισοδίων σε ΑΠΘ και ΠΑΔΑ – Μαχαιρώματα, βαριοπούλες και τραυματίες

4 λεπτά πριν
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)

«Φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από τις δηλώσεις Μπάρακ για F-35 και Χεζμπολάχ

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Έλλη Τσολακη)

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βόρεια – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

50 λεπτά πριν
Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

8 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

9 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign