Μπορεί να ξεκίνησε την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο από την πετρελαιοκηλίδα που έχει βάψει μαύρο τον Σαρωνικό, ωστόσο η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν αυτή που βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού. «Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων αποτελούν και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό, «και η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους».
Τσίπρας: Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, που θα κλείσει με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησής του, αλλά με το βλέμμα κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, μίλησε για το σχέδιο και την ιδεολογία ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014, «αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος πίσω από τους δανειστές». Ακόμα, εκτίμησε ότι τώρα που βαδίζουμε στο τέλος της περιόδου των μνημονίων «ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ της συντήρησης ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής υποσχόμενος ένα πρόγραμμα “ελληνικής ιδιοκτησίας”», το οποίο, κατά τον πρωθυπουργό, είναι συρραφή δήθεν μεταρρυθμίσεων που κατά καιρούς έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών.
Σχετικά με το «Αγία Ζώνη II» που έπνιξε τον Σαρωνικό στο μαζούτ, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες του ναυαγίου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, και τόνισε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης απαιτεί άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων. «Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, «που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές».
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε και τομές στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, τον έλεγχο και τους κανόνες αξιοπλοΐας. «Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.