pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυτό το δημοψήφισμα θα κρίνει την τύχη της Κύπρου και της Ελλάδας

15/09/2017 - 12:17μμ
Αυτό το δημοψήφισμα θα κρίνει την τύχη της Κύπρου και της Ελλάδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 25 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ. Υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος περίπου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που θα κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος σε 46.000 εκλογικά τμήματα, ενώ έχει προβλεφθεί και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για να συμμετέχουν και οι Κούρδοι του εξωτερικού, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Το ψηφοδέλτιο έχει ήδη τυπωθεί και έχει αποσταλεί στα εκλογικά τμήματα, είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (κουρδικά, ασσυριακά, αραβικά και τουρκικά για τους Τουρκομάνους), και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν με «Ναι» ή «Όχι» οι ψηφοφόροι είναι: «Θέλετε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή του Κουρδιστάν και στις κουρδικές περιοχές που βρίσκονται εκτός της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης;».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι κουρδικές περιοχές που βρίσκονται εκτός της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, στις οποίες προβλέπεται να στηθούν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, είναι επαρχίες της περιφέρειας Νινευή, που έχει πρωτεύουσα τη Μοσούλη, επαρχίες της Χανεκίν και της Σελαχαντίν και η περιφέρεια Κιρκούκ. Αυτές οι περιοχές θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα, κατόπιν απόφασης των συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι στην επικράτεια της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης (ΑΚΔ), με βάση το Σύνταγμα του Ιράκ, του 2005, υπάγονται οι περιφέρειες Ερμπίλ, Ντόχουκ, Σουλεϊμανίγια και Χαλέπτζε, ενώ για την περιφέρεια του Κιρκούκ υπάρχει πρόβλεψη στο Άρθρο 140, με την οποία αναγνωρίζεται στους κατοίκους το δικαίωμα να αποφασίσουν για το αν θέλουν να ανήκουν στην ΑΚΔ ή στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ενώ μένουν μόνο δέκα μέρες για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, αυξάνεται η ένταση στη Δαμασκό, την Άγκυρα και την Τεχεράνη, καθώς και οι σχετικές πιέσεις και απειλές προς τους Κούρδους.

Το ιρακινό Κοινοβούλιο παίρνει διάφορες αποφάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μέχρι και η απειλή πολέμου εναντίον των Κούρδων σε περίπτωση που επιχειρήσουν να αποσχιστούν από τη Βαγδάτη, το Ιράν με τη σειρά του απειλεί κι αυτό τους Κούρδους με τους σιίτες πολιτοφύλακες της Χάσντι Σάμπι, ενώ η Άγκυρα δηλώνει επίσημα ότι «πρόκειται για ιστορικό λάθος και οι Κούρδοι θα πληρώσουν τίμημα γι’ αυτό»!

Οι ΗΠΑ φέρονται να μην εγκρίνουν το δημοψήφισμα –ή τουλάχιστον να προτείνουν την αναβολή του, για να μην προκύψουν προβλήματα στην καταπολέμηση του ΙΚ από τις ρωγμές που θα παρατηρηθούν στη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ πεσμεργκά και ιρακινού στρατού–, ενώ η ΕΕ τηρεί στάση ευνοϊκής προς τους Κούρδους ουδετερότητας.


(Φωτ.: presidency.kurd)

Η Ιταλία, το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες φέρονται να στηρίζουν το δημοψήφισμα, χωρίς όμως να το κάνουν ανοικτά, με τη μόνη χώρα που στηρίζει το δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν να είναι το Ισραήλ, στάση που μάλλον δημιουργεί προβλήματα στους Κούρδους παρά τους βοηθά στην παρούσα φάση. Το Ισραήλ, αντί να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να αυξάνει τις αντιδράσεις στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο για την υποστήριξη που δίνει φανερά στους Κούρδους, θα μπορούσε να κάνει μερικές βδομάδες ή μήνες υπομονή και να δηλώσει έμπρακτα τη στήριξή του με τη διεθνή αναγνώριση και στη συνέχεια όταν συζητηθεί το θέμα στους διεθνείς φορείς και στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Όσο για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, πνιγμένη στα προβλήματά της και θολωμένη από τα θέλγητρα και τα «λύτρα» της εξουσίας, είναι αμφίβολο αν έχει καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή.

Είναι αμφίβολο αν έχουν αντιληφθεί ότι της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν θα ακολουθήσει η αυτονομία στη Ροζάβα (όπως αποκαλούν οι Κούρδοι τη βόρεια Συρία που απελευθέρωσαν από το ΙΚ), η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων, που θα είναι αδύνατον στην Άγκυρα να αρνηθεί την παραχώρηση αυτονομίας και στους «δικούς» της Κούρδους.

Τι σημαίνει αυτό; Μια ομοσπονδιοποιημένη Τουρκία σημαίνει μια εντελώς άλλη χώρα, με διαφορετικό τρόπο άσκησης εξουσίας και με τις αυτόνομες περιοχές να συνδιαμορφώνουν τη χάραξης στρατηγική και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.

Οι εξελίξεις είναι κοσμοϊστορικής σημασίας, το ρολόι της ιστορίας ξαναγυρνά στο 1920, τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών, που την νάρκωσαν για δικούς τους λόγους οι μεγάλες δυνάμεις. Τώρα την αποναρκώνουν.

Αρκεί να αποναρκωθούν οι ανεπάγγελτοι, οι αριβίστες και τα τρωκτικά της εξουσίας στην Ελλάδα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Κυριακή με βροχές στα βορειοανατολικά και πτώση της θερμοκρασίας

13/09/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

12/09/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

12/09/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο «Παίδων» 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

12/09/2026 - 7:56μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του από το απόγευμα της Κυριακής – Η ανακοίνωση της οικογένειας

12/09/2026 - 7:28μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση κρατουμένου στις Σέρρες: Καμένο αυτοκίνητο εντοπίστηκε στα Ν. Βρασνά – Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με την υπόθεση

12/09/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: facebook / Ιππική Παρέα Βλάστης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορδαία: Περισσότερα από 180 άλογα στην 7η Ορεινή Ιππική Συνάντηση – Μια παράδοση που «καλπάζει» μέσα στο χρόνο

12/09/2026 - 6:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση μεγάλης φωτιάς – Πυροσβέστες καταφθάνουν από Σύρο και Νάξο

12/09/2026 - 4:59μμ
(Φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

12/09/2026 - 3:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Τη Δευτέρα στις 13:00 η Εξόδιος Ακολουθία, στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας

12/09/2026 - 2:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καιρός: Κυριακή με βροχές στα βορειοανατολικά και πτώση της θερμοκρασίας

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Ο ΟΦΗ «δάγκωσε» τον Ολυμπιακό – Ισόπαλοι Ηρακλής και Ατρόμητος

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Πρώτη θέση ο Τεντόγλου με άλμα στα 8,35μ.

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV