Το ερώτημα τι θα σημάνει για το ευρωπαϊκό μέλλον της Καταλονίας ένα πιθανό «διαζύγιο» από την Ισπανία διερευνά με άρθρό της η Deutsche Welle. Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το «δόγμα Μπαρόζο» επανέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δόγμα οφείλει το όνομά του στον πρώην επικεφαλής της Κομισιόν.
Προκειμένου να παρεμποδιστούν αυτονομιστικά κινήματα στη βελγική Φλάνδρα, στη χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ιρλανδία, στη βόρεια Ιταλία και στην Καταλονία, από το 2004 ισχύει ότι τα νέα κράτη που έχουν αποσχιστεί από κράτη-μέλη και έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους δεν θεωρούνται αυτοδικαίως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η DW, μια ανεξάρτητη Καταλονία θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση ένταξης, αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί και τη συγκατάθεση της Ισπανίας για τη διεξαγωγή των συνομιλιών. Ενδεχομένως, λένε οι ειδικοί, να μπορέσει να κρατήσει το ευρώ.
Όσοι αντιτίθενται στην απόσχιση από την Ισπανία τονίζουν ότι η Καταλονία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά και ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση θα πρέπει να δώσει 10 δισ. ευρώ σε οφειλές. Επιπλέον, μιας και οι εξαγωγές αυτοκινήτων που κατασκευάζονται σε καταλανικά εργοστάσια διοχετεύονται κυρίως στις χώρες-μέλη της Ένωσης, ως τρίτη χώρα θα πρέπει να πληρώνει δασμούς και να κλείσει ειδική εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της απόσχισης φέρνουν ως παράδειγμα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας η οποία το 1990 έγινε αμέσως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, νομικοί επισημαίνουν πως σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένταξη και όχι με απόσχιση, και ότι υπήρξε συναίνεση από όλα τα κράτη-μέλη.
«Μια απόσχιση της Καταλονίας θα περιέπλεκε σίγουρα περισσότερο τα πράγματα και δεν θα τα απλοποιούσε» καταλήγει η ανάλυση της Deutsche Welle.