Τελικά, και όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, η έκτη κατά σειρά δοκιμή πυρηνικού όπλου από τη Βόρεια Κορέα έφερε νέο «πακέτο» κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η όγδοη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ· το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.
Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι ισχυρή και ισορροπημένη, και επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει ενότητα και αποφασιστικότητα.
Η διεθνής κοινότητα πλέον επιβάλει περιορισμούς στον εφοδιασμό της Βόρειας Κορέας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο – η Κίνα είναι η χώρα που την προμηθεύει με τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού που εισάγει. Παράλληλα, απαγορεύονται οι εξαγωγές βορειοκορεατικών προϊόντων υφαντουργίας. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος, μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά. Το 2016 η αξία των εξαγωγών (με βασικό πελάτη την Κίνα) ανήλθε σε 752 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα.
Στην πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τις ΗΠΑ, προβλεπόταν απόλυτο εμπάργκο στο πετρέλαιο. Ωστόσο, ο περιορισμός τελικά αφορά τα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από την 1η Οκτωβρίου, και τα 2 εκατ. βαρέλια για όλο το 2018. Αυτό, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.
Η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει στο ψήφισμα του Συμβουλίου του ΟΗΕ να προστεθεί μία παράγραφος που θα προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την πρόταση «προσβλητική», ενώ η Ρωσία τόνισε ότι παραμένει στο τραπέζι και ότι θα επιμείνει σε αυτή.
Από το πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό, ενώ και τα μέτρα για τους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων είναι λιγότερο σκληρά. Οι πιέσεις της Μόσχας και στα δύο ζητήματα ήταν έντονη – στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 Βορειοκορεάτες μετανάστες.