Η Βουλγαρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης πληθυσμού στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το οποίο επισημαίνει ότι η βαλκανική χώρα έχει ήδη χάσει το 1/5 του πληθυσμού της από τη δεκαετία του 1990. Στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, τονίζεται το φαινόμενο της μαζικής φυγής ανθρώπων από την επαρχία με προορισμό τις πόλεις. Ελάχιστοι Βούλγαροι παραμένουν στην ύπαιθρο, καθώς οι πιο πολλοί έχουν πάει στις πόλεις, αναζητώντας εργασία, αναφέρεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με τον Στόγιαν Εφτίμοφ, ο οποίος ζει σε ένα χωριό στη δυτική επαρχία του Πέρνικ και εντυπωσιάζει την Ρουθ Αλεξάντερ, τη δημοσιογράφο που έγραψε το άρθρο, οι περισσότεροι φίλοι του έχουν φύγει εδώ και καιρό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο30χρονος Εφτίμοφ θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που μπορεί να εργάζεται στο ορεινό χωριό Πεστέρα, και περνά όμορφα με τη χορωδία στην οποία συμμετέχει. Παρόλα αυτά, όμως, ακόμα κι εκείνος παραδέχεται ότι δεν υπάρχει προοπτική στη ζωή στο χωριό.
«Είναι αδύνατον να βρεις άτομο να παντρευτείς εδώ ή στα γύρω χωριά, απλά επειδή δεν υπάρχουν νέοι. Η μόνη περίπτωση είναι να βρω κάποια στην πόλη» λέει χαρακτηριστικά. «Θα ήταν πολύ λυπηρό και σκληρό για μένα να φύγω από το χωριό, αλλά θα πρέπει να το κάνω κάποια στιγμή».
Ο Σ. Εφτίμοφ (bbc.com)
Τα βουλγαρικά χωριά χάνουν ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Όταν οι κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφεραν τις συλλογικές καλλιέργειες στη γεωργία κι έτσι πολλοί αγρότες βρήκαν δουλειά σε νέα εργοστάσια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, τα συλλογικά αγροκτήματα εγκαταλείφθηκαν και ενισχύθηκε η τάση φυγής από την ύπαιθρο για τις πόλεις. Επίσης, πολλοί άνθρωποι αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό.
Το 1989, σχεδόν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στη Βουλγαρία. Σήμερα, είναι λίγο πάνω από επτά εκατομμύρια. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι μικρότερος από 5,5 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του αιώνα, θα μπορούσε να είναι κοντά στο μισό αυτού που είναι τώρα.
Από τη στιγμή που πολλοί νέοι έχουν φύγει από τη χώρα, οι γεννήσεις είναι λίγες. Την τελευταία φορά που ένα μωρό γεννήθηκε στο χωριό, υπενθυμίζει η Στέφκα, μια 60χρονη με κατάστημα στην περιοχή, ήταν πριν από μια δεκαετία! Τώρα το παιδί ζει μαζί με την μητέρα του στην Κύπρο. Η ίδια έχει δύο γιους που έχουν μετακινηθεί στην πόλη. Ακόμη, πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, μαζί με σχολεία και υπηρεσίες λεωφορείων.
Η Στέφκα (φωτ. bbc.com)
«Κάποτε στο χωριό ζούσαν περίπου 600 άτομα,» λέει ο Μπόγιαν, ένας 70χρονος που ζει στο Καλοτίνσι. «Τώρα είμαστε 13. Άλλοι είναι στο νεκροταφείο, κι άλλοι ζουν στις πόλεις», συμπληρώνει. Επίσης, η οικονομική δραστηριότητα στα χωριά περιορίζεται όλο και πιο πολύ. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως την παροχή οικονομικής στήριξης όσον αφορά στα κόστη των θεραπειών γονιμότητας, την ανατροφή των παιδιών κ.ά. Παράλληλα προτρέπει τους Βούλγαρους του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.