Κάλεσμα στους Ευρωπαίους να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν στην προσπάθεια που γίνεται. Μιλώντας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών και παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε ότι η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος εγγυήθηκε τη φιλική στάση της χώρας του και τη στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, αλλά και για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ακόμα παρατήρησε ότι «όλοι θέλουμε να είμαστε ελκυστικοί, θέλουμε τις κορεατικές, τις κινέζικες και τις αμερικανικές επενδύσεις», αλλά πρόσθεσε ότι αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε ξένες όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από Ευρωπαίους επενδυτές.
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα έπεσαν και υπογραφές στις πρώτες ελληνογαλλικές συμφωνίες. Μεταξύ των επιχειρηματιών που βρίσκονται στη γαλλική αποστολή είναι και ο Νικολά Ντιφούρ, ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η τεχνική βοήθεια που θα δώσει η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ως προς τη διαμόρφωση της στρατηγικής και το επιχειρησιακού σχεδίου, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων, και τη δημιουργία κυβερνητικών και μη εργαλείων υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι στην Αθήνα υπεγράφη και μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της ENGIE. Οι δύο εταιρείες φέρονται να συμφώνησαν στη σύσταση μιας κοινοπραξίας με στόχο τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ενέργεια, και παράλληλα θα προχωρήσουν στη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη.
















