Εκτενή αναφορά στα εθνικά μας θέματα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην Ευρώπη και ότι απόδειξη της ευρωπαϊκής προσήλωσης της Ελλάδας είναι η προσέγγιση των εθνικών θεμάτων με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε πως η συνθήκη της Λοζάνης πρέπει να γίνεται σεβαστή και ότι «κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα […] Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.
»Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης […] Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της ΕΕ».
«Εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική» αλλά «αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για την πΓΔΜ υπογράμμισε πως « καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Μήνυμα έστειλε και προς την Αλβανία τονίζοντας πως «όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο –όπως η πρόσφατη ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας– υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».
Ανέφερε επίσης ότι το Κυπριακό αποτελεί «διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα» και πως «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».
Διαμήνυσε ωστόσο πως «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μνημόνευσε στην προσφώνησή του τις «εμβληματικές φυσιογνωμίες του γαλλικού πνεύματος», τον συγγραφέα Αντρέ Μαλρό και την ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ως προς τον πλανητικό ρόλο της ΕΕ. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην απαίτηση της θεσμικής εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους Δικαίου στην ΕΕ και της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της κοινότητας.
Εξήρε τέλος τη «μνημειώδη ομιλία» Μακρόν στην Πνύκα σημειώνοντας: «δώσατε την ελπίδα ότι ο αγώνας στην Ευρώπη αρχίζει και θα συνεχιστεί. Θα πορευτούμε για την Ευρώπη και τις αξίες που μας εμπνέουν».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Η αντιφώνηση Μακρόν
Ο Γάλλος Πρόεδρος στην αντιφώνηση του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν «ήλθαν εδώ να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει», σημειώνοντας ότι στόχος είναι «να βρει η Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία της και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη».
Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή η στρατηγική συνεργασία θέλουμε να πετύχει προς όφελος όλων… θέλουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι».
«Ήλθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι», είπε. Τόνισε επίσης πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του Προκόπη Παυλόπουλου. «Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει , πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών», σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που «στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ