«Εδώ στο λόφο της Πνύκας οι Αθηναίοι επινόησαν τη Δημοκρατία. Το ότι παίρνω το λόγο εδώ στο ίδιο μέρος είναι για μένα μεγάλο προνόμιο», αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε, στα ελληνικά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παίρνοντας το λόγο στην Πνύκα. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, στη διάρκεια της οποίας εκθείασε τον ελληνικό πολιτισμό, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας καταθέτοντας την πρότασή του για την επανεκκίνησής της.
«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».
«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλία του στην ελληνική κρίση. Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη.
«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Στο πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση. «Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων, ανέφερε.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Προέβλεψε μάλιστα το θάνατο της Ευρώπης, αν η σημερινή γενιά των ηγετών της συνεχίσει να εθελοτυφλεί και δεν κάνει μια ισχυρή αυτοκριτική.
Η πρότασή του για το μέλλον
Το όραμά του για επιστροφή της Ευρώπης στις αρχές που αποτέλεσαν τη θεμέλια βάση της βασίζεται σε μια πρόταση αλλαγής, που δεν θα συζητηθεί μόνο πίσω από κλειστές πόρτες σε ένα δωμάτιο των Βρυξελλών, αλλά σε μια πρόταση που θα τεθεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, και για έξη μήνες, στις διαβουλεύσεις και στις δημοκρατικές συνελεύσεις των Ευρωπαίων πολιτών.
Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και να κρύβονται.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού. «Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα, τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», υποστήριξε.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε». «Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια». «Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες […] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του Σεφέρη: Όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων…
Τσίπρας: Χρειάζεται εκδημοκρατισμός της Ευρώπης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τάχθηκε στην ομιλία του στην Πνύκα υπέρ της προώθηση του διαλόγου για ένα συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη με αλληλεγγύη, ισονομία μεταξύ πολιτών και κρατών. «Η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής, διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις. Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη πολιτών στην Ευρώπη των συμφερόντων και των τεχνοκρατών», είπε ο πρωθυπουργός.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: «Αδράνεια και ακινησία θα σημάνει και παρακμή για την Ευρώπη. Ακόμη και οι ισχυρότεροι από εμάς στην Ευρώπη με βάση το δημογραφικό στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα είναι καμία από στις πρώτες δυνάμεις του πλανήτη. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη». Όπως είπε, ονειρεύεται μια Ευρώπη, «όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ως δύναμη συνεργασίας και ασφάλειας».