Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έκαναν μια σύντομη αναδρομή τη μακροχρόνια πορεία των ελληνογαλλικών σχέσεων και επικεντρώθηκαν στο κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στην αναπτυξιακής πορεία.
Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι ο διαδικασίες που πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο 2018.
Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς εξέρχεται από μια μεγάλη κρίση, σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει μια μεγάλη περίοδο σκληρής λιτότητας και ότι θα πρέπει να στηριχθεί στην αναπτυξιακή της πορεία, τονίζοντας ότι «η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό της Ελλάδας». «Πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις για την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη», είπε.
Ερωτηθείς δε για το ρόλο του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν θέλει εξωτερικές παρεμβάσεις και ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να προβάλει νέους όρους και προϋποθέσεις.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, σε «πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης». «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη συμφωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.
Η αναφορά στην Τουρκία
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σταθερή στα μηνύματά της προς την Τουρκία, για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτησε ωστόσο να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με την Άγκυρα.