Με ομόφωνη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του μηχανισμού υποχρεωτικού διαμοιρασμού των 120.000 προσφύγων που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία. Πρόκειται για οριστική ήττα των δύο χωρών, καθώς οι δικαστές απέρριψαν στο σύνολό τους τις προσφυγές, δικαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση μπορεί να ξεμπλοκάρει και τη διαπραγμάτευση για αναμόρφωση του κοινοτικού συστήματος ασύλου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο μηχανισμός επιβολής ποσοστώσεων «συμβάλλει αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο» στην ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας, και δεν είναι μέτρο «πρόδηλα ακατάλληλο» αφού στόχος είναι να στηριχθούν οι δύο χώρες που το 2015 αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στους θεσμούς να λαμβάνουν προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων, όπως είναι η αιφνίδια είσοδος προσφύγων. Ακόμα, τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ήταν υποχρεωμένο να αποφασίσει ομόφωνα για τη μετεγκατάσταση, και δηλώνει ότι η ισχύς της δικαστικής απόφασης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αναδρομικά «σε ό,τι αφορά το βαθμό αποτελεσματικότητας».
Επί της ουσίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ζητά από τα κράτη-μέλη να παραλαμβάνουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, μαζί με την Τσεχία και τη Ρουμανία, είχαν ψηφίσει κατά της μετεγκατάστασης 120.000 ατόμων που πληρούν τα κριτήρια της διεθνούς προστασίας, για μια περίοδο δύο ετών. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την νομιμότητα του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Είναι καιρός να εργασθούμε με ενότητα και να εφαρμόσουμε πλήρως την αλληλεγγύη», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
ECJ confirms relocation scheme valid. Time to work in unity and implement solidarity in full. #migrationEU
— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) September 6, 2017
Πάντως, λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υλοποίηση του προγράμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι στόχοι που έχουν καθορισθεί για τις ποσοστώσεις της μετεγκατάστασης απέχουν πολύ από την πραγματοποίησή τους. Λιγότεροι από 28.000 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, έναντι του στόχου των 160.000 συνολικά.