pontosnews.gr
Δευτέρα, 3/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της ομογένειας κρατούν ζωντανή την παράδοση – Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ (βίντεο)

5/09/2017 - 5:14μμ
Οι Πόντιοι της ομογένειας κρατούν ζωντανή την παράδοση – Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με σεβασμό στην παράδοση του Πόντου και με επίκεντρο τον ποντιακό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου στο Ουεστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» ΗΠΑ-Καναδά και την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.

Το Φεστιβάλ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά νεολαίοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας με βασικό συνδαιτυμόνα την αγάπη τους για τον Πόντο.

Την πρώτη μέρα τελέστηκε Εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα των «Σεπτεμβριανών».* Ακολούθησε η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο Πολλά είπαν για τ’ εμένα, κα οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με τον κόσμο να απολαμβάνει γνήσια ποντιακή μουσική και χορό μέχρι πρωίας.

Τις καλύτερες εντυπώσεις συγκέντρωσε η μουσικοχορευτική παράσταση «Τραπεζούντα! Η πρωτεύουσα του Πόντου, το διαμάντι της Ανατολής», που παρουσιάστηκε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων. Στην παράσταση αναδείχθηκαν ιστορικά στοιχεία της αλησμόνητης πατρίδας με τους νέους από τις ποντιακές οργανώσεις των ΗΠΑ και Καναδά και τους καλλιτέχνες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να αποσπούν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.


Μικρό μέρος της μουσικοχορευτικής παράστασης (βίντεο: ISIPATRA)

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική. Η αναβίωση της ποντιακής μουσικής παράδοσης δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιώργος Σοφιανίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Χρήστος Τικταπανίδης, Γιάννης Σανίδης, Σωτήρης Θεοδωρίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Γιώτης Ευθυμιάδης. Δίπλα τους ήταν οι: Δημήτρης Στεφανίδης, Βαγγέλης Πεσιρίδης, Βασίλης Γεωργιάδης, Μιχάλης Πεσιρίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Κώστας Απαζίδης, Σωκράτης Τογρίδης.

Το Φεστιβάλ έριξε την αυλαία του με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ήμμμμαρτα!!!», σε κείμενα και σκηνοθεσία της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με τη συμμετοχή των γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Νόργουοκ «Πόντος».


Η παράσταση «Ήμμμμαρτα!!!» (βίντεο: REC Productions)

___
* Αυτά τα Σεπτεμβριανά δεν θα πρέπει να συγχέονται με την τραγική ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, το ’55. Η ιδέα βασίζεται στη σκέψη ότι η Γενοκτονία του Πόντου (κυρίως στην Αμάσεια και τη Σάντα) έγινε τον Σεπτέμβριο του 1921, η καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955 και η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001. Έτσι κάθε Σεπτέμβριο τελείται μνημόσυνο και ακολουθεί σχετική εκδήλωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυκνός καπνός από τη φωτιά πάνω από τη Νέα Πέραμο, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Forecast Weather Greece)

Δυτική Αττική: Μεγάλη αναζωπύρωση στο Κανδήλι – Συνεχείς ρίψεις από αέρος

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Με τον ηττημένο του Χράντετς Κράλοβε – Μπεσίκτας ο Παναθηναϊκός – Ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ

42 λεπτά πριν
Δεμένα πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μελτέμι 15ετίας στα τέλη Ιουλίου: Ριπές έως 150 χλμ./ώρα σε Κάρυστο και Πεντέλη

1 ώρα πριν
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Με τον ηττημένο του Λέφσκι Σόφιας – Καϊράτ Αλμάτι ο ΠΑΟΚ – Απέφυγε τα μεγαθήρια ο ΟΦΗ

2 ώρες πριν
Ο Λάκης Χαλκιάς στη Βαρβάκειο, την Τσικνοπέμπτη του 2016 (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Λάκης Χαλκιάς: Όταν ξεσήκωνε τη Βαρβάκειο αγορά, την Τσικνοπέμπτη του 2016

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign