pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της ομογένειας κρατούν ζωντανή την παράδοση – Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ (βίντεο)

5/09/2017 - 5:14μμ
Οι Πόντιοι της ομογένειας κρατούν ζωντανή την παράδοση – Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με σεβασμό στην παράδοση του Πόντου και με επίκεντρο τον ποντιακό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου στο Ουεστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» ΗΠΑ-Καναδά και την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.

Το Φεστιβάλ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά νεολαίοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας με βασικό συνδαιτυμόνα την αγάπη τους για τον Πόντο.

Την πρώτη μέρα τελέστηκε Εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα των «Σεπτεμβριανών».* Ακολούθησε η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο Πολλά είπαν για τ’ εμένα, κα οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με τον κόσμο να απολαμβάνει γνήσια ποντιακή μουσική και χορό μέχρι πρωίας.

Τις καλύτερες εντυπώσεις συγκέντρωσε η μουσικοχορευτική παράσταση «Τραπεζούντα! Η πρωτεύουσα του Πόντου, το διαμάντι της Ανατολής», που παρουσιάστηκε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων. Στην παράσταση αναδείχθηκαν ιστορικά στοιχεία της αλησμόνητης πατρίδας με τους νέους από τις ποντιακές οργανώσεις των ΗΠΑ και Καναδά και τους καλλιτέχνες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να αποσπούν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.


Μικρό μέρος της μουσικοχορευτικής παράστασης (βίντεο: ISIPATRA)

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική. Η αναβίωση της ποντιακής μουσικής παράδοσης δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιώργος Σοφιανίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Χρήστος Τικταπανίδης, Γιάννης Σανίδης, Σωτήρης Θεοδωρίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Γιώτης Ευθυμιάδης. Δίπλα τους ήταν οι: Δημήτρης Στεφανίδης, Βαγγέλης Πεσιρίδης, Βασίλης Γεωργιάδης, Μιχάλης Πεσιρίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Κώστας Απαζίδης, Σωκράτης Τογρίδης.

Το Φεστιβάλ έριξε την αυλαία του με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ήμμμμαρτα!!!», σε κείμενα και σκηνοθεσία της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με τη συμμετοχή των γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Νόργουοκ «Πόντος».


Η παράσταση «Ήμμμμαρτα!!!» (βίντεο: REC Productions)

___
* Αυτά τα Σεπτεμβριανά δεν θα πρέπει να συγχέονται με την τραγική ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, το ’55. Η ιδέα βασίζεται στη σκέψη ότι η Γενοκτονία του Πόντου (κυρίως στην Αμάσεια και τη Σάντα) έγινε τον Σεπτέμβριο του 1921, η καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955 και η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001. Έτσι κάθε Σεπτέμβριο τελείται μνημόσυνο και ακολουθεί σχετική εκδήλωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τουρνουά ποδοσφαίρου για καλό σκοπό από τον ΣΠΟΣ και την ΠΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: «Όλοι μαζί για τον ΔΗΜΗΤΡΗ»

6/03/2026 - 11:48πμ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δαυίδ Μέγας Κομνηνός: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και νεομάρτυρας της Ρωμιοσύνης

6/03/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας: Εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο

6/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Αργοναύτες της Κολονίας γιορτάζουν 40 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς και ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

5/03/2026 - 9:48μμ
Καφενείο στα οθωμανικά χρόνια (πηγή: Kahve.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πόλεμον» θα γίνεται… – Ο φόβος κρύβεται από πίσω

5/03/2026 - 8:24μμ
Τεύχη της Μικρασιατικής Σπίθας, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» (φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μικρασιατική Σπίθα» γίνεται ψηφιακό αρχείο

5/03/2026 - 4:24μμ
Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεκινά το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Αθήνα

5/03/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Αργοναύτη»

5/03/2026 - 12:47μμ
(Πηγή: facebook.com/Ποντιακός Σύλ. Καλλιθέας-Συκεών/Νίκος Αλβανούδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια προσφοράς και ιστορίας γιόρτασε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών – Χοροί και μουσικές του Πόντου συνεπήραν τον κόσμο

5/03/2026 - 10:19πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής

4/03/2026 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντλία άντλησης πετρελαίου, λιμάνι του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ανησυχούν τις αγορές (φωτ.: EPA/CHRIS TORRES)

Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές – Καθησυχαστικός ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για τα αποθέματα

21 λεπτά πριν
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

49 λεπτά πριν
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

1 ώρα πριν
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Οζέλ και τους συνεργάτες, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Ζαχαράκη)

Ελλάδα-Τουρκία: Συνομιλίες στην Άγκυρα για διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Σίδνεϊ: Ο Δημήτρης Μπάσης και το Λύκειο καλλιτεχνικής έκφρασης του Newtown στην «Τελευταία παράσταση»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/kyraxys-41857870/)

Κίνα: Γεγονός το πρώτο εθνικό πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων για τα ανθρωποειδή ρομπότ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign