pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ολλανδή βιολονίστρια που έχει πάθος με τη μουσική του Τσιτσάνη

4/09/2017 - 2:27μμ
Η Ολλανδή βιολονίστρια που έχει πάθος με τη μουσική του Τσιτσάνη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ελληνικό κοινό την γνώρισε σχετικά πρόσφατα, μέσω του Youtube. Ήταν το 2012, όταν η Ολλανδή Έμι Στορμς με το πολυμελές συγκρότημά της ολοκλήρωσε μια συμφωνία κλασικής μουσικής στο Ρότερνταμ και οι θεατές τής ζήτησαν να ανεβεί πάλι στη σκηνή. Εκείνη τους ευχαρίστησε παίζοντας σόλο ένα απόσπασμα από τα «Ωραία» του Βασίλη Τσιτσάνη και καταχειροκροτήθηκε, μετά την «Τσιγγάνα» του Ραβέλ. Τότε ήταν που το σχετικό βίντεο στο Youtube έγινε ανάρπαστο.

Η Έμι γεννήθηκε το 1988 και ξεκίνησε να παίζει βιολί σε ηλικία πέντε ετών. Από τα οκτώ της χρόνια σπούδασε στη Βασιλική Μουσική Σχολή της Χάγης.

Το 2005, σε ηλικία 16 ετών, τιμήθηκε με το α΄ βραβείο στον διαγωνισμό Davina van Wely και το 2009 με το γ΄ βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό βιολιού Oskar Back ερμηνεύοντας κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι με την Ορχήστρα του Ωδείου της Χάγης. Από το 2006 διδάσκει στο Ωδείο της Χάγης. Γνώρισε τα τραγούδια του Τσιτσάνη από έναν Έλληνα βιολιστή που σπούδαζε στην Ολλανδία, και στη συνέχεια, όταν περιόδευσε στην Ελλάδα, σκέφτηκε ότι τα «Ωραία» του Τσιτσάνη θα ταίριαζαν με το «Τzigane» του Ραβέλ, μια σύνθεση επηρεασμένη από την τσιγγάνικη μουσική.


Η Έμι Στορμς παίζει Τσιτσάνη (ξεκινά στο 02:58)…

Της αρέσει να πειραματίζεται με όλα τα είδη μουσικής, και όπως είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν σταματά να εμπλουτίζει το ρεπερτόριό της. «Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Να προσπαθώ, δηλαδή, να συνδυάζω το κλασικό μου ρεπερτόριο με όλα τα είδη της διεθνούς μουσικής. Και κυρίως με το ιρλανδικό βιολί. Επίσης, από τον Μάρτιο ανακάλυψα πόσο μπορεί κάποιος να ερωτευτεί το τανγκό. Και φυσικά αν μπορώ να το συνδυάζω και αυτό με τη μουσική μου».

Η Ελλάδα δεν είναι ως προορισμός στα άμεσα μελλοντικά της σχέδια, αλλά παραμένει πάντα στο μυαλό και στην καρδιά της. «Είναι ένα ερασιτεχνικό γκρουπάκι με το οποίο έχω έρθει ήδη δύο φορές στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν δυνατό να έρθουμε και έτσι πήγαμε στη Γαλλία. Προηγουμένως έδωσα δύο συναυλίες στη Γερμανία με τανγκό και αργότερα θα πάω στην Ιρλανδία με ένα άλλο συγκρότημα για να περάσουμε καλά και να παρακολουθήσω μαθήματα για τη μουσική τους. Στο ενδιάμεσο, θα δώσω μια συναυλία στην Ολλανδία με ένα συγκρότημα, τους Caravan, με τους οποίους παίζω όλα τα είδη μουσικής και επίσης αυτοσχεδιάζω».

Πώς προέκυψε ο Τσιτσάνης; «Μου αρέσει η αρμονία και η χαρά που χαρακτηρίζει τη μουσική του».

Η Έμι δεν γνωρίζει την ελληνική μουσική, δεν ξεχνάει όμως μια εμπειρία που την έχει στιγματίσει: «Ο πατέρας μου είχε ένα CD το οποίο άκουγα από τότε που γεννήθηκα. Το τραγούδι είχε τίτλο “Zorba’s Dance” (ο χορός του Ζορμπά) και το συγκρότημα ήταν το Trio Hellenique. Κάθε φορά που το άκουγα χαιρόμουν πολύ».

Οι Έλληνες που γνωρίζει είναι λιγοστοί, αλλά όπως μας είπε: «όταν σπούδαζα στη Χάγη γνώρισα κάποιους Έλληνες μουσικούς της κλασικής μουσικής. Θαύμασα το γεγονός ότι δεν είχαν ξεχάσει τις ρίζες τους και μπορούσαν ακόμη να παίζουν και να τραγουδούν ελληνική μουσική. Η δική μας ορχηστρική παραδοσιακή μουσική έχει δυστυχώς εξαφανιστεί. Πάντως, από τότε που έγινε viral το βίντεο στο Youtube απέκτησα πολλούς νέους φίλους από την Ελλάδα στο Facebook. Μάλιστα, ένας από αυτούς με βοήθησε πολύ στην προώθηση του βίντεό μου. Και δύο από αυτούς τους συνάντησα όταν ήρθα στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο».


…Και το πρωτότυπο

Η Έμι γνωρίζει για την κρίση χρέους και, όπως λέει, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. «Το θετικό είναι ότι παντού στον κόσμο μια οικονομική κρίση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται περισσότερο. Κι αυτό είναι πάντα για καλό. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους καλλιτέχνες, είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις ότι το κοινό πληρώνει για να σε δει και να σε ακούσει και θέλει να απολαύσει κάτι από εσένα, αντί να ζητάς απλώς από την κυβέρνηση να σε χρηματοδοτεί για να πειραματίζεσαι. Γίναμε λίγο τεμπέληδες, και τώρα θα πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά».

Έχει επισκεφθεί δύο φορές την Ακρόπολη και μιλά με ενθουσιασμό για αυτή την εμπειρία. «Είναι ασύλληπτο. Δεν έχουμε εμείς τέτοια μνημεία στην Ολλανδία», λέει. Όσο για τα άλλα μέρη που επισκέφθηκε όταν ήρθε στην Ελλάδα, δηλώνει γοητευμένη από το παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο, στο νότιο Πήλιο, από την πλευρά του Παγασητικού, και λέει με βεβαιότητα ότι την επόμενη φορά που θα βρεθεί στη χώρα μας θα πρέπει να την αναζητήσουμε εκεί.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρ.Μι.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον χώρο αποκαλύφθηκε πινακίδα για τη μετονομασία του κτηριακού συγκροτήματος (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζ»: Ένας φάρος της ιστορικής μνήμης στην Θεσσαλονίκη προς τιμή του Κώστα Γαβρά

17/02/2026 - 7:35μμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «πύλη» εισόδου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (πηγή: kzpavlosmelas.hist.auth.gr)

Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Ένας χώρος κράτησης στο κέντρο της κατοχικής Μακεδονίας – Οι 51 Πόντιοι του Κιλκίς

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Κιβωτός του κόσμου»: Το πρωί της Πέμπτης η απόφαση του Εφετείου για τον π. Αντώνιο σχετικά με τιμωρίες παιδιών

51 λεπτά πριν
Μέρος των κατασχεθέντων (πηγή: astynomia.gr)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε κλοπές και διακινούσε παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Επιβλητική πρόκριση για τον Ηρακλή στα ημιτελικά

2 ώρες πριν
Η μία από τις επίμαχες φωτογραφίες της συλλογής του Τιμ ντε Κρένε

ΥΠΠΟ: «Μνημείο» κηρύχθηκε το σύνολο της συλλογής φωτογραφιών από την εκτέλεση της Καισαριανής

2 ώρες πριν
Ο Αντώνης Τουρκογιώργης στη σκηνή (πηγή: Glomex)

Αντώνης Τουρκογιώργης: Ο αυθεντικός ροκάς που δεν μένει πια εδώ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign