pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια… αναδασωτέα Παναγία Σουμελά στον «Νέο Πόντο» Ραφήνας

22/08/2017 - 2:13μμ
Μια... αναδασωτέα Παναγία Σουμελά στον «Νέο Πόντο» Ραφήνας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήδη από τις αρχές του ’90, στις πλαγιές του Πεντελικού όρους δεσπόζει το κτίσμα της Παναγίας Σουμελά, στον οικισμό «Νέος Πόντος» στη Ραφήνα, δίπλα στον Νέο Βουτζά. Μια πρωτοβουλία που είχαν πάρει, τότε, τα μέλη της διοίκησης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέος Πόντος» Ραφήνας μαζί με τα μέλη του οικισμού, καθώς ήθελαν πλάι στα θέρετρά τους να δεσπόζει και ο ναός της Παναγίας των Ποντίων. Με τη συνδρομή τους, κατάφεραν αρχικά να φτιάξουν το κτίσμα του ναού. Μια πυρκαγιά όμως ήταν αρκετή για να σταματήσει κάθε ενέργεια στο χώρο, τόσο για τον οικισμό, όσο και για το ναό.

Αν και ο ναός δεν έχει ολοκληρωθεί, την Τετάρτη 23 Αυγούστου, στις 18:00, θα τελεστεί Ιερά Παράκληση για τα εννιάμερα της Παναγίας.

Ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέος Πόντος» Ραφήνας Αβραάμ Γαλανίδης μας αναφέρει ταυτόχρονα πως αναμένουν τους δασικούς χάρτες και την επαναφορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Συνεταιρισμό, μέσω δικαστικών διαδικασιών, καθώς η περιοχή αντιμετώπισε το 1978 σοβαρό πρόβλημα με τις πυρκαγιές, που κάηκε τμήμα του οικισμού και αμφισβητήθηκε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. «Είμαστε σε τελική ευθεία με τις διαδικασίες», αναφέρει. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον δασικό χαρακτήρα για να ξεκινήσουμε να μοιράζουμε τα οικόπεδα τα οποία έχουν κοπεί και υποσχεθεί στα μέλη του οικοδομικού Συνεταιρισμού», καταλήγει.


Στο κέντρο του κίτρινου κύκλου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Σουμελά, στον οικισμό «Νέος Πόντος» στη Ραφήνα

Βέβαια, στην περιοχή αυτή, που η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν αγοράσει οικόπεδο είναι Πόντιοι, στόχος δεν είναι μόνο ο οικιστικός, δηλαδή να νομιμοποιηθούν πρώτα τα οικόπεδα και να αρχίσει να κατοικείται η περιοχή, αλλά να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες αποπεράτωσης του ναού της Παναγίας Σουμελά και να αναπλαστεί ο χώρος. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μάς λέει πως ακόμη και τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Η έδρα του Συνεταιρισμού βρίσκεται στην Ποντιακή Στέγη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου οικισμού είχε μια ομάδα των μελών της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, αναφέρει ο Αβραάμ Γαλανίδης. «Το 1952 έφτιαξαν το καταστατικό του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Το 1955 βρέθηκε αυτή η περιοχή και αγοράστηκε από τη Μονή Πεντέλης με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τη δεκαετία του ’60 εκδόθηκαν και συμβόλαια οριζοντίου ιδιοκτησίας σε μια σημαντική ομάδα μελών του Συνεταιρισμού, και βεβαίως έγινε ηλεκτροδότηση της περιοχής. Το 1957 υπήρξε υπουργική απόφαση με την οποία έγινε ένα άτυπο σχέδιο πόλεως – χαράχτηκαν δρόμοι, οικοδομικά τετράγωνα. Μέχρι το 1978 που έπιασε φωτιά το Πεντελικό όρος, ένα κομμάτι κάηκε και κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή αναδασωτέα», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι «αυτό σταμάτησε κάθε δραστηριότητα μετά, για πολλά χρόνια, μέχρι να ξεκινήσουμε τη δεκαετία του ’90 τους δικαστικούς αγώνες για να αποδείξουμε ότι εν πάση περιπτώσει το κτήμα αυτό δεν μπορεί να διεκδικείται από κανέναν άλλον, πέρα από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό», σημειώνει.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Πανελλήνιο ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»
Όταν ολοκληρωθεί ο ναός, μας λέει ο πρόεδρος, μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά, προσφορά από το Πανελλήνιο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», θα βρίσκεται μέσα στο ναό. «Είχαμε την υπόσχεση πως με την ολοκλήρωση του ναού θα έχουμε ένα πιστοποιημένο αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά», αναφέρει. «Για εμάς η Παναγία Σουμελά σηματοδοτεί πολλά και ας είμαστε δεύτερης και τρίτης γενιάς Πόντιοι. Έχουμε μνήμες και αναφορές από τους γονείς μας και τους παππούδες μας», καταλήγει, με την ευχή να ολοκληρωθούν σύντομα όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να δοθεί στη λατρεία ο ναός.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα της Μονής Βαζελώνα. Η φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας (πηγή: trabzon.bel.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μονή Βαζελώνα: Από την εγκατάλειψη στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2026 – Νέα εξέλιξη για το ιστορικό μοναστήρι των Ποντίων

20/03/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μια σπουδαία πρωτοβουλία

20/03/2026 - 12:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

19/03/2026 - 11:18μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

19/03/2026 - 6:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλος των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν επιτηρεί στη διάρκεια κηδείας αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Επιχείρησε να πλήξει την αμερικανοβρετανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία και κατηγορεί Ισραήλ και ΗΠΑ για επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος ο 19χρονος που ήταν με το θύμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

2 ώρες πριν
Το Βόρειο Σέλας διακρίνεται πάνω από εκκλησία στο Νούουκ της Γροιλανδίας (φωτ.: EPA/Bo Amstrup)

Γροιλανδία: Δανοί στρατιώτες είχαν προετοιμαστεί να ανατινάξουν αεροδρόμια για να εμποδίσουν εισβολή των ΗΠΑ

2 ώρες πριν
Ένα μέρος από τα κατασχεθέντα (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη)

Υπόθεση Γ. Τσαγκαράκη: Συνελήφθη και υπάλληλος του γκαλερίστα για το Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 27 Μαρτίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign