Από τα πλέον επίσημα χείλη δηλώνεται πλέον δημόσια ότι η Γερμανία έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL στηλίτευσε την παρέμβαση Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές αλλά και τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων, συγγραφέων και γενικά διαφωνούντων, καταλήγοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.
«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν ένα από τα τρία αυτά κόμματα», απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην περίπτωση του συγγραφέα Ντογάν Ακανλί, που διώκεται από την Άγκυρα με ένταλμα της ιντερπόλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος. «Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς», δήλωσε η Μέρκελ.
Σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές Αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.
Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ