Είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος, και πιθανότατα το μεγαλύτερο σε μήκος ζώο που περπάτησε ποτέ πάνω στη Γη. Ο Παγοτιτάν (Patagotitan mayorum), ο τιτάνας της Παταγονίας, πλέον φέρει τον τίτλο του πρωταθλητή… βαρέων βαρών – μόλις τώρα η επιστημονική μελέτη των απολιθωμάτων από ανακαλύφθηκαν τυχαία το 2012 σε ένα ράντσο στη νότια Αργεντινή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθός του δεν συγκρινόταν με κανενός άλλου δεινοσαύρου.
Έτσι ο Παγοτιτάν… κέρδισε τον Αργεντινόσαυρο, ο οποίος επίσης είχε βρεθεί στην Αργεντινή.
Μετά την ανακάλυψη των πρώτων απολιθωμάτων ακολούθησαν εκτεταμένες ανασκαφές από τους παλαιοντολόγους – στα χέρια τους έχουν έξι απολιθώματα από την ίδια περιοχή, ηλικίας 100 εκατ. ετών. Από το 2016 μια εντυπωσιακή ανακατασκευή του σκελετού του επιδεικνύεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.
Οι παλαιοντολόγοι πλέον συμφωνούν ότι ο Παγοτιτάν, αν και άκακο φυτοφάγο πλάσμα, υπερίσχυε σε μέγεθος σε σχέση με τον τρομερό Τυρανόσαυρο (T-rex). Εκτιμάται ότι ζύγιζε περίπου 69 τόνους και είχε μήκος 37 μέτρα, δηλαδή όσο 14 ασιατικοί ελέφαντες ή δύο μεγάλες νταλίκες ή ένα κτήριο επτά ορόφων – η γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο ζώο σήμερα, δεν ξεπερνά σε μήκος τα 30 μέτρα, αν και ζυγίζει 200 τόνους! Το ύψος του ήταν κοντά στα 6 μέτρα και ο μακρύς λαιμός του μπορεί να έφτανε και τα 15 μέτρα.
«Ο T-rex θα έμοιαζε σαν νάνος δίπλα σε αυτόν το γίγαντα. Είναι σαν να συγκρίνεις έναν ελέφαντα με ένα λιοντάρι», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Ντιέγκο Πολ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας που έκανε τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of the Royal Society B, της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για την αιτία του θανάτου των Παγοτιτάνων, τονίζεται στη μελέτη.