pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μάθετε πώς θα ξεπεράσετε… την εντομοφοβία

6/08/2017 - 6:01μμ
Μάθετε πώς θα ξεπεράσετε... την εντομοφοβία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο φόβος είναι κάτι που αποκτάς στην πορεία της ζωής, λένε οι ειδικοί. Κανείς δεν γεννιέται με φόβους. Ακριβώς όμως επειδή ο φόβος μαθαίνεται, γι’ αυτό κιόλας… ξεμαθαίνεται. Αυτό είναι το παρήγορο μήνυμα που στέλνει μέσω του pontos.news.gr η κλινική ψυχολόγος Ευδοξία Λύκου.

Με τη συνδρομή της το pontos-news.gr ανοίγει το φάκελο «φοβίες», σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τις αιτίες τους και να δούμε πώς μπορούμε αποτελεσματικά να τις αντιμετωπίσουμε.

Και μπορεί οι φοβίες να έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινή ρίζα και συγχρόνως παρεμφερή τρόπο αντιμετώπισης, η κάθε φοβία όμως είναι ξεχωριστή και ως τέτοια θα την προσεγγίσουμε. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να «φωτίσουμε» την εντομοφοβία, τη φοβία των εντόμων που, ειδικά την περίοδο αυτή του καλοκαιριού, κάνει τη ζωή κάποιων ανθρώπων πραγματικά δύσκολη.

Ο Μανώλης, για παράδειγμα, φοβόταν τις σφήκες/μέλισσες και υπέφερε εξαιτίας τους κάθε καλοκαίρι, αναφέρει η Ευδοξία Λύκου, μεταφέροντας μιας προσωπική της εμπειρία ανθρώπου που εμφάνιζε εντομοφοβία. «Απέφευγε συστηματικά μέρη όπου ήξερε πως η παρουσία τους ήταν συχνή, έφευγε δε άμεσα έτσι και εμφανίζονταν στο χώρο που βρισκόταν (π.χ. στην παραλία) αναστατώνοντας συχνά το πρόγραμμα της οικογένειας ή της παρέας του.

»Ανέφερε μάλιστα περιστατικό κατά το οποίο δεν τολμούσε να βγει από το ενοικιαζόμενο δωμάτιο για δύο ώρες καθώς έπρεπε να περάσει κάτω από θόλο καλυμμένο με λουλούδια που φυσικά έλκυε μέλισσες, αφού ο ήχος και μόνο από το βούισμα του προκαλούσε έντονο άγχος με ταχυκαρδία και εφίδρωση», περιγράφει η ειδικός.

Μη βιαστείτε να ταυτιστείτε με το Μανώλη. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε, όπως εξηγεί η ειδικός, τον απλό φόβο (εντόμων ή άλλων ερεθισμάτων) από την φοβία, η οποία έχει παθολογικές διαστάσεις και αφορά σε υπερβολικό φόβο, δυσανάλογο του ερεθίσματος που τον προκαλεί, όπως στην περίπτωση του Μανώλη που αναφέραμε παραπάνω. «Το άτομο που τον βιώνει αντιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές ότι ο φόβος του είναι παράλογος, ωστόσο η αποφυγή του αγχογόνου ερεθίσματος είναι η μόνη λύση για να μειωθεί το κλινικό άγχος που βιώνει», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος.

 Η ρίζα της εντομοφοβίας
Ο φόβος των εντόμων ανήκει στις ειδικές φοβίες, η έναρξη των οποίων συνήθως τοποθετείται στην παιδική ηλικία και συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποιο τραυματικό γεγονός (π.χ. τσίμπημα/αλλεργική αντίδραση) που έχει βιώσει το ίδιο το άτομο ή με την εκμάθηση μέσω παρατήρησης του άμεσου κοινωνικού του περιβάλλοντος, για παράδειγμα η μαμά φωνάζει πάντα τρομοκρατημένη και «παγώνει» στη θέα μιας αράχνης. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο φόβος για τα έντομα ανήκει στους έμφυτους φόβους, χωρίς να είναι από τους συχνότερους. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εξελικτικά βιολογικά προετοιμασμένοι να συνδέουμε εύκολα το φόβο με το συγκεκριμένο ερέθισμα.

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος «τα τελευταία χρόνια έρευνες υποστηρίζουν πως και το συναίσθημα της αηδίας εμπλέκεται στη δημιουργία και τη διατήρηση της συγκεκριμένης φοβίας και ίσως εξηγεί γιατί πολλές φορές δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με συγκεκριμένο γεγονός ή εκλυτικό παράγοντα».

Παράλληλα μας επιβεβαιώνει ότι για τις φοβίες αυτές μπορεί να μέρει να ευθύνεται το DNA μας.

«Κάποιες χρωμοσωμικές περιοχές  έχουν συνδεθεί με μια γονιδιακή ευαισθησία για την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών, χωρίς ωστόσο ο ρόλος τους να είναι ξεκάθαρος», υποστηρίζει.

Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι η αιτιολογία των φοβιών ποικίλλει και αυτό εξηγεί γιατί δύο άνθρωποι αντιμέτωποι με το ίδιο ακριβώς γεγονός δεν θα αναπτύξουν απαραίτητα και οι δυο φοβία. Συνήθως η ανάπτυξη της διαταραχής είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων (γενετικών, κληρονομικότητας, προσωπικότητας, μάθησης) χωρίς να είναι συνήθως πλήρως σαφής ο ρόλος του καθενός ή ό βαθμός συμμετοχής του στην εμφάνισή της.

Φοβάμαι τα έντομα – Τι να κάνω;
Και όμως υπάρχει λύση. «Ο φόβος είναι μια αντίδραση που μαθαίνεται, άρα και ξε-μαθαίνεται. Και το τονίζω καθώς παγκοσμίως πολλοί είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται χρόνια από τέτοιου είδους φοβίες πιστεύοντας πως δεν υπάρχει λύση», αποσαφηνίζει η ειδικός.

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία; «Στην περίπτωση που απαιτείται θεραπεία, η Θεραπεία Συμπεριφοράς θεωρείται θεραπεία εκλογής, με πολύ καλά αποτελέσματα. Παρότι η διάρκεια της διαδικασίας είναι πάντα ανάλογη της περίπτωσης, συχνά οκτώ θεραπευτικές συνεδρίες είναι αρκετές», απαντά. Σκοπός της θεραπείας, όπως τονίζει η Ευδοξία Λύκου, είναι η συστηματική απευαισθητοποίηση από τη φοβική αντίδραση και η εξοικείωση του ατόμου με το αντικείμενο του φόβου του, μέσω της σταδιακής έκθεσης σ’ αυτό. 

Σταδιακή έκθεση στο αντικείμενο του φόβου
Η ένταση του άγχους του κάθε ανθρώπου είναι αυτή που καθορίζει το βαθμό της έκθεσης που θα επιλέξει κάθε φορά ο ειδικός, προκειμένου να εξοικειωθεί κάποιος με το αντικείμενο του φόβου του. Το ζητούμενο είναι να είναι ανεκτή από το κάθε άτομο και ο βαθμός δυσκολίας της έκθεσης να αυξάνεται σταδιακά.

Με τα λόγια της ειδικού: «Κάποιος πιθανόν θα χρειαζόταν να ξεκινήσει βλέποντας απλά ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μετά έγχρωμες, στη συνέχεια βίντεο, για να μπορέσει σταδιακά να αντέξει να κοιτά μια κατσαρίδα κλεισμένη σε βάζο από απόσταση, μετά από κοντά και τελικά να φτάσει στο σημείο να μπορεί να ανοίξει το βάζο κ.ο.κ.

»Κάποιος άλλος ίσως να μπορούσε να ξεκινήσει απευθείας από το κλειστό βάζο, ενώ ένας τρίτος ίσως χρειαζόταν πρώτα να κάνει έκθεση στη φαντασία για να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος που του προκαλεί η σκέψη και μόνο του συγκεκριμένου πλάσματος».

Χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας;
Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα απαιτείται, υποστηρίζει η Ευδοξία Λύκου. «Πρόκειται για περιπτώσεις που το κλινικό άγχος είναι τόσο έντονο που καταστρατηγεί τη λειτουργικότητα του ατόμου, ενώ παράλληλα το εμποδίζει να εμπλακεί καθημερινά στις απαραίτητες σχεδιασμένες καθημερινές του ασκήσεις», εξηγεί.

  • Η Ευδοξία Λύκου είναι κλινική ψυχολόγος (Msc), ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Χρύσπα κάνει show στο Allwyn Game Time με μπαγλαμά και νότες

Η Χρύσπα κάνει show στο Allwyn Game Time με μπαγλαμά και νότες

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

41 λεπτά πριν
(Πηγή: gein.noa.gr)

Ιωάννινα: Ταρακουνήθηκε και πάλι η Αγία Κυριακή – Δύο σεισμοί μεγέθους 4,6 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν σε μισή ώρα

1 ώρα πριν
Τις φωτογραφίες παραχώρησε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα μού άνοιξε την αγκαλιά της»: Η συγκινητική ιστορία μιας νεαρής πρόσφυγα από το Αφγανιστάν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

2 ώρες πριν

ΕΛΘ: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign