pontosnews.gr
Σάββατο, 9/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μάριος Ξανθίδης διαπρέπει στις ΗΠΑ αναλύοντας σύνθετα προβλήματα ρομποτικής

26/07/2017 - 7:10μμ
Ο Μάριος Ξανθίδης διαπρέπει στις ΗΠΑ αναλύοντας σύνθετα προβλήματα ρομποτικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και «διαφημίζουν» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο! Ερευνά και αναλύει σύνθετα προβλήματα ρομποτικής – ένας κλάδος συνεχώς αναπτυσσόμενος, με ποικίλες εφαρμογές που όλο και περισσότερο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ένα ευρύ φάσμα της ρομποτικής, από θεωρία ελέγχου και κινηματική μέχρι mapping, localization, και SLAM.

Τον τελευταίο χρόνο έχει εστιάσει τα ενδιαφέροντά του στον τομέα του motion planning για πολυσύνθετα συστήματα όπως κινητοί βραχίονες, ομάδες ρομποτικών συστημάτων και ανδροειδών.

Πρόκειται για τον Μάριο Ξανθίδη, απόφοιτο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015) και νυν διδακτορικό φοιτητή στο College of Computer Science and Engineering του University of South Carolina. Από το 2015 εργάζεται ως βοηθός ερευνητής στο Autonomous Field Robotics Lab (AFRL) και από το 2016 στο South Carolina Autonomous Robotics Research (SCARR) lab. Ο Μάριος Ξανθίδης έδωσε μια αποκλειστική και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο MadeinGreece.news και την Ειρήνη Νικολοπούλου. Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της:

  • «Είχα τo θράσος να επικοινωνήσω με έναν από τους μεγαλύτερους καθηγητές ρομποτικής στην Ελλάδα, τον δρ Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ)».
  • «Μετά από έναν αγώνα πέντε μηνών, για να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στην Ελλάδα και να τακτοποιήσω τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου, κατέληξα να κάνω το διδακτορικό μου στην ρομποτική στο University of South Carolina, με 5ετή υποτροφία, υπό την επίβλεψη του δρ Ιωάννη Ρεκλείτη σε συνεργασία με τον δρ Jason O’ Kane».


Ο δρ Ιωάννης Ρεκλείτης (φωτ.: sc.edu)

  • «Αναπτύσσω μια νέα μέθοδο, έτσι ώστε σύνθετα ρομποτικά συστήματα (π.χ. ανδροειδή, ομάδες ρομπότ κτλ.) να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα για το πώς να κινηθούν στο χώρο, προκειμένου να επιτύχουν ένα στόχο».
  • «Στα επόμενα 10 χρόνια τεχνητά μέλη ή και όργανα, σε σχετικά προσιτές τιμές, θα είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς. Στα επόμενα 30 χρόνια θέλω να ελπίζω πως τα πρώτα ανδροειδή θα είναι ικανά να διεκπεραιώνουν γενικές εργασίες, ίσως λίγο χειρότερα από τον άνθρωπο, κυρίως για να δω και την έρευνά μου να εφαρμόζεται κάποτε…».
  • «Έχω την αίσθηση πως η τεχνοφοβία παράγεται από την ανασφάλεια που νιώθουμε σαν είδος, σαν “νικητές” του ζωικού βασιλείου, όταν κλονίζεται αυτή η θέση μας από ένα νέο σύστημα, που μπορεί και είναι σε κάποια πράγματα πολύ καλύτερο από εμάς. Θεωρώ πως αυτές οι αντιλήψεις ειδικά στην εποχή μας θα πρέπει να ξεπεραστούν τάχιστα».

«Για τον άνθρωπο η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι ποτέ άχρηστη. Το θέμα είναι το πώς ο άνθρωπος θα αντιδράσει σε αυτήν και το πώς θα την εκμεταλλευτεί».

  • «Η ιστορία έχει δείξει πως οι καθαροί νικητές μέσα από αυτήν την πάλη, είτε είναι το ιδιωτικό συμφέρον είτε το συλλογικό μέσω του κράτους, ήταν άκρως επιζήμιοι, ή με απανθρωπισμό λόγω των ιδιωτικών συμφερόντων μέσω σχηματισμού μονοπωλίων και καρτέλ, ή με τον κρατικό απολυταρχισμό. Η Δημοκρατία είναι το μοναδικό πολίτευμα που προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτές τις δύο δυνάμεις, και το Κέντρο είναι η μοναδική πολιτική ιδεολογία που ο κεντρικός σκοπός της είναι ακριβώς αυτός».
  • «Με μια κεντρώα λογική θα υπάρχουν οι βασικές συνθήκες έτσι ώστε μέσω υγιούς ανταγωνισμού να υποβοηθείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για την εξέλιξη και την διαχείριση της τεχνολογίας, ενώ με κατάλληλη έμφαση στο συλλογικό συμφέρον, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα είναι επιζήμια στους πολίτες αλλά συνεργατική».


Εικόνα από το Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας (Φωτ.: sc.edu)

  • «Σίγουρα στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε πως νέες γενετικές θεραπείες θα εμφανίζονται για σημερινές ανίατες ασθένειες. Στο μέλλον δεν είναι κάτι που θεωρώ αδύνατο, να πάω το παιδί μου ή το εγγόνι μου για εμβόλιο κατά του καρκίνου».
  • «Το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία πόρων για την έρευνα. Συγκεκριμένα στην επιστήμη μου, τα ρομπότ όχι μόνο έχουν μεγάλο κόστος αλλά είναι και επένδυση υψηλού ρίσκου, καθώς μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν εύκολα. Δεν είναι πολλές οικονομίες στο κόσμο που μπορούν να αντέξουν το οικονομικό ρίσκο της ρομποτικής».
  • «Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που προσπαθώ να υλοποιήσω είναι η ερευνητική συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το έμπειρο Τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) στον τομέα της ρομποτικής».

► ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Ξανθίδη όπως δημοσιεύτηκε στο madeingreece.news. Επίσης, το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: instagram/akylas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

9/05/2026 - 9:39μμ
Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

9/05/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Greek City Times)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ: Η 104 ετών Ελληνίδα ομογενής τραγούδησε μαζί με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι

8/05/2026 - 11:54μμ
(Φωτ:. Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ για την τελετή μνήμης και την κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ANZAC και του Πόντου

8/05/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: sbs.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η θεατρική παράσταση «Η ζωή του Βύρωνα» επιστρέφει δυναμικά στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

7/05/2026 - 1:12μμ
O Ζόραν Μαμντάνι μιλά στην εκδήλωση για την ομογένεια, στο Gracie Mansion, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμντάνι: «Η Νέα Υόρκη είναι και πόλη των Ελλήνων» – Μήνυμα με πολιτικό βάθος και προσωπικό τόνο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

6/05/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

6/05/2026 - 10:28πμ
Παρέλαση στο Ντιτρόιτ για τα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Κυριακή 3 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Consulate General of Greece in Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Νέα Υόρκη στο Ντιτρόιτ: Η ομογένεια τίμησε τα 205 χρόνια της Επανάστασης με παρελάσεις και ισχυρό μήνυμα ενότητας

5/05/2026 - 3:51μμ
(Φωτ.: larissapress.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λάρισα: Η πρώτη πόλη που φιλοξενεί μνημείο για τον απόδημο ελληνισμό – Ο ισχυρός συμβολισμός του

5/05/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Όμιλος ΦΙΛΠΑ Τσιπλακούλη Λάρισα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πεντοζάλι και κρητική παράδοση στην καρδιά της Times Square

4/05/2026 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: instagram/akylas)

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Πρωταθλητής Ελλάδας για 22η φορά στη Volley Leagye ο Παναθηναϊκός

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Acropolis Swim Open: Όρια για το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μεγάλες επιδόσεις

1 ώρα πριν
Το τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια του 76ου Συνεδρίου της FIFA, στο Βανκούβερ του Καναδά. 30 Απριλίου 2026. (φωτ.: EPA / Bob Frid)

Μουντιάλ 2026: Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται γεωπολιτική, AI και… παγκόσμια οικονομία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπα από εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο, το 2024 (φωτ.: Facebook / Syllogos Pontion Vrykselon "Kamian 'k'en argos")

Στις Βρυξέλλες η φωνή της μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Εκδήλωση με διεθνές μήνυμα στην ελληνική πρεσβεία

2 ώρες πριν
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης σκεπάζει τη χώρα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign