Για τους υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων η δίκη των δημοσιογράφων, των διευθυντικών στελεχών και των συνεργατών, νυν ή πρώην, της Cumhuriyet που ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη είναι σύμβολο των μαζικών διώξεων και της καταστρατήγησης των ελευθεριών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου. Η δίκη αρχίζει μετά την όξυνση την προηγούμενη εβδομάδα των σχέσεων της Τουρκίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως με τη Γερμανία. Αφορμή η σύλληψη πολλών ακτιβιστών, ανάμεσά τους και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
Συνολικά 17 είναι τα στελέχη της εφημερίδας που θα κάτσουν στο εδώλιο με την κατηγορία ότι υποστήριξαν διάφορες ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με έως και 43 χρόνια κάθειρξη.
Η δίκη της Cumhuriyet αποκρυσταλλώνει την ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Η εφημερίδα, που είναι μια από τις πιο παλιές (ιδρύθηκε το 1924) και έχει τη φήμη ότι κάνει αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις, καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια πολιτική δίκη με στόχο ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας.
Από τους κατηγορούμενους οι 11 είναι σε προσωρινή κράτηση – οι περισσότεροι για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών. Ο Τσαν Ντουντάρ θα δικαστεί ερήμην καθώς βρίσκεται στη Γερμανία: Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με άρθρο του στο οποίο κατήγγειλε ότι η Τουρκία δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.
Διαδηλωτές κρατούν φωτογραφίες των δημοσιογράφων της «Cumhuriyet» (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία. Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Στο πλευρό των κατηγορούμενων θα βρεθούν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας, ανάμεσά τους ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Τύπου UNESCO / Guillermo Cano Αχμέτ Σικ, και ο σκιτσογράφος Μούσα Κατρ.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.