pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα

21/07/2017 - 10:13πμ
Το ΔΝΤ βλέπει πρόοδο στην ελληνική οικονομία αλλά χτυπά καμπανάκι για μεταρρυθμίσεις και τραπεζικό τομέα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το νέο πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδος και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο μετά την κατ΄αρχήν έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος μέχρι το τέλος του προγράμματος θα χρειαστούν συνολικά 11 δισ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει εγκριθεί καταρχήν, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους, και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το οικονομικό πρόγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018. Στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος της Ελλάδος παραμένει μη βιώσιμο, καθώς το χρέος θα υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ από 181% που εκλεισε πέρυσι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του στο 17% του ΑΕΠ ως το 2030, ωστόσο στη συνέχεια θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. 

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις (επέκταση περίοδου χάριτος των δανείων, αναβολή καταβολής τόκων). 

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στο πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί απο τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιό αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ζητεί μάλιστα να διενεργηθεί νέος κύκλος τέστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες (stress tests) πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ
Μετά τη συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βιώσιμη βάση.


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εισοδήματος και για τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών δαπανών έχουν αποφασιστική σημασία για την επανεξισορρόπηση του προϋπολογισμού προς πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Μεσοπρόθεσμα, θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός φιλόδοξου πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος αυτός θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό, να δημιουργηθεί χώρος για δημοσιονομικούς περιορισμούς για καλύτερη στόχευση της κοινωνικής βοήθειας, τόνωση των δημόσιων επενδύσεων και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τη στήριξη της ανάπτυξης. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ευρωστία, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της δίκαιης προσπάθειας προσαρμογής της Ελλάδας», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να λάβουν τα κατάλληλα πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται επαρκώς πριν από το τέλος του προγράμματος.

Η ίδια εκτιμά ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο διαρθρωτικό μέτωπο, η πρωταρχική πρόκληση της Ελλάδας παραμένει η ελευθέρωση των περιορισμών που υποβαθμίζουν το επενδυτικό κλίμα της. Συνεπώς, οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος και να επικεντρωθούν στην αύξηση των προσπαθειών για άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εξακολουθούν να προστατεύονται, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, το ΔΝΤ είπε ότι το ΑΕΠ ανέκαμψε ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω της ανθεκτικής κατανάλωσης και της συσσώρευσης αποθεμάτων. Η αγορά εργασίας ανέκαμψε σταδιακά, αν και οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης. Η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η διαδικασία – Τι πρέπει να προσέξετε

22/01/2026 - 4:47μμ
Άποψη από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

20/01/2026 - 9:50μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτά σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

18/01/2026 - 8:38πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

16/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

16/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
Το ελληνικών συμφερόντων «DELTA HARMONY» (φωτ: marinetraffic / Dimitris Alipasalis)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο

13/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Σήμερα η πρεμιέρα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ποιες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

12/01/2026 - 10:33πμ
Αγροτικό μπλόκο στην Ισπανία, ενάντια στη συμφωνία με τη Mercosur (φωτ.: EPA / David Borrat)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αγρότες για Mercosur: Πούλησαν τη γεωργία για να ευνοήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία

11/01/2026 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Europa League: Ισοπαλία… πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό στη Βουδαπέστη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης έκοψε τη βασιλόπιτά του και υποδέχτηκε με χαμόγελα το νέο έτος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ήττα στο Τελ Αβίβ για τον Παναθηναϊκό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

«Θα έχω πολλή επιτυχία»: Ο Τραμπ αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη «Νέα Γάζα» στο Νταβός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Εντυπωσιακός ο ΠΑΟΚ, νίκησε την Μπέτις και προκρίθηκε

9 ώρες πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign