pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο)

17/07/2017 - 11:58μμ
Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς, ήρθε στην Ελλάδα. Με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνδιοργάνωση του Μουσείου της Ακρόπολης, από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων, στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου, φωτίζεται στο κορυφαίο μουσείο της χώρας.

Αγάπη, έρωτας, πόθος, μίσος, θλίψη, οργή· η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» μάς φέρνει κοντά στην παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο και στη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας.

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι τα συναισθήματα βιώνονται, εκφράζονται και διεγείρονται, ελέγχονται ή ελέγχουν, χειραγωγούνται ή αξιολογούνται.

Ο Μενέλαος έχει αποφασίσει να σκοτώσει τη γυναίκα του τιμωρώντας την για την προδοσία της. Αντικρίζοντας, ωστόσο, ξανά την ομορφιά της, πετάει το σπαθί του και τρέχει να την αγκαλιάσει. Η δύναμη του εξωτερικού κάλλους είναι τέτοια που λειτουργεί ως αντίδοτο στο θυμό του και ως σπόρος για το πάθος του. Ο Αίας, από την άλλη, αντιμετωπίζει τον Αχιλλέα σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και εξοργίζεται. Για ακόμη μία φορά έρχεται αντιμέτωπος με την ήττα. Εκνευρισμένος, χειρονομεί προς τον συμπαίκτη του σαν να προσπαθεί να συζητήσει μαζί του. Είναι καταδικασμένος να βρίσκεται πάντα στη σκιά του σπουδαίου φίλου του – από την επική μάχη μέχρι το επιτραπέζιο παιχνίδι.

Δεν έχουν, όμως, μόνο οι επιφανείς «ήρωες» της αρχαίας μυθολογίας ιστορίες συναισθημάτων να «διηγηθούν». Έχουν και οι «κοινοί θνητοί», όπως ο ιδιοκτήτης ενός χοίρου, ο οποίος θρηνεί το χαμό του αγαπημένου του ζώου, καθώς αυτό βρήκε τραγικό τέλος κάτω από τις ρόδες της άμαξας του κυρίου του. Μια επιτύμβια στήλη, που απεικονίζει την τετράτροχη άμαξα να παρασύρει το χοίρο, είναι ο φόρος τιμής που αποτίνει ο θλιμμένος άνδρας στο αδικοχαμένο ζώο.


 (Φωτ.: Ίδρυμα Ωνάση / Γιώργος Βιτσαρόπουλος)

129 αριστουργήματα, από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου, φωτίζουν τον αθέατο κόσμο των συναισθημάτων στην αρχαία τέχνη.

«Ο νέος σταθμός της έκθεσης στο Μουσείο της Ακρόπολης», όπως είπε χαιρετίζοντας τα εγκαίνια στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση και «υπηρετεί και πάλι την εξωστρέφεια και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: αυτούς τους σκοπούς δηλαδή που θεραπεύει και το μουσείο Ακρόπολης, το οποίο γιορτάζει οχτώ χρόνια λειτουργίας υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

»Στόχος της έκθεσης είναι να ξυπνήσει την ενσυναίσθησή μας για τον αρχαίο κόσμο, ακολουθώντας την κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: όχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν, για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής» είπε ο Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου παραβρέθηκαν επίσης, ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Νίκου, η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πανεπιστημιακοί και φίλοι του Μουσείου της Ακρόπολης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

17/07/2026 - 9:04πμ
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

16/07/2026 - 4:44μμ
Η αγαπημένη Μάρω Κοντού σε διάφορες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: «Δεν είμαι ο χαρακτήρας που γυρίζει στο παρελθόν. Ζω το παρόν και ελπίζω στο αύριο» – Την Παρασκευή η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

15/07/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)    (EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Συγκίνηση για την απώλεια της μεγάλης πρωταγωνίστριας – Το ιατρικό ανακοινωθέν και τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

15/07/2026 - 12:00μμ
Karaoke από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη μουσική βραδιά των Moby, Garbage και Pale Blue Eyes στο Release Athens Festival (vid.)

13/07/2026 - 12:52μμ
Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου με κοστούμι παράστασης (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης: Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου κυνηγά το όνειρό της

12/07/2026 - 10:25πμ
Η Μπόνι Τάιλερ στη σκηνή του Starlite Festival στη Μαρμπέγια της νότιας Ισπανίας, στις 14 Αυγούστου 2021 (φωτ.: EPA / Antonio Paz)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Μπόνι Τάιλερ: Η φωνή του «Total Eclipse of the Heart» σίγησε στα 75 της χρόνια

9/07/2026 - 2:02μμ
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ο οποίος συμμετέχει ως μέντορας στο πρόγραμμα Future Frames
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary χάρη στην Allwyn

8/07/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αρχαία λύρα ζωντανεύει στον Ευρωπό Κιλκίς σε μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση

8/07/2026 - 4:27μμ
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

7/07/2026 - 11:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες στα ορεινά πριν από τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

8 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/CENTCOM)

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

9 ώρες πριν
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

9 ώρες πριν
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στα ημιτελικά του Athens Open η Σάκκαρη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign