pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μήνυση κατά Ερντογάν για γενοκτονία από Σουηδούς βουλευτές

13/07/2017 - 10:52πμ
Μήνυση κατά Ερντογάν για γενοκτονία από Σουηδούς βουλευτές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα, το έγκλημα θα επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια! Απόδειξη είναι η γενοκτονία που τελείται τα τελευταία χρόνια από την Τουρκία σε βάρος των Κούρδων που μάχονται για την ελευθερία τους. Κάτι που καταλαβαίνουν λαοί πολύ μακριά από τη γειτονιά μας και ζητούν τη δικαίωση των θυμάτων, την αναγνώριση του εγκλήματος και τον τερματισμό της γενοκτονίας.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα Σουηδοί βουλευτές κατέθεσαν μήνυση κατά του Τούρκου προέδρου κατηγορώντας τον για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου!

Η μήνυση που μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σουηδία, υποβλήθηκε από πέντε βουλευτές του Πράσινου Κόμματος και του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας που απευθύνθηκαν στο Διεθνές Τμήμα της Εισαγγελίας της Στοκχόλμης, επικρίνοντας το ρόλο του στην αιματηρή σύγκρουση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων με τους Κούρδους αντάρτες, από το 2015 και έως σήμερα. «Είμαστε πέντε βουλευτές που υπογράφουμε τη μήνυση… ζητώντας την τιμωρία για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου» δήλωσε Ανίκα Λίλεμετς, βουλευτή των Πρασίνων σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη. Ο συνάδελφός της Καρλ Σλάιτερ εξέφρασε την ελπίδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν ανάλογες κινήσεις.


(Φωτ.: YouTube)

Γιατί τον κατηγορούν
Επικαλούμενοι τις εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία, οι Σουηδοί κοινοβουλευτικοί υποστηρίζουν ότι «τεράστια τμήματα του τουρκικού Κουρδιστάν υπέστησαν στρατιωτικές επιθέσεις και καταστροφές από το τουρκικό κράτος και την τουρκική κυβέρνηση» το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου του 2015 και του Δεκεμβρίου 2016. Στην έκθεσή της που δημοσιοποίησε τον Μάρτιο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε «τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και την υπέρμετρη προσφυγή στη βία» ενώ επιβεβαιωνόταν ότι έχουν καταγραφεί «πολυάριθμες υποθέσεις εξαφανίσεων, βασανιστηρίων, καταστροφές κατοικιών και κτιρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια μήνυση
Η μήνυση που εμπλέκει επίσης τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και πολλούς υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης, είναι η πρώτη που υποβάλλεται στη Σουηδία και στρέφεται κατά αρχητού κράτους.

Μάλιστα, έρχεται τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση νόμου που επιτρέπει στα δικαστήρια της χώρας να ασχοληθούν με οποιαδήποτε υπόθεση που αφορά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκε το έγκλημα!

«Οποιοσδήποτε, που προκειμένου να καταστρέψει εν μέρει ή εντελώς μια εθνική ή εθνοτική ομάδα ανθρώπων… είναι ένοχος γενοκτονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, η νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε τη μήνυση των βουλευτών. «Η αστυνομία θα χειριστεί τη μήνυση και εμείς θα αποφασίσουμε κατόπιν εάν θα ξεκινήσουμε ή όχι προκαταρκτική έρευνα, ενδεχομένως θα χρειαστεί χρόνος» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας της κυβέρνησης. Η θετική απόφαση του Εισαγγελέα της Σουηδίας για να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με την υπόθεση θα φέρει τον Ερντογάν αντιμέτωπο με ένταλμα σύλληψης στη Σουηδία.

Μήπως οι Σουηδοί βουλευτές δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους και χρειάζονται κι άλλοι, σε άλλες χώρες, για να στηρίξουν την προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η οροφή κτηρίου κατοικιών στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, που δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα από το Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα η σύρραξη – Στο «κόκκινο» η παγκόσμια οικονομία

28/03/2026 - 9:04πμ
(Φωτ. αρχείου: (freepik)
ΕΛΛΑΔΑ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Αύξηση στις κλήσεις για παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών

28/03/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με νεφώσεις, τοπικές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις ο σημερινός καιρός

28/03/2026 - 8:08πμ
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

27/03/2026 - 10:55μμ
Δορυφορική εικόνα του νησιού Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:QeshmIsland_NASA.jpg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τα στρατηγικής αξίας νησιά στον Κόλπο – Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ αποτελούν δυνητικούς στόχους

27/03/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/garten-gg-201217/)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα ενόψει του Πάσχα 2026

27/03/2026 - 4:42μμ
Κούτες και ένας εκτυπωτής μεταφέρονται έξω από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Τσαπάκουα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν (φωτ.:  EPA/OLGA FEDOROVA)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θύματα κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

27/03/2026 - 2:06μμ
Εξωτερική άποψη του κατεστραμμένου οικιστικού συγκροτήματος Chamran, το οποίο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παιδιά θα ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη και συλλέγουν πληροφορίες

27/03/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός: Στα 17 τα κρούσματα στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

27/03/2026 - 11:23πμ
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Ηλεία: Στο νοσοκομείο βρέφος 10 μηνών με κατάγματα και εγκαύματα – Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση

27/03/2026 - 10:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της αφίσας

Εργαστήρι ποντιακών χορών στο Σίδνεϊ από την Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας

20 λεπτά πριν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Παύλος Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ο πρωθυπουργός δεν ακούει καν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

57 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/olga.maranouhartman)

Οι Κωνσταντινουπολίτες υποδέχονται το Πάσχα με την εκδήλωση «…ΠΟΥ ΕΔΥ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ»

1 ώρα πριν
Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

2 ώρες πριν
Το Γυναικόκαστρο όπως φαίνεται από τη βάση εκκίνησης της διαδρομής 3km που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για την προσέγγισή του (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Γυναικόκαστρο: Το κιλκισιώτικο υστεροβυζαντινό «κάστρο της Ωριάς*»

2 ώρες πριν
Γυναίκα με όλα τα υπάρχοντά της στη Μακρόνησο. Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records

Το Εθνικό μας Τραύμα – Διεπιστημονική Ημερίδα στον δήμο Παύλου Μελά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign