Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθούσε πάνω από μία δεκαετία την παγοκρηπίδα Larsen C στην Ανταρκτική, ωστόσο οι δορυφορικές εικόνες που εστάλησαν σήμερα σήμαναν συναγερμό σε όλες τις επιστημονικές ομάδες ώστε να ξεκινήσει αμέσως η συλλογή στοιχείων και να γίνουν οι πρώτες μετρήσεις. Και αυτό γιατί κάπου μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης αποκολλήθηκε μια τεράστια έκταση πάγου σχηματίζοντας ένα παγόβουνο 1 τρισ. τόνων, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ!
Η έκτασή του υπολογίζεται στα σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν όσο η Κύπρος ή δύο φορές το Λουξεμβούργο. Η ανάπτυξη της ρωγμής στην παγοκρηπίδα Larsen C επιταχύνθηκε μετά το 2014 – το γιγάντιο παγόβουνο κρεμόταν από μια κλωστή τουλάχιστον από τον Μάιο.
Όπως εξηγεί ο Άντριαν Λούκμαν, επικεφαλής των ερευνητών του Σχεδίου MIDAS με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πρόκειται για μια «απλή ιστορία σχετικά με την κλιματική αλλαγή» ενώ τονίζει ότι θα περάσουν χρόνια προτού υπάρξουν μεταβολές στη στάθμη των υδάτων. Άλλωστε οι παγοκρηπίδες λειτουργούν ως «φρένο» για τους παγετώνες, και η αποκόλλησή τους τους κάνει πιο ευάλωτους.
The last piece of the #LarsenC breakup is nicely shown in high resolution in #Sentinel1. Farewell iceberg A68! @ESA_EO @MIDASOnIce pic.twitter.com/FUzZUlT4E8
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) July 12, 2017
Σύμφωνα με το BBC το νέο παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται σύντομα να μετακινηθεί ούτε πολύ, ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξή του καθώς τα ρεύμα και οι άνεμοι μπορούν να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής, και έτσι να αποτελέσει κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.