pontosnews.gr
Κυριακή, 8/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπεραιωνόβιο καφενείο στο παρχάρι της Τόνιας

9/07/2017 - 11:15πμ
Το κότσεμαν στην Τόνια της Τραπεζούντας - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η περιοχή της Τόνιας, που πήρε το όνομά της από την αρχαία Θοανία, είναι γνωστή για τα χωριά της που κατοικούνται από ελληνόφωνους κατοίκους, για την παράδοση που έχουν οι κάτοικοί της στα όπλα, καθώς και για τα παρχάρια της. Μπορεί η Καντίργκα ή Κατίρκαγια να είναι το πιο γνωστό παρχάρι της Τόνιας, όμως και το Ερίκμπελι δεν πάει πίσω, αφού εκτός από καταπράσινα λιβάδια, αποτελεί και ενός είδους εμπορικό σταθμό για όλα τα παρχάρια της περιοχής, που δεν είναι λίγα.

Το Ερίκμπελι, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, βρίσκεται ανάμεσα σε δεκάδες παρχάρια και αποτελεί σταθμό για τους διερχομένους από και προς αυτά.

Εκεί, όπου έχουν τα βουκολικά τους παρχαρόσπιτα οι ελληνόφωνοι της Τόνιας, υπάρχει ένα καφενείο το οποίο λειτουργεί για πάνω από εκατό χρόνια και ανήκει στην οικογένεια Γκιουνέρ.

Το καφενείο, που ονομάζεται «Ριζά’νιν γερί», δεν σερβίρει μόνο καφέδες και τσάγια, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα, γαστριμαργικώς ενδιαφέροντα – όπως πατσάς, φασόλια, πιλάφι και άλλα παραδοσιακά φαγητά. Και παρότι τα παρχάρια έχουν κόσμο από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο, ακόμα και τους μήνες που το χιόνι ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Τότε, τους κρύους μήνες, αναλαμβάνει έργο μια θερμάστρα-γίγας (μήκους 2,20 και ύψους 1,20 μ.) η οποία, σημειωτέον, έχει διπλό ρόλο: θέρμανση και ψήσιμο φαγητών. Όσο για τη γεύση, ασύγκριτη.

Όπως δηλώνει ο Γκιουνέρ, η θερμάστρα αυτή δεν έχει σβήσει εδώ και 58 χρόνια, από τότε δηλαδή που κατασκευάστηκε. Το καφεστιατόριο είναι ανοικτό από το πρωί στις 05:00 μέχρι τις 19:00. Όσοι επισκεφθείτε την Κατίρκαγια, κοπιάστε.

Μια λεπτομέρεια: ο Γκιουνέρ δηλώνει ότι ο παππούς του, που άνοιξε το καφενείο, έζησε 111 χρόνια!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

7/11/2026 - 10:24μμ
(Φωτ: ΕΠΜ. Εικ.: ΧΚ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πόλυς Χάιτας (1901-1987): Ένας πιστός υπηρέτης του ποντιακού θεάτρου – Το χέρι του έγραψε το στίχο «Και λες, και κλαις, και χάρεσαι…», για την ποντιακή λύρα

7/11/2026 - 9:19μμ
Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

7/11/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Λαμπρή γιορτή και μνημόσυνο των κτητόρων στο Ροδοχώρι της Νάουσας

7/11/2026 - 8:32πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό ανέκδοτο: Ποπάς ‘ς ανάγκης για έναν μετζίτ’

6/11/2026 - 2:57μμ
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

5/11/2026 - 10:52μμ
Σύνθεση με τον χειρόγραφο χάρτη του διεκδικούμενου ποντιακού κράτους και απόσπασμα του σχολικού πίνακα από το υπόμνημα του 1918 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος, 1918: Σχολεία, εμπόριο και μεταλλεία στο φάκελο της ανεξαρτησίας

5/11/2026 - 8:42μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: «Αισώπειοι τζίτζικες και αυτάρεσκοι Άμις» – Η αιχμηρή παρέμβαση για το μέλλον των ποντιακών σωματείων

5/11/2026 - 7:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Fairfield Village/Facebook)

Μελβούρνη: Το Ελληνικό Φεστιβάλ Philhellenika επιστρέφει δυναμικά και η ομογένεια ετοιμάζει μεγάλο γλέντι

3 ώρες πριν
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα για την επιχείρηση «Αχυράνθρωποι» (πηγή: ΑΑΔΕ / ΔΕΟΣ)

Εταιρείες «φαντάσματα»: Κακουργηματικές διώξεις για το κύκλωμα των 203 εκατ. ευρώ

3 ώρες πριν
Ανασκαφικές εργασίες σε έναν από τους ιστορικούς ανεμόμυλους του Γενιτσαροχωρίου, με τον οικισμό στο βάθος. Ιούλιος 2026 (πηγή: Yeni Birlik)

Αϊβαλί: Φοιτητές μελετούν νέες χρήσεις για τους ανεμόμυλους ενός παλιού ελληνικού χωριού

4 ώρες πριν
Ο Γκάντι Άιζενκοτ πανηγυρίζει με υποστηρικτές του στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραήλ: Στον Άιζενκοτ η πρώτη εντολή, νέο πλήγμα για τον Νετανιάχου

4 ώρες πριν
Το αυτοκίνητο από το οποίο ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών, ακινητοποιημένο στην οδό Στραντόμσκα της Κρακοβίας, στις 7 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Art Service)

Κρακοβία: Ενδείξεις ακροδεξιάς επιρροής στον δράστη της φονικής επίθεσης

4 ώρες πριν
Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV