Σε μια πόλη που θυμίζει φρούριο, όχι μόνο υπό το φόβο των διαδηλωτών αλλά και υπό το φόβο των τρομοκρατών, οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου συναντώνται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο – πρωταγωνιστής της συνόδου θεωρείται αναμφισβήτητα ο Ντόναλντ Τραμπ. Επί ποδός είναι περίπου 20.000 αστυνομικοί από όλη τη Γερμανία αλλά και την Αυστρία, ενώ 28 ελικόπτερα, 185 σκύλοι και 3.000 οχήματα βρίσκονται σε περιπολίες.
Οι διοργανωτές της συνόδου περιμένουν πάνω από 100.000 διαδηλωτές και εκφράζουν φόβους ότι οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι αναπόφευκτες.
Ενδεικτικό του τι… περιμένουν είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένα κέντρο προσωρινής κράτησης 400 ατόμων, ενώ παρόντες θα είναι και δικαστές που θα αποφασίζουν για τους συλληφθέντες. Σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών με τα πόδια από το σημείο που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Συνόδου βρίσκεται το Rote Flora, ένα παλιό θέατρο που από το 1989 τελεί υπό κατάληψη και είναι η βάση των διαδηλωτών. «Ο καπιταλισμός θα πεθάνει, εσύ αποφασίζει πότε», γράφει ένα πανό στην ταράτσα του κτηρίου.
(Φωτ.: EPA / Lukas Barth)
Οι διαδηλωτές, πάντως, δεν θα είναι οι μόνοι που θα δυναμιτίσουν το κλίμα. Από το 2008 οπότε και ιδρύθηκε το φόρουμ των G20, αυτή αναμένεται να είναι μία από τις πιο συγκρουσιακές συνόδους. Η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου θα δυσκολέψει αρκετά τη συνάντηση του πρόεδρου των ΗΠΑ με τον Κινέζο ομόλογό του, σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ.
Άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Αμβούργο θα είναι και αυτή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας δοκιμάζονται από την κρίση στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία και τις κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει να περνούν περιόδους τρικυμίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από έναν χρόνο.
Σχετικά με την πιθανότητα οι «20» να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για την κλιματική αλλαγή η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη κατεβάσει με δηλώσεις της τον πήχη, ιδίως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Επιπλέον η Ουάσινγκτον έχει διαφορετική άποψη για το παγκόσμιο εμπόριο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει συνεχώς το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο, κατά τον ίδιο, είναι υπερβολικό.