pontosnews.gr
Παρασκευή, 25/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κρυμμένοι κίνδυνοι σε καλλυντικά και σαμπουάν

27/06/2017 - 10:49μμ
Κρυμμένοι κίνδυνοι σε καλλυντικά και σαμπουάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διαφημίζουν ότι είναι «θαυματουργά» καθώς μπορούν να κάνουν το δέρμα να μοιάζει πιο νεανικό και πιο φρέσκο, αλλά μπορεί να κρύβουν σοβαρές παρενέργειες. Δεν πρόκειται για μια διαπίστωση που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα καθώς μεταξύ του 2015 και του 2016 μόνο στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν οι καταγγελίες που έγιναν από καταναλωτές και γιατρούς στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), και οι οποίες αφορούν καλλυντικά προϊόντα.

Μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν 1.591 καταγγελίες (από 706) – πρόκειται για ρεκόρ από τότε που η αρμόδια εποπτική Αρχή ξεκίνησε να κρατάει αρχεία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, με επικεφαλής τον δερματολόγο δρ Σουάι Χου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ανέφεραν ότι τα περισσότερα παράπονα –περίπου το 35%– αφορούσαν προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών (σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες κ.ά.). Ακολουθούν σε συχνότητα τα παράπονα για τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος και για τα τατουάζ.

Οι συχνότερες καταγγελίες για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας –περίπου το 50%– αφορούσαν προϊόντα για χρήση από μωρά. Η βλάβη μπορεί να αφορά από τραυματισμό και αναπηρία έως θάνατο. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές εκτίθενται σε κινδύνους επειδή οι εταιρείες καλλυντικών υποβάλλονται σε υποτυπώδη έλεγχο και δεν απαιτείται προέγκριση προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά επειδή δεν είναι φάρμακα.

Από το 2004 έως το 2016 συνολικά υπήρξαν 5.144 καταγγελίες στην FDA, αλλά πιθανότατα αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθώς πολλά περιστατικά ποτέ δεν καταγγέλλονται, όπως είπε ο δρ Χου.

«Είναι αναγκαίο ο καθένας να ενεργοποιηθεί και να αναφέρει τυχόν παρενέργειες των καλλυντικών. Πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία που κάνει τζίρο 430 δισ. δολαρίων ετησίως και διαθέτει στην αγορά εκατομμύρια προϊόντα, παρόλα αυτά λαμβάνουμε κατά μέσο όρο μόνο 200 έως 400 καταγγελίες το χρόνο», υπογράμμισε ο Αμερικανός δερματολόγος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους αποτελούν ένα συνδυασμό καλλυντικού και φαρμάκου επειδή περιέχουν κάποια δραστική ουσία, όμως δεν ελέγχονται ανάλογα από την FDA επειδή τυπικά παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως εταιρείες καλλυντικών και όχι ως φαρμακευτικές. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτά τα προϊόντα μπορεί απλώς να προωθούνται στην αγορά με ισχυρισμούς που δεν είναι αληθινοί. Στην χειρότερη, περιέχουν δραστικά συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν πραγματική βλάβη», τόνισε ο δρ Χου και επεσήμανε ότι τέτοια προϊόντα χρησιμοποιούνται από νεογέννητα μέχρι εγκύους σε καθημερινή βάση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ίσως να κόστισε τη ζωή σε 2.300 ανθρώπους

9/07/2025 - 3:57μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Εμανουέλ Μακρόν στην είσοδο του Ελιζέ (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)

Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα)

Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα: Γιορτάζει 50 χρόνια παρουσίας με ποντιακή βραδιά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Conference League: Πρεμιέρα με νίκη στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις η ΑΕΚ

6 ώρες πριν
Από την εμφάνιση της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος στα «Πυλαιώτικα 2025» (φωτ.: Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη)

Η Ένωση Ποντίων Πανοράματος στα «Πυλαιώτικα 2025»

6 ώρες πριν
Φλόγα και καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Φενεού στην ορεινή Κορινθία, 22 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Δύο προφυλακιστέοι για τη φωτιά που έκαψε τον Φενεό Κορινθίας

7 ώρες πριν
Η γλώσσα του σώματος τα... λέει όλα. 
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Η δεξίωση στο Προεδρικό ήταν… παγερή, παρά τις συνθήκες καύσωνα

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign