pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας, ένα νήμα που ενώνει την Κοζάνη με τον Πόντο

24/06/2017 - 3:30μμ
Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος με τις εικόνες Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Παναγίας Σουμελά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μάτι χάνεται στον ορίζοντα και το αυτί οφείλει να συνηθίσει στην ησυχία. Η διαδρομή κάθε άλλο παρά κουραστική ήταν, και παρά το γεγονός ότι ήταν μεσημέρι σπρώξαμε τη μεγάλη σιδερένια πόρτα. Μοναστήρι, αλλά εδώ δεν υπάρχουν μοναχοί και αυστηρά ωράρια, υπάρχουν όμως απλωσιά και μια ηρεμία κατανυκτική. Οι οδηγίες που πήραμε από το χωριό Άγιος Δημήτριος στην Κοζάνη για να βρούμε τη μονή Βαζελώνα ήταν σαφείς.

Ένα αυτοκίνητο που προπορευόταν σταμάτησε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής (διάσημο για τα ελάφια που φιλοξενεί στον περιφραγμένο χώρο), και έτσι πιο πάνω στον Βαζελώνα ήμασταν οι μοναδικοί επισκέπτες.

Η πόρτα του καθολικού ξεκλείδωτη, οι τοίχοι ακόμα λευκοί. Το καθολικό της μονής φτιάχνεται σιγά-σιγά (οι εργασίες σε όλο το συγκρότημα ξεκίνησαν πάλι τον Μάρτιο του 2011), ώστε κάποια στιγμή να πιαστεί το νήμα με τις πατρογονικές εστίες. Η μονή δεν ξεκίνησε από εδώ την ιστορία της, απλώς την συνεχίζει. Για την ακρίβεια θεωρείται ότι είναι η πρώτη που ιδρύθηκε στον Πόντο, και ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά μοναστήρια.

Η ιστορική Μονή Βαζελώνος στον Πόντο

Ιδρύθηκε πριν από τη μονή της Παναγίας Σουμελά (ένα από τα βασικά αξιοθέατα σήμερα στην Τραπεζούντα), σε δασώδη περιοχή της Ματσούκας στη βάση απότομου βράχου, κοντά στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, τις Καρυές (Τσεβισλούκ’), και στους οικισμούς Χαμψίκιοϊ και Σαχνόη.

Βάσει των στοιχείων η αρχή υπολογίζεται στον 3ο αιώνα (πιθανότατα το 270 μ.Χ.), και κατά την περίοδο των αναταραχών και των πολέμων υπήρξε καταφύγιο κάθε καταδιωκόμενου.

Τελευταίος ηγούμενος ήταν ο αρχιμανδρίτης Πανάρετος Τοπαλίδης. Το 1922 το σύμβολο αυτό της ορθοδοξίας είχε την τύχη των μοναστηριών στον Πόντο. Από το πλούσιο αρχείο και τους πέντε κώδικες που είχε, διασώθηκε μόνο ένας που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λένινγκραντ, ενώ η εικόνα της αποτομής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου «φυγαδεύτηκε» στην Ελλάδα από τον Διονύσιο Αμαραντίδη, τότε εκτελούντα χρέη τοποτηρητή και αργότερα αρχιμανδρίτη.

Η ιερή εικόνα πριν και μετά τη συντήρησή της

Βρισκόμαστε στο 1970, 48 χρόνια μετά την καταστροφή της ιστορικής μονής πίσω στις εστίες των Ποντίων, όταν στις δυτικές πλευρές του Βερμίου με τη συνδρομή επώνυμων και ανώνυμων ευεργετών ξεκινά η ανιστόρηση της μονής με την κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου, κελιών και έργων υποδομής. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η εικόνα μεταφέρεται με τις πρέπουσες τιμές από τη μονή της Αγίας Τριάδας στην Τούμπα Σερρών, πίσω στον Βαζελώνα.

Ο Μάξιμος Ιβηρίτης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η εγκατάσταση, το 1997, του Τραπεζούντιου υπερήλικου γέροντα Μάξιμου Προσμονάριου (ή Ιβηρίτη) στην υπό ανιστόρηση μονή, της δίνει το χαρακτήρα προσκυνήματος (μέχρι την κοίμησή του, στο Άγιο Όρος, ήταν ο κύριος χορηγός). Και αν εμείς δεν βρήκαμε ψυχή, παρά μόνο ένα κανονικό ησυχαστήριο, ήταν γιατί δεν βρεθήκαμε στον Βαζελώνα στις 24 Ιουνίου. Κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συρρέουν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πανηγυρικού εορτασμού.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: georgians.gr)
ΠΙΣΤΗ

Πένθος στη Γεωργία: Έφυγε από τη ζωή ο Πατριάρχης Ηλίας Β’, μετά από σχεδόν 50 χρόνια ηγεσίας

18/03/2026 - 12:07πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμος, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος για εικόνες και Θρησκευτικά: Μας αναπαύουν οι αποφάσεις, είμαστε στον σωστό δρόμο

17/03/2026 - 8:51μμ
Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Ιωνία Βόλου: Συγκίνηση για τα 100 χρόνια από τον πρώτο προσφυγικό ναό

17/03/2026 - 7:11μμ
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Φίχτια Αργολίδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα: Γιατί θεωρείται «σταθμός» στη Σαρακοστή

15/03/2026 - 8:56πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (κέντρο) στη διάρκεια της Ακολουθίας των Χαιρετισμών (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Ακολουθία Χαιρετισμών με χορωδία 1.000 μαθητών παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου – Μήνυμα στους νέους να αντιταχθούν στην παρακμή

13/03/2026 - 11:00μμ
Ο μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος στην Παναγία των Βλαχερνών, Γ' Στάση των Χαιρετισμών. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Χαιρετισμοί στην Παναγία των Βλαχερνών – Εκεί όπου «γεννήθηκε» ο Ακάθιστος Ύμνος

13/03/2026 - 6:13μμ
(Φωτ.: Χρηστός Μπόνης / Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή για τους Γ’ Χαιρετισμούς – Θα ψάλουν 1.000 μαθητές και μαθήτριες

12/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τον Ερντογάν

10/03/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Τα «βήματα» του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία ζωντανεύουν με drones και laser

25/02/2026 - 7:47μμ
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Υποδοχή της Σαρακοστής στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

24/02/2026 - 12:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

31 λεπτά πριν
Πεζοί προσπερνούν ταμπλό που απεικονίζουν νεκρούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους σιιτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Παλαιστίνη, σε δρόμο της Σανάα(φωτ.: EPA/Yahya Arhab)

Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν για «το αγνό αίμα» του Αλί Λαριτζανί – Νεκροί σε Ισραήλ και Λίβανο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)

Συννεφιές, βροχές, ακόμη και χιόνια στα ορεινά θα δούμε σήμερα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: georgians.gr)

Πένθος στη Γεωργία: Έφυγε από τη ζωή ο Πατριάρχης Ηλίας Β’, μετά από σχεδόν 50 χρόνια ηγεσίας

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Προτεραιότητα για το Ισραήλ η εξουδετέρωση του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ιράν για τον θάνατο Λαριτζανί

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Σάρωσε τη Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign