Οι πρόσφατες βροχές και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μας τρόμαξαν. «Πού είναι το καλοκαίρι;» αναρωτηθήκαμε οι περισσότεροι. Το καλοκαίρι είναι εδώ και όπως μαθαίνουμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η θερμοκρασία από αυτή την εβδομάδα ανεβαίνει επικίνδυνα.
Σε κάθε περίπτωση, αστρονομικά τουλάχιστον, στο βόρειο ημισφαίριο από τις 07:24 σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου μπήκε και επισήμως το καλοκαίρι.
Έτσι ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου. Την ίδια στιγμή που το θερινό ηλιοστάσιο είπε «καλημέρα», στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε το χειμερινό ηλιοστάσιο που σημαίνει ότι ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Το ηλιοστάσιο, πήρε το όνομά του από τον ήλιο και τη «στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, μεγάλες γιορτές λάμβαναν χώρα κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.
Προϊστορικά μνημεία, όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία, πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Για τους Ρωμαίους, μεγάλη σημασία είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και οι ημέρες να μεγαλώνουν.