pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε, αλλά «απέτυχε» να σταματήσει το πραξικόπημα

13/06/2017 - 4:49μμ
Η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε, αλλά «απέτυχε» να σταματήσει το πραξικόπημα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου έτους ήταν ένα «ελεγχόμενο πραξικόπημα», το οποίο είχε προβλεφθεί, δεν εμποδίστηκε και  κάποιοι επωφελήθηκαν από αυτό, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπόνησε το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). «Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την ύπουλη απόπειρα πραξικοπήματος, που άρχισε το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 και ματαιώθηκε στις 16 Ιουλίου 2016, αποκάλυψαν ότι αυτή η απόπειρα ήταν ελεγχόμενη, είχε προβλεφθεί, δεν εμποδίστηκε και κάποιοι επωφελήθηκαν από αυτή», αναφέρεται στην έκθεση των 307 σελίδων, που εκπόνησαν βουλευτές του CHP, ως απάντηση σε έκθεση που συντάχθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία συστάθηκε για να ερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η συγκλονιστική και τρομακτική προσπάθεια που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου, ήταν από καιρό γνωστή, αναμενόμενη και θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία για επίτευξη ενός ύψιστου στόχου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη σε προηγούμενα άρθρα, που δημοσίευσε ο αρθρογράφος της Türkiye, Fuat Uğur, στις 24 Μαρτίου, 2 Απριλίου και 21 Απριλίου 2016, όπου αναφερόταν ότι γίνονταν κάποιες δραστηριότητες στις Τουρκικές Στρατιωτικές Δυνάμεις (TSK) για ενδεχόμενο πραξικόπημα, η έκθεση του CHP τονίζει ότι ένα επικείμενο πραξικόπημα θα έπρεπε να ήταν γνωστό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT).

Το CHP υπογράμμισε ότι το πραξικόπημα ήταν γνωστό στην υπηρεσία πληροφοριών. «Οι ιστορίες που μοιράζονταν με το κοινό συντάκτες όπως ο Fuat Uğur, μήνες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν σαφείς πληροφορίες για την MİT και είναι απίστευτο το γεγονός ότι η MİT δεν ενημερώθηκε για πράγματα που γνώριζε ο Fuat Uğur», ανέφερε. Αναφερόμενη στις προηγούμενες καταγγελίες των εισαγγελέων σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, η έκθεση υποστηρίζει ότι ο οργανισμός Fethullahist Terror Organization (FETÖ) είχε αρχίσει να προετοιμάζει το πραξικόπημα τους τελευταίους μήνες του 2015.

«Οι προετοιμασίες καθοδηγήθηκαν από τον Adil Öksüz, τον Kemal Batmaz, τον Hakan Çiçek, τον Nurettin Oruç και τον Harun Biniş», ανέφερε, δηλώνοντας ότι τα ονόματα ήταν γνωστά στην MİT, ως μέλη της ομάδας.

«Η MİT είχε μοιραστεί προηγουμένως σημειώσεις, σχετικά με πιθανό πραξικόπημα από την FETÖ, με τις εξωτερικές αρχές, αλλά δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ημερομηνία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συλλέξει πληροφορίες από τις TSK», πρόσθεσε.

Η έκθεση του CHP ανέφερε, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν παρεμποδίστηκε, παρά τη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού της MİT Χακάν Φιντάν και του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, για έξι ώρες στις 14 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης, οι δηλώσεις πιλότου ελικοπτέρου που αναφέρθηκε μόνο ως ταγματάρχης O.K., και ο οποίος δήλωσε ότι στις 15 Ιουλίου του είχε δοθεί μια αποστολή «να απαγάγει τον υποδιευθυντή της MİT με ελικόπτερο» και πήγε στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών για να αναφέρει την αποστολή στις 15 Ιουλίου το απόγευμα, στοιχεία τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη.

Το CHP κατηγόρησε τις αρχές για αμέλεια, προσθέτοντας ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, θα καταγραφόταν ως ένα πραξικόπημα που δεν εμποδίστηκε.

Κατηγόρησε επίσης το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)  για  εκμετάλλευση της κατάστασης, χρησιμοποιώντας αυθαίρετα την κήρυξη Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του και να εφαρμόσει το προεδρικό σύστημα. «Τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης συνέβαλαν στην καθιέρωση μιας καταπίεσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αρχές που σχετίζονται με την κρατική διοίκηση στα χέρια ενός και να διατηρηθεί ζωντανό το καθεστώς του ενός ανδρός –του Ερντογάν– και όχι στην εκκαθάριση του FETÖ», ανέφερε η έκθεση.

«Αποκαλώντας ελεγχόμενο το πραξικόπημα, παρέχετε στήριξη στους πραξικοπηματίες»
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, ωστόσο, δήλωσε ότι τα σχόλια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υποστήριξη στους πραξικοπηματίες. «Η εκφορά των λέξεων “ελεγχόμενη απόπειρα πραξικοπήματος” είναι η μεγαλύτερη στήριξη στους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου», δήλωσε ο Κουρτουλμούς στις 12 Ιουνίου μετά από μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ελπίζουμε ότι οι νομικές υποθέσεις θα καταλήξουν, και εάν υπάρχει πολιτικό σκέλος, θα αποκαλυφθεί και θα δημοσιευθεί», πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς.

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν, hurriyetdailynews.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το καμένο όχημα που εντοπίστηκε στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και εξετάζεται αν συνδέεται με την απόδραση κρατουμένου από το Νοσοκομείο Σερρών (φωτ.: ThessPost)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Στα σύνορα οι έρευνες για τον δραπέτη – Έλεγχοι στους Ευζώνους

13/09/2026 - 5:25μμ
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος: Επίθεση με ρόπαλα σε 36χρονη και τον πατέρα της – Αναζητούνται δύο 26χρονοι

13/09/2026 - 4:49μμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Υποσχέσεις «αντιγήρανσης» και απινιδωτής στο κουτί

13/09/2026 - 4:25μμ
Γκράφιτι στον τοίχο της κλειστής σαουδαραβικής πρεσβείας στη Σαναά απεικονίζει μαχητή των Χούθι να σταματά πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Η προέλαση στην Υεμένη ενισχύει το Ιράν και πιέζει τις ΗΠΑ

13/09/2026 - 1:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

13/09/2026 - 12:22μμ
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

13/09/2026 - 11:54πμ
(Φωτ.: «mnimi»)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Ελενίτσας: Ο Ροδίτης βοτανολόγος που …σπέρνει την ελληνική φύση σε όλο τον κόσμο

13/09/2026 - 11:26πμ
Το ιατρείο στην οδό Καρνεαδου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Ανοίγουν τα τηλέφωνα των γιατρών – Κλήσεις πανικού για το πώς δουλεύει ο απινιδωτής

13/09/2026 - 10:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανάβυσσος: Πυροβολισμοί έξω από beach bar – Βρέθηκαν κάλυκες και ίχνη αίματος

13/09/2026 - 9:33πμ
(Φωτ.: EPA / Jessica Gow)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στη Σουηδία: Κούρσα στήθος με στήθος – Η Ακροδεξιά ελπίζει να μπει στην κυβέρνηση

13/09/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πομπή προς την Πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, στη μνήμη των Μικρασιατών της Καταστροφής. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: thebest.gr)

Πάτρα: Μνήμη Μικρασίας στην Αγία Φωτεινή των προσφύγων

26 δευτερόλεπτα πριν
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

24 λεπτά πριν
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

47 λεπτά πριν
Σκαλωσιές στην Αγια-Σοφία Κωνσταντινούπολης, 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Anadolu)

Αγια-Σοφία Κωνσταντινούπολης: Το πιο ευάλωτο σημείο της σε σεισμό – Οι κρίσιμες εργασίες για τη θωράκισή της

1 ώρα πριν
Το καμένο όχημα που εντοπίστηκε στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και εξετάζεται αν συνδέεται με την απόδραση κρατουμένου από το Νοσοκομείο Σερρών (φωτ.: ThessPost)

Σέρρες: Στα σύνορα οι έρευνες για τον δραπέτη – Έλεγχοι στους Ευζώνους

1 ώρα πριν
Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV