Μέσα σε σχέδιο νόμου για την αλιεία στη Μεσόγειο βρίσκεται πακέτο με προαπαιτούμενα που κλείνει την αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Οι πρώτες τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερο πακέτο τροπολογιών, ώστε όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν μέχρι απόψε.
Η πλέον επίμαχη διάταξη είναι αυτή που προβλέπει πάγωμα συντάξεων μέχρι και το 2022 και ορίζει ότι οι όποιες αυξήσεις θα μπορούν να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί η τροπολογία με την οποία η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως τις 20 Αυγούστου 2018 υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Για το αφορολόγητο αλλάζει η διατύπωση και προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι η μείωση θα γίνει από τις αρχές του 2019 και όχι του 2020. Επίσης, με τροπολογία επέρχονται αλλαγές και στις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, ενώ ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία εξευτελιστική. Το ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί περικοπές στις συντάξεις, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου και διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Υπερασπιζόμενος τις τροπολογίες της… τελευταίας στιγμής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε ότι ενόψει Eurogroup ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες «για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα», και υπογράμμισε ότι τα προαπαιτούμενα τέθηκαν την τελευταία στιγμή από τους δανειστές.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τη Βουλή να μην αφήσει τα προσχήματα και να μην δώσει τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν το Eurogroup «από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα».