Με 15 καινούργια ασθενοφόρα ενισχύεται το ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει τα τεράστια κενά που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στο χώρο της Υγείας. Η σχετική προκήρυξη, μέσω ΕΣΠΑ, εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Το κόστος για τα 15 ασθενοφόρα που είναι κλειστού τύπου «Van» και πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων, φτάνει τα 1.023.000 ευρώ.
Τα οχήματα προβλέπεται να έχουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και διακομιδής των πασχόντων και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφοράς και υποστήριξης δυο ασθενών.
Τα ειδικά διαμορφωμένα ασθενοφόρα θα επιτρέπουν την παροχή αποτελεσματικής διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά τη διακομιδή του ασθενούς, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι εξωτερικές τους διαστάσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές, προκειμένου να είναι ευέλικτα στις πόλεις. Στη σχετική προκήρυξη του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται επίσης τα 15 οχήματα να έχουν πλήρη εξοπλισμό, όπως φορείο με ειδική ηλεκτρική βάση, εφεδρικό φορείο, φορείο πολυτραυματία (scoop), κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, στρώμα κενού, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, παροχές οξυγόνου (σταθερές και φορητές), συσκευή τεχνητού αερισμού (AMBU), φορητή ηλεκτρονική αναρρόφηση, πιεσόμετρο, παλμικό οξύμετρο, στηθοσκόπιο, διαγνωστικό φωτισμό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) και ειδική βαλίτσα πρώτων βοηθειών.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
















