pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Handelsblatt: Τα 5 πιθανά πακέτα του ESM για την ελάφρυνση του χρέους

27/05/2017 - 6:38μμ
Handelsblatt: Τα 5 πιθανά πακέτα του ESM για την ελάφρυνση του χρέους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα πέντε πιθανά πακέτα για τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους τα οποία εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στο έγγραφο του ESM αναφέρεται και η μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος.

Το πρώτο πακέτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSM κατά 5 χρόνια και πλαφόν στα επιτόκια 2%.

Σε περίπτωση που το ξεπεράσουν, δεν θα καταβάλλονται μέχρι το 2050. Τα επόμενα πακέτα περιλαμβάνουν περισσότερες ελαφρύνσεις. Έτσι το τρίτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής για 15 χρόνια. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των πιστώσεων από το 2080 και πέρα, ενώ στα επιτόκια μπαίνει πλαφόν 1% μέχρι το 2050.

Στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στα σενάρια που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γύρω από το μελλοντικό ύψος του ελληνικού χρέους. Το έγγραφο, που προορίζεται «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» δόθηκε αρχές της εβδομάδας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας.

Αναφέρεται δε σε τρία σενάρια. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο Α που βασίζεται σε στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το 2060 στο 49,1%, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αποτελούνται από το πιθανό έλλειμμα συν το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, θα βρίσκονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Θα ήταν συνεπώς λιγότερο από το όριο 15%-20% που κρίνουν οι δανειστές ως βιώσιμο. Το σενάριο Β είναι απαισιόδοξο, θεωρείται ωστόσο πιθανότερο από το ΔΝΤ.

Το έγγραφο κάνει λόγο για «έκρηξη» του χρέους τα επόμενα 40 χρόνια, φθάνοντας το 2060 στο 226% του ΑΕΠ, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στο γιγαντιαίο 52,1%.

Οι διαφορές των σεναρίων οφείλονται στην μακρά περίοδο 40 ετών, όπου ακόμα και απειροελάχιστες διαφορές στην υπόθεση εργασίας, οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Στο σενάριο Α οι Ευρωπαίοι αναμένουν μέχρι το 2060 μια κατά μέσο όρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%-2,6%. Το ΔΝΤ θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό. Στο σενάριο Β γίνεται λόγος για ανάπτυξη μόνο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Παρά τις μεγάλες διαφορές των σεναρίων η συζήτηση για την ανάγκη ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος θα διεξαχθεί στη βάση αυτών των υπολογισμών. Μόνο όμως στο σενάριο Β και Γ (σ.σ. στο οποίο η Handelsblatt δεν αναφέρεται λεπτομερώς) υπάρχει ανάγκη ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα, καταλήγει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για νέα αύξηση – Οι κυβερνητικοί στόχοι για οικονομία και εργασία

24/02/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση

22/02/2026 - 10:23πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Συγκροτείται Ειδική Ομάδα Εργασίας για την ταχύτερη απονομή των εφάπαξ στο Δημόσιο

21/02/2026 - 11:59πμ
Άποψη του κτηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Η νέα εποχή ελέγχων για εικονικές εταιρείες και «αυτοφωράκηδες» – Ειδικό λογισμικό και δείκτης Jaccard

21/02/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Παραβάσεις ύψους 1,86 εκατ. ευρώ αποκάλυψε ο έλεγχος της ΕΑΔ – Ο ρόλος πρώην προϊστάμενου προσώπου

17/02/2026 - 7:07μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά, πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση

17/02/2026 - 2:14μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Chevron και HELLENiQ ENERGY (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HELLENiQ ENERGY – Chevron: Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 47.000 τ.χλμ. – «Έργο ορόσημο για την Ελλάδα»

16/02/2026 - 3:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 20 Φεβρουαρίου – Πάνω από 98.000 οι δικαιούχοι

14/02/2026 - 8:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Προθεσμίες και τι πρέπει να ελέγξετε για να αποφύγετε πρόστιμα

14/02/2026 - 10:57πμ
Το κτήριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

14/02/2026 - 8:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Υπόθεση Predator: Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικό και οι τέσσερις κατηγορούμενοι

15 λεπτά πριν
Πλημμυρισμένη έκταση σε περιοχή του Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Πλημμύρες στον Έβρο: Εκτεταμένες ζημιές σε γεωργικές και αγροτικές εκτάσεις – Τμήματα οικισμών κάτω από το νερό

45 λεπτά πριν
Ο Κώστας Βουτσάς το 2007, στη σκηνή του θεάτρου «Αλίκη» σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα για τον Φρέντυ Γερμανό (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Βουτσάς – Η συγκλονιστική ιστορία του παππού που σκότωσαν οι Τούρκοι επειδή αρνήθηκε το φέσι

1 ώρα πριν
Τα κομμένα καλώδια της τηλεδιοίκησης (φωτ.: Χ/kyranakis)

Άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη – «Ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

2 ώρες πριν
Οι εγκαταστάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Σήμερα η ετυμηγορία στην υπόθεση υποκλοπών μέσω Predator

2 ώρες πριν
Το πρώτο δημόσιο «παθητικό» σχολείο της χώρας, το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Τρίκαλα: Το πρώτο «παθητικό» σχολείο με μόνιμη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign