pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντώνης Χριστοφορίδης, ο πυγμάχος που «έδιωξε» τον Χίτλερ από το στάδιο

26/05/2017 - 4:22μμ
Αντώνης Χριστοφορίδης, ο πυγμάχος που «έδιωξε» τον Χίτλερ από το στάδιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1917 στη Μερσίνα της Μικράς Ασίας, τα πρώτα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη Σμύρνη και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε προσφυγόπουλο στην Αθήνα. Το άστρο του έσβησε στις 31 Οκτωβρίου 1985, αφότου η ιστορία έγραψε για εκείνον ότι είναι ο Έλληνας Μοχάμεντ Άλι. Ο Αντώνης Χριστοφορίδης, ο έφηβος που έχασε επτά μέλη της οικογένειάς του το 1922 και ορφάνεψε νωρίς, ανακάλυψε το ταλέντο του όταν στη νυχτερινή σχολή που φοιτούσε νίκησε κατά κράτος έναν νταή που είχε παρακολουθήσει μαθήματα πυγμαχίας και τον προκαλούσε.

Με προτροπή των συμμαθητών του γράφτηκε στη σχολή πυγμαχίας του Αγαθοκλή Μπάρκα που βρισκόταν σε ένα υπόγειο στην οδό Ασκληπιού, περισσότερο για να αντιμετωπίζει τους παλικαράδες και λιγότερο για να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος. Μέσα σε ένα εξάμηνο, όμως, ο 16χρονος Αντώνης Χριστοφορίδης αναδείχθηκε σε πρωτοπυγμάχος της σχολής και άρχισε να κερδίζει τα πρώτα του χρήματα ως επαγγελματίας μποξέρ σε ματς που διοργανώνονταν σε διάφορα αθηναϊκά θέατρα.

Σύντομα όλοι αναγνώριζαν ότι τα αθηναϊκά ρινγκ ήταν πολύ λίγα για το νέο ταλέντο.

Το Νοέμβριο του 1934 φεύγει για Παρίσι· άρχισε να δίνει αγώνες με όλο και πιο διάσημους αντιπάλους αρχικά εντός Γαλλίας και αργότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά το γεγονός ότι τι 1938 κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης μέσων βαρών ενώπιον 15.000 θεατών, και το 1941 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών, ο αγώνας που στιγμάτισε την καριέρα του Αντώνη Χριστοφορίδη έγινε τον Ιανουάριο του 1938.

Στο Σπορτ Πάλας του Βερολίνου περίπου 20.000 θεατές, κυρίως Ναζί, είχαν δημιουργήσει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Το καμάρι της χιτλερικής Γερμανίας Γκούσταβ Έντερ, ο πυγμάχος που ήταν οκτώ χρόνια αήττητος στα ρινγκ όλης της Ευρώπης, αντιμετώπιζε τον Χριστοφορίδη, τους Γάλλους Τιλ και Τενέ και τον Ολλανδό Κλάβερεν – όλοι μαζί αποτελούσαν την καλύτερη πεντάδα πυγμάχων στα μεσαία βάρη.

Στο γήπεδο βρισκόταν και ο Αδόλφος Χίτλερ συνοδευόμενος από τον θρύλο της Γερμανίας Μαξ Σμέλινγκ.

Ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος στο περιοδικό Εικόνες μεταφέρει τη μαρτυρία του Δημήτρη Παπακώστα που τότε ήταν φοιτητής στο Παρίσι και πήγε στο Βερολίνο για τον αγώνα: «Στη διάρκεια του αγώνα ούτε μια στιγμή δεν ακούστηκε μια ενθαρρυντική φωνή για τον Αντώνη. Όλοι ούρλιαζαν για τον δικό τους. Κι όμως, ο δικός μας απτόητος δεχόταν κι ανταπέδιδε τα χτυπήματα και, όπως ήξερα, σκεφτόταν πως αν έχανε εκείνο το παιχνίδι θα του φράζανε το δρόμο για τον ευρωπαϊκό τίτλο. Και δεν κιότεψε. Ούτε για μια στιγμή δεν έχασε την ψυχραιμία του και το στιλ του, κι οι ελάχιστοι Έλληνες που τον βλέπαμε κλαίγαμε από συγκίνηση καθώς γύρο με γύρο μάζευε βαθμούς. Στον τελευταίο γύρο μάλιστα στρίμωξε τον αντίπαλο του στη γωνιά και τον σφυροκοπούσε.

»Όταν το γκογκ σήμανε τη λήξη ο Χίτλερ δεν βρισκόταν στη θέση του… Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι πετούσαν τα χειρόγραφα τους έξαλλοι από χαρά και φιλούσε ο ένας τον άλλο. Ο ίδιος ο Έντερ, πριν δώσουν οι κριτές τη βαθμολογία, σήκωσε το χέρι του Αντώνη, του νικητή του. Και ξαφνικά, όλο εκείνο το φανατισμένο πλήθος κάτω από τις σβάστικες ηρέμησε κι όταν σε λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι του Αντώνη Χριστοφορίδη ο κόσμος ικανοποιήθηκε που ο σπίκερ ανέφερε τον νικητή ως Έλληνα. Αν έχανε, σίγουρα θα τον πολιτογραφούσε Γάλλο».

Όπως σημειώνεται στο αφιέρωμα του Δημήτρη Λυμπερόπουλου, το Παρίσι, που θεωρούσε τον «Κριστό» δικό του παιδί, του επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Στον σιδηροδρομικό σταθμό τον περίμεναν χιλιάδες Γάλλοι, κάποιοι τον κουβάλησαν στα χέρια μέχρι το αυτοκίνητο. Στην επιτροπή υποδοχής ο δήμαρχος, η διάσημη Γαλλίδα χορεύτρια Μιστεγκέτ, ο ηθοποιός Μορίς Σεβαλιέ ακόμα και ο Μορίς Τορέζ, αργότερα γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος τον φίλησε και του είπε: «Να έρθεις στη γιορτή μας».

Πλέον όλοι οι Γάλλοι μιλούν για τον πρωταθλητή που γελοιοποίησε τον Χίτλερ στο Βερολίνο, όπως πριν από δύο χρόνια ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Τουριστικός Όμιλος Βέροιας)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ροδακινιές της Βέροιας μετατρέπουν και φέτος τον ανθισμένο κάμπο σε ανοιχτό χώρο συνάντησης

1/03/2026 - 11:32μμ
Αστυνομικός έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή όπου βρέθηκε νεκρή η άτυχη 31χρονη (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της νεκρής 31χρονης εγκύου – «Ψόφα σαν σκυλί» φέρεται να της φώναζε στον χθεσινό καυγά

1/03/2026 - 7:20μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Άγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας – Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας της συντρόφου του

1/03/2026 - 11:47πμ
Ορισμένα από τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΘ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα φύτεψε το ΑΠΘ, το πρώτο αφιερώθηκε στους φοιτητές-θύματα των Τεμπών

1/03/2026 - 9:40πμ
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις

1/03/2026 - 8:17πμ
Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

28/02/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

H Μέση Ανατολή φλέγεται: Διπλωματικός μαραθώνιος Τραμπ και πληροφορίες για «φωτογραφία της σορού» του Χαμενεΐ

28/02/2026 - 11:27μμ
Νεκρή εντοπίστηκε έγκυος γυναίκα στον Κολωνό μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Καλλικρατίδου με τραύμα στο κεφάλι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στον Κολωνό: Νεκρή 31χρονη έγκυος μέσα στο σπίτι της

28/02/2026 - 10:03μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald-R. Ford ενώ αποχωρεί από τη ναυτική βάση της Σούδας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκλεισε η βάση στη Σούδα λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανικές βάσεις

28/02/2026 - 9:35μμ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 νεκρών (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος των Τεμπών: Κουκουλοφόροι επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ογκώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

28/02/2026 - 5:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βίντεο «απολογισμού» του Ντ. Τραμπ (πηγή: x.com)

Ντόναλντ Τραμπ: Η επίθεση στο Ιράν θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι – «Αναμενόμενες οι απώλειες»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Τουριστικός Όμιλος Βέροιας)

Οι ροδακινιές της Βέροιας μετατρέπουν και φέτος τον ανθισμένο κάμπο σε ανοιχτό χώρο συνάντησης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας»)

Μυτιλήνη: Οι Περγαμηνοί αναβίωσαν το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων – Ρεβίθια, κόλλυβα και ευχές για μια καρπερή άνοιξη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Γκέλαρε στον Βόλο η ΑΕΚ – Νίκες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από τα Στενά του Ορμούζ στην αντλία: Η Ελλάδα μπροστά στο ενεργειακό τεστ της Δευτέρας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Argo WN)

Μαζί με τους Πόντιους του Augsburg ο χορός νεολαίας των «Αργοναυτών» του Waiblingen

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign