pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πιθανότατα στην Ελλάδα εμφανίσθηκε ο πρώτος άνθρωπος

22/05/2017 - 11:36μμ
Πιθανότατα στην Ελλάδα εμφανίσθηκε ο πρώτος άνθρωπος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο διαχωρισμός του ανθρώπινου είδους από τους ανθρωποειδείς πιθήκους ενδεχομένως να είχε ξεκινήσει μερικά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Μάλιστα η διαδικασία αυτή ενδέχεται να είχε γίνει στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα η κρατούσα θεωρία. Αυτή η νέα υπόθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, σε μια δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ερευνών για την Εξέλιξη του Ανθρώπινου Είδους και της Παλαιοπεριβαλλοντολογίας (HEP) βάσισε την έρευνά της σε δύο απολιθώματα που ήταν ήδη γνωστά και τα οποία μελετήθηκαν ενδελεχώς σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που, βάσει υποθέσεων, επικρατούσαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια στα σημεία που εντοπίστηκαν τα απολιθώματα.

Πού και πότε ακριβώς αναπτύχθηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή δεν έχει ακόμη απολύτως ξεκαθαριστεί.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο χιμπατζής θεωρείται ο πλησιέστερος συγγενής του ανθρώπου. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς η εξελικτική γραμμή των προγόνων των χιμπατζήδων και των ανθρωποειδών διαχωρίστηκε πριν από περίπου 5 με 7 εκατ. χρόνια. Η ερευνητική ομάδα από την Τυβίγγη εστίασε τις μελέτες της στα δύο μοναδικά απολιθώματα του ανθρωποειδούς που είναι γνωστό επιστημονικά με τη λατινική ονομασία Greacopithecus (γραικοπίθηκος). Ας σημειωθεί ότι στα ανθρωποειδή συγκαταλέγονται γενικά τόσο  οι ανθρωποειδείς πίθηκοι (ή αλλιώς πονγκίδες) όσο και οι μακρινοί απόγονοι του ανθρώπου (προάνθρωποι).

Τα δύο απολιθώματα που εξέτασε η ομάδα βρέθηκαν το ένα στην Ελλάδα (πρόκειται για απολίθωμα κάτω γνάθου) και το άλλο στη Βουλγαρία (απολίθωμα δοντιού).

Μετά από λεπτομερείς αναλύσεις, οι ερευνητές είναι σε θέση να υποθέσουν ότι ο Graecopithecus αποτελεί έναν άγνωστο μέχρι πρότινος πρόγονο του ανθρώπου (προάνθρωπο). Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι ρίζες των δοντιών του συμπλέκονται μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου και των μακρινών προγόνων του. Αντίθετα στους ανθρωποειδείς πιθήκους οι ρίζες των δοντιών είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες.

«Μείναμε έκπληκτοι και εμείς οι ίδιοι από τα αποτελέσματα των ερευνών μας, διότι πρoάνθρωποι μέχρι πρόσφατα είχαν εντοπιστεί μόνο στην Αφρική, νότια της ερήμου Σαχάρας», ανέφερε ο Γιόχεν Φους, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σαβάνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο;
Οι αναλύσεις των ιζημάτων, από τα οποία αποσπάστηκαν τα συγκεκριμένα απολιθώματα, οδήγησαν τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι ηλικίας 7,175 εκατομ. ετών, ενώ το βουλγαρικό δόντι 7,24 εκατομ. ετών. Τα ευρήματα αυτά εκτιμάται ότι είναι ακόμη πιο παλιά κι από τα παλαιότερα ευρήματα αφρικανικού προανθρώπου, γνωστού στα λατινικά ως Sahelanthropus (Σαχελάνθρωπος), η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 εκατ. ετών.

Η γερμανική επιστημονική ομάδα καταλήγει στο ότι ο διαχωρισμός προανθρώπων και χιμπατζήδων έλαβε χώρα νωρίτερα σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, και μάλιστα όχι στην Αφρική αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξαιτίας δραστικών κλιματικών μεταβολών που παρατηρήθηκαν εκεί την ίδια περίπου περίοδο. Μάλιστα στα ιζήματα που εντοπίστηκαν τα δύο απολιθώματα οι ερευνητές εντόπισαν και ίχνη κόκκινης, λεπτόκοκκης λάσπης, η οποία απαντάται στην έρημο. Μεταξύ άλλων εντόπισαν και διαφορετικά είδη αλάτων σε υψηλή περιεκτικότητα. Υποθέτουν ότι έχουν φτάσει εδώ από τη Β. Αφρική.

«Τα στοιχεία αυτά μπορεί να προέρχονται από τη Σαχάρα, η οποία πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια ήταν εξαπλωμένη (προς τον βορρά).

Οι καταιγίδες της ερήμου μπορεί να μετέφεραν κόκκινη σκόνη με άλατα μέχρι τις βόρειες ακτές της τότε Μεσογείου», εξηγεί επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαντλέν Μπέμε.

Επίσης είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σφοδρές κλιματικές αλλαγές να δημιούργησαν στην Ευρώπη ένα κλίμα τύπου σαβάνας, κάτι που επιβεβαιώνεται από αντίστοιχα απολιθώματα φυτών. «Σε γενικές γραμμές οι έρευνες σκιαγραφούν από κλιματολογική άποψη την εικόνα μιας σαβάνας. Σε μια τέτοια εικόνα ταιριάζουν τα απολιθώματα του γκραικοπίθηκου, αλλά και απολιθώματα προγόνων της καμηλοπάρδαλης, της γαζέλας, της αντιλόπης, του ρινόκερου», αναφέρει τέλος από την πλευρά του ο Νικολάι Σπασόφ από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, που συμμετείχε επίσης στην ίδια έρευνα.

Πηγή: protothema.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πρωτομηνιά με καλοκαιρινές συνθήκες και θερμοκρασίες – Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα πρωτοβρόχια

1/09/2026 - 8:08πμ
Η πολυκατοικία στην Κυψέλη όπου εντοπίστηκε το μακάβριο εύρημα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Πρωτοφανής υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, λέει η ΕΛΑΣ μέσω της Κωνσταντίας Δημογλίδου

31/08/2026 - 10:20μμ
Υποστηρικτές της AfD περιμένουν την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου Ούλριχ Ζίγκμουντ στο Νάουμπουργκ, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία-Άνχαλτ (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η AfD αγγίζει το 43% – Η κάλπη που μπορεί να γκρεμίσει το «τείχος πυρός»

31/08/2026 - 7:14μμ
Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Συγγρού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Drones, κάμερες και AI απέναντι στο μποτιλιάρισμα στην Αττική – Πρεμιέρα για τον ΚΟΜΒΟΣ της ΕΛΑΣ

31/08/2026 - 6:52μμ
Σε πολυκατοικία στην οδό Θάσου στην Κυψέλη, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Πάνω από 10 τραύματα από μαχαίρι στο βρέφος – Τι εξετάζεται για τα ανήλικα

31/08/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 51χρονος με Ερυθρά Αγγελία της Τουρκίας για σοβαρά αδικήματα

31/08/2026 - 4:28μμ
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

31/08/2026 - 3:40μμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Ένα κατεψυγμένο βρέφος, έξι ένοικοι και κάμερες – Τι συνέβαινε στο διαμέρισμα;

31/08/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μακάβρια στοιχεία για το νεκρό βρέφος που εντοπίστηκε σε κατάψυξη στην Κυψέλη – Έγκυες φέρονται να είναι η 38χρονη μητέρα και η 15χρονη κόρη

31/08/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Άρπαξε ποτό από ψιλικατζίδικο, επέστρεψε με καραμπίνα και πυροβόλησε

31/08/2026 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική χάντμπολ

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Πρωτομηνιά με καλοκαιρινές συνθήκες και θερμοκρασίες – Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα πρωτοβρόχια

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: greektownchicago.org)

Φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας στο Greektown: Το Σικάγο γιόρτασε για 36η χρονιά την ελληνική γεύση και παράδοση

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα Γυναικών 4×100

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super League: «Διπλό» στη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: «Ζωντανή» για την πρόκριση η Εθνική

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV