pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προσοχή στα επόμενα βήματα

21/05/2017 - 2:22μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ερντογάν έκανε το πολυσυζητημένο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, έχοντας στις αποσκευές του τρεις φακέλους, δηλαδή τρία ζητήματα που θα έθετε στον ομόλογό του πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Το ένα ήταν να σταματήσουν οι ΗΠΑ να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, να σταματήσουν τη στρατιωτική συνεργασία και την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας να την αναλάβουν τμήματα Αράβων και Τουρκομάνων εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα από την Τουρκία, με την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων και μονάδων πυροβολικού και μηχανικού του τουρκικού στρατού.

Το δεύτερο ήταν η έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία και μέχρι να εξεταστούν τα στοιχεία και να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, να συλληφθεί και να παραμείνει έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ.

Το τρίτο ήταν η απελευθέρωση του Ιρανοαζέρου επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ και του τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που κρατούνται σε φυλακή των ΗΠΑ και δικάζονται για σοβαρά αδικήματα, που αγγίζουν το περιβάλλον, ίσως και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Τελικά, σύμφωνα ακόμα και με φιλικά προς τον Ερντογάν έντυπα και ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, χωρίς να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία δέσμευση από την αμερικανική πλευρά, για τα τρία ζητήματα που έθεσε στον πρόεδρο Τραμπ.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς διαμείφθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, πάντως είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, πλην όμως είναι ακόμα υπό την επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου και των μυστικών υπηρεσιών και γι’ αυτό δεν κατάφερε να απεμπλακεί από την πολιτική υποστήριξης και συνεργασίας με τους Κούρδους της Συρίας.

Κατά τα φαινόμενα μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την τελική φάση της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκας, με τους Κούρδους του YPG και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF).

Η κατάσταση αυτή αναβαθμίζει το ρόλο των Κούρδων όχι μόνο στη Συρία αλλά στην ευρύτερη περιοχή, και δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του Κουρδικού Διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, μια εξέλιξη που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι σε θέση να απειλήσει την ακεραιότητα της Τουρκίας.

Να το επαναλάβουμε, η σημασία και η αξία της Τουρκίας, ως «οικόπεδο, για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι τεράστια και κανείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την απώλειά του· και ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό, είναι ο Ερντογάν.

Άρα, αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, είναι εκβιαστικές κινήσεις στο μέτωπο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς και στα άλλα δύο μέτωπα, που ούτως ή άλλως αλληλοσυνδέονται, και αναφερόμαστε στο μέτωπο της Κυπριακής ΑΟΖ και σε αυτό του Αιγαίου. Τα ρωσοτουρκικά θα τα χειριστούν οι επιτελείς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Μένουν τα άλλα δυο μέτωπα, της Κύπρου και του Αιγαίου, που πρέπει να τα χειριστούν οι επιτελείς σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και οι Έλληνες της διασποράς που ασκούν επιρροή κυρίως στην Ουάσινγκτον.

Εκεί ο αγώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, γιατί το αμερικανικό νομικό σύστημα επιτρέπει την «αγορά» όχι μόνο υπηρεσιών αλλά και προσωπικοτήτων και συνειδήσεων. Η περίπτωση τού –για λίγα εικοσιτετράωρα χρηματήσαντος στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ– στρατηγού Φλιν, είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στον αμερικανικό Τύπο, είχε καταστεί όργανο, κάτι σαν το μακρύ χέρι της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον, και εργαζόταν πάνω σε δύο από τα τρία θέματα που είχε στις αποσκευές του ο Ερντογάν:

Στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και στην «απαγωγή» του Γκιουλέν, με μια επιχείρηση τύπου «Οτζαλάν».

Άρα, ο πακτωλός των εκατοντάδων εκατομμυρίων, ακόμα και των δισεκατομμυρίων που ξοδεύει η Άγκυρα, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος την περίοδο αυτή για τα ελληνικά συμφέροντα. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους αυτό οι Έλληνες επιτελείς σε Αθήνα και Λευκωσία και οι Έλληνες πατριώτες στην Ουάσινγκτον.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: «Έσβησε» τη Γαλλία και πέρασε στον τελικό η Ισπανία!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Σίδνεϊ: Η ανεξιχνίαστη εξαφάνιση της 10χρονης Ελένης Καριπίδη – Το μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τραμπ: Ζήτησε από τον Νετανιάχου αποχώρηση από Λίβανο και Συρία – Νέα σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Θρίλερ στον Θερμαϊκό: Αγνοείται 69χρονος μετά την ανατροπή σκάφους – Σώθηκε η σύζυγός του

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi)

Υπόθεση Marfin: Στη φυλακή οι δύο 42χρονοι μετά τις απολογίες τους – Αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Νικητής στη Βουδαπέστη ο Τεντόγλου – Τρίτος ο Καραλής

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign