pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έκοβε τ’ αυτιά των Ελληνοκυπρίων που σκότωνε και τα έφερνε στην γυναίκα του»

18/05/2017 - 9:28μμ
«Έκοβε τ’ αυτιά των Ελληνοκυπρίων που σκότωνε και τα έφερνε στην γυναίκα του»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα καυστικό σχόλιο του Τουρκοκύπριου αρθρογράφου Σενέρ Λεβέντ για τις ανθρώπινες θηριωδίες, με αφορμή μια αιματοβαμμένη αλλά αληθινή ιστορία στην πολύπαθη Κύπρο.

Του Σενέρ Λεβέντ

Κάποτε ένας φίλος μας δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από έναν διοικητή της ΤΜΤ (σ.σ: Turk Mukavemet Teskilati – Τουρκική Αντιστασιακή Οργάνωση). Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν δημοσίευσε ποτέ αυτήν τη συνέντευξη, λέει. Ή πιο σωστά, σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο. Σκέφτηκε να τη συμπεριλάβει εκεί, λέει. Ακόμα δεν εκδόθηκε το βιβλίο. Ίσως εκδοθεί. Ο φίλος μας χρησιμοποίησε και κασετόφωνο κατά τη συνέντευξη. Αλλά άκουσε τέτοιες ιστορίες από τον διοικητή, λέει, που για μακρό χρονικό διάστημα δεν έβρισκε το θάρρος να πάρει ξανά το κασετόφωνο και να ακούσει αυτά που του είπε.

Ανατρίχιαζε ακόμα και να τα ακούει αυτά. Ο διοικητής διηγήθηκε χωρίς ενδοιασμούς αυτά που έκανε. Έκοβε, λέει, τα αυτιά των Ελληνοκυπρίων που σκότωνε και τα έφερνε στην γυναίκα του. Και η γυναίκα του τα τοποθετούσε στο σχοινί σαν γιασεμί.

Τα σχοινιά ξεχείλισαν, λέει. «Μην φέρνεις πια, βαρέθηκα», του είπε η γυναίκα του μια μέρα. Και εκείνος σταμάτησε να κόβει αφτιά. 

Ήταν γεμάτος με το αίσθημα της εκδίκησης, λέει. Μια φορά έστησε ενέδρα σε Ελληνοκύπριους, λέει. Σταμάτησε έναν οδηγό ταξί. Μόλις ο Ελληνοκύπριος οδηγός ταξί κατάλαβε ότι θα τον σκότωνε, άρχισε να τον ικετεύει (σ.σ.: Δυσκολεύτηκε πολύ καθώς διηγείτο αυτή τη σκηνή στον φίλο μας δημοσιογράφο. Δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και άρχισε να κλαίει, λέει). Ο ταξιτζής τον κοίταξε μέσα στα μάτια. Δεν ξέχασε ποτέ αυτό το βλέμμα, λέει. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγινε εφιάλτης που τον ακολουθεί. Από τον φόβο του ποτέ δεν περνούσε τη νύκτα μόνο σε ένα κρεβάτι. Πάντα ξάπλωνε σε τρία διαφορετικά κρεβάτια. Ξημερωνόταν σε τρία διαφορετικά κρεβάτια.

Από τότε που ήταν στην ΤΜΤ μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ ήρεμο ύπνο χωρίς διακοπή. Είναι ένας ηλικιωμένος 85 ετών. Τα διηγήθηκε αυτά στον φίλο μας ένα ήσυχο καλοκαιρινό πρωινό. Τα διηγήθηκε κλαίγοντας. Αναπολώντας έναν ύπνο χωρίς διακοπή. Γι’ αυτό, ο φίλος μου μόλις τελείωσε την αφήγηση, με ρώτησε: «Μήπως ο θάνατος είναι μια καλή πλατφόρμα για έναν συνεχή και ήσυχο ύπνο;»

Ανατριχιάζουμε. Όλοι μας ανατριχιάζουμε από αυτές τις ιστορίες. Ξέρουμε ότι έξω από τη χώρα μας, σε άλλες χώρες, συντελείται θηριωδία όμοια και χειρότερη από αυτήν. Αλλά αυτό συνέβη στη δική μας χώρα, όχι στο εξωτερικό. Εδώ. Σε αυτό το μικρό νησί το οποίο αποκαλούμε παράδεισο.

Είδαμε πώς θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόλαση ένας παράδεισος. Και το ζήσαμε. Εκείνοι πέθαναν. Εμείς βγήκαμε ζωντανοί από την κόλαση. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ξανά εκεί, έτσι δεν είναι;


Άνδρες της ΤΜΤ

Είμαι περίεργος. Πόσοι ανάμεσά μας το συνειδητοποιούν αυτό; Δεν ξέρω αν είναι ακόμα ζωντανός εκείνος ο πρώην διοικητής, ο οποίος τα διηγείτο αυτά κλαίγοντας ένα ήσυχο καλοκαιρινό πρωινό. Αν έχει πεθάνει, σημαίνει ότι κατάφερε να κοιμηθεί τον αδιάκοπο ύπνο. Κάθε αυτί που έκοβε τον κυνηγούσε για χρόνια, λέει. Κάθε μάτι το οποίο πυροβολούσε τον παρακολουθούσε. Δεν είναι δάκρυα ήρωα τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια του, καθώς ετοιμαζόταν να αποχαιρετίσει τον κόσμο στο τελευταίο σκαλοπάτι της ζωής του και παρέθετε τις παραδοχές του.

Ουσιαστικά είναι ένας ξεσηκωμός κατά του δολοφόνου που βρισκόταν μέσα στην ψυχή του. Δεν είχε γλυκές αναμνήσεις, για να παρηγορηθεί όταν γέρασε. Από τις αναμνήσεις του έσταζε αίμα. Μια ζωή που πέρασε από θάλασσα αίματος.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ξανά σε αυτήν την κόλαση, έτσι δεν είναι; Να μένουν μακριά από εμάς και οι σημαίες και τα εμβατήρια και τα ιδεώδη. Πάρτε αυτά τα ιδεώδη που αποκαλείτε ιερά και βάλτε τα στον πισινό σας.

Να μένουν μακριά από εμάς όσοι καυχιόνται, επειδή είναι Τούρκοι ή Έλληνες και όχι επειδή είναι άνθρωποι. Να ξέρετε ότι όσοι καυχιόνται γι’ αυτό το κάνουν, επειδή δεν έχουν άλλες επιτυχίες και ικανότητες για να καυχηθούν. Ούτε καλοί γιατροί έγιναν, ούτε καλοί μηχανικοί ούτε καλοί αρχιτέκτονες. Κρύβουν τις αποτυχίες και τις ανικανότητές τους πάντα με σημαίες και εμβατήρια.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι όπως τον διοικητή που δεν ξέχασε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του το τελευταίο βλέμμα του θύματός του. Μου είχε πει κάποιος για τον πατέρα του που κοιμόταν και ξυπνούσε κάθε βράδυ καταϊδρωμένος μέσα σε εφιάλτες και πέθανε στο κρεβάτι του μέσα στις τύψεις. Του τα είχε διηγηθεί όλα ο πατέρας του, όταν ήταν στα τελευταία του. Για τους ανθρώπους που σκότωσε. Τις γυναίκες που βίασε. Ποιος ξέρει τι ιστορίες έχουν τα κομματάκια των οστών που βγάζουμε τώρα μετά από χρόνια από το χώμα και από πηγάδια και τα βάζουμε μέσα σε μικρά φέρετρα. Τις τελευταίες τους στιγμές. Τις τελευταίες του ματιές στη ζωή. Κλάψε γέρο κλάψε. Κλάψε διοικητή. Και προσευχήσου. Να μην υπάρχει κόλαση, όπως λένε στον άλλο κόσμο…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

«Στα κόκκινα» η ανατολική Μεσόγειος: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

7/03/2026 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μία σπουδαία πρωτοβουλία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Κατέρρευσε στη Σεβίλλη ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Αγκάλιασε το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Συμφωνία Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες: Τέλος στο πλαφόν τον Ιούνιο και ενίσχυση 3.000 ευρώ ανά πρατήριο

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign