pontosnews.gr
Σάββατο, 24/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι του Δήμου Παύλου Μελά έστειλαν μήνυμα ενότητας τιμώντας τους 353.000 προγόνους μας (φωτο)

16/05/2017 - 8:59μμ
Οι Πόντιοι του Δήμου Παύλου Μελά έστειλαν μήνυμα ενότητας τιμώντας τους 353.000 προγόνους μας (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με φωνή σπασμένη και μάτια υγρά ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ, Νίκος Μιχαηλίδης, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού των τριών μεγάλων ποντιακών συλλόγων της δυτικής Θεσσαλονίκης, προσπαθούσε να διαβάσει μαρτυρίες επιζώντων από τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό Ποντίων. Η συγκίνηση δεν τον άφηνε. Δεν μπορούσε να την ξεπεράσει παρά τα ζεστά και ενισχυτικά χειροκροτήματα των ακροατών.

«Συγχωρέστε με. Είχα παππού από την Πάφρα και μου διηγήθηκε αντίστοιχα γεγονότα», κατάφερε να πει με περισσή δυσκολία ο καθηγητής… 

Πόντιος στην καταγωγή, «παιδί» της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, με σημαντικό ακαδημαϊκό έργο γύρω από τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και τη μουσική του, αφού παίζει λύρα και τραγουδάει. Όταν κατάφερε να διαβάσει τις μαρτυρίες –από το βιβλίο Έξοδος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών–, η συγκίνηση και η ανατριχίλα πέρασαν στον κόσμο. Κάθε λέξη μετατρεπόταν σε εικόνα στα μάτια των παρευρισκομένων. Κάθε γεγονός είχε πρωταγωνιστή κάποιον ή κάποιους από τους δικούς τους προγόνους.

«Υπάρχει σήμερα προπαγάνδα των Τούρκων που αντιστρέφει τα γεγονότα. Η Τουρκία σήμερα συνεχίζει τα ίδια εγκλήματα σε βάρος Κούρδων και Αλεβιτών. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός που θα πετύχουμε τον αγώνα μας, αφού οι καταστάσεις αλλάζουν στην Τουρκία. Είναι κατάλληλη η στιγμή για να συνεργαστούμε με Τούρκους ιστορικούς και να πετύχουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι εξαιρετικά ανθρωπιστικός και προοδευτικός ο αγώνας μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Μιχαηλίδης.

Εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση
Η συγκίνηση περίσσεψε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και οι τρεις ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής –«Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης και «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Ηλιούπολης– υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Συγκινητικός ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης στο μονόπρακτο που παρουσίασε, «ζωγραφίζοντας» την αγωνία ενός Πόντιου κατά τις σφαγές, στην εξέδρα που στήθηκε στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Γλαφυρή στη δική της αφήγηση Ελένη Σαββίδου, μέλος του θεατρικού των «Ακριτών του Πόντου». Ακούσματα πόνου, που σαν αγκάθια τρυπούσαν την καρδιά, από την ορχήστρα του Γιώργου Πουλαντζακλή και τις φωνές των Γιάννη Σταυριανίδη και Χρήστου Γεωργιάδη.

Με ψυχή που επισκίαζε τις μεγάλες ικανότητές τους χόρεψαν σέρρα επιλεγμένα παλικάρια από τους τρεις συλλόγους· βαριά, πένθιμη η ατμόσφαιρα από τα αναμμένα κεράκια και τη σιωπή στην πορεία από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα, στην οδό Μεσολογγίου της Σταυρούπολης –όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κι έγινε κατάθεση στεφάνων– μέχρι το πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά.

Πηγαία συναισθήματα πόνου και οργής, αλλά και «ταξίδι» σκέψεων προκαλούσε η έκθεση φωτογραφίας και πινάκων ζωγραφικής από το αρχείο του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, η οποία θα παραμείνει μέχρι και τις 19 Μαΐου στην υπόγεια διάβαση πεζών της οδού Λαγκαδά, που συνδέει το μνημείο με το πρώην στρατόπεδο.


Η έκθεση στην υπόγεια διάβαση πεζών

«Ένας αιώνας συμπληρώνεται από τότε που άρχισε να γράφεται το βιβλίο του πόνου, της εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στα 353.000 άτομα που εξοντώθηκαν και σε όλους κείνους που ξεριζώθηκαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνούμε και να σωπαίνουμε. Είμαστε εδώ για να θυμόμαστε και για να απαιτήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από περισσότερες χώρες – και κυρίως τον αυτουργό, την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης, και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης.

«Μόνο ενότητα»
Μήνυμα ενότητας του ποντιακού ελληνισμού μετέφεραν με ένα στόμα, μιλώντας στο pontos-news.gr, οι τρεις πρόεδροι των διοργανωτών συλλόγων.

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να αφήσουμε το εγώ και να πάμε στο εμείς, για να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Οι τρεις σύλλογοι είναι μαζί και πάντα θα είναι μαζί, έχοντας άριστη συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά», είπε ο πρόεδρος του «Αλέξανδρου Υψηλάντη», Αλέξανδρος Εμεινίδης.

«Μόνο ενότητα. Όλοι οι Πόντιοι μπορούμε να γίνουμε ένα, να κάνουμε κοινή πορεία. Μόνο αυτό έχω να πω. Ενότητα», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.


Οι πρόεδροι των τριών συλλόγων με τον δήμαρχο Παύλου Μελά

«Η ενότητα πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Με την εικόνα που έχουμε σήμερα, λένε οι άλλοι ότι δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας. Το εγώ το έχουμε πάνω από όλα. Αν εμείς οι παλαιότεροι έχουμε ανταλλάξει στο παρελθόν βαριές κουβέντες, να κάνουμε πέρα, να αναλάβουν οι νέοι. Το μήνυμα ενότητας που στέλνουμε οι τρεις σύλλογοι, ας το λάβουν κι άλλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των «Ακριτών του Πόντου», Κώστας Παπαδόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Εικόνα από το διαφημιστικό για τον νέο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για τους ομογενείς σε ΗΠΑ και Καναδά – Εκπαιδεύτρια η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου

23/01/2026 - 6:00μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη Γιορτή Γραμμάτων (φωτ.: Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Στη Νάουσα φέτος η μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων

23/01/2026 - 3:18μμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, όπου βρισκόταν το Μαυραγγέλ', στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυραγγέλ’: Το ελληνικό χωριό της Αργυρούπολης στον Πόντο όπου γράφτηκε μια ξεχασμένη σελίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

22/01/2026 - 10:14μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική Συνέλευση ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

22/01/2026 - 9:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Μαΐου 2025 στο Παραλίμνι, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος και Πόντος συναντιούνται στο Παραλίμνι: Μνημείο Γενοκτονίας με ορίζοντα τη 19η Μαΐου 2026

22/01/2026 - 3:59μμ
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)
ΠΟΝΤΟΣ

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

22/01/2026 - 1:36μμ
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

22/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

22/01/2026 - 9:50πμ
Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H κατηγορούμενη Τζέσικα Μορετί, σύζυγος του ιδιοκτήτη του μοιραίου μπαρ αποχωρεί από το γραφείο του εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο της (φωτ.: EPA/Jean-Christophe Bott)

Κραν Μοντανά: Αποφυλακίστηκαν ο ιδιοκτήτης του μοιραίου μπαρ και η σύζυγός του με εγγύηση 200.000 ελβετικών φράγκων

56 λεπτά πριν
Ισραηλινός κοιτά τον πίνακα των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (φωτ. αρχείου: EPA/Abir Sultan)

Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή – Φόβοι για σύγκρουση

1 ώρα πριν
Άποψη της Μεγάλης του Γένους Σχολής (πηγή: facebook.com/filoimgsx)

Ραντεβού για την καθιερωμένη «Φασολάδα» δίνει ο Σύνδεσμος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

2 ώρες πριν
Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Oleg Movchaniuk)

Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφαλείας από ΕΕ και ΗΠΑ και χρηματοδότηση 800 δισ. δολ. με αντάλλαγμα το Ντονμπάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Adalar Belediyesi / Facebook)

Τίμησαν τη μνήμη του θρυλικού Λεφτέρ στην Πρίγκηπο

3 ώρες πριν
Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign