pontosnews.gr
Δευτέρα, 3/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ζώρας του Πόντου

Γράφει ο Μάκης Μουρατίδης

14/05/2017 - 11:01πμ
Ο Ζώρας του Πόντου

Ο Ζώρας Μελισσανίδης (πηγή: βιβλίο Τάσου Κοντογιαννίδη «Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η λέξη «τ’ εμέτερον» είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει «δικός μας». Η στάση ζωής του Ζώρα καθορίστηκε από αυτήν τη λέξη, αφού θεωρούσε όλους ανεξαιρέτως τους Ποντίους «δικούς του», κάτι σαν συγγενείς και μέλη της οικογένειάς του. Δεν υπάρχει ποντιακό χωριό που να μην επισκέφθηκε και να μην έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον τοπικό σύλλογο και τους καλλιτέχνες που υπηρετούσαν την ποντιακή παράδοση.

Δεν υπάρχει άνθρωπος ή σύλλογος που να χτύπησε την πόρτα του Ζώρα Μελισσανίδη και να μην ευεργετήθηκε.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ζωή του ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ευεργεσία, ενώ υπηρέτησε με πάθος τη γλώσσα, τη μουσική –έπαιζε και ο ίδιος ποντιακή λύρα– και τον πολιτισμό των Ποντίων, αυτής της σκληρής ράτσας που αντιστέκεται στο χρόνο και την αφομοίωση. Γι’ αυτό, όταν ο Ζώρας έφυγε από τούτη τη ζωή, στο δρόμο προς την τελευταία του κατοικία, κάτω από τα έλατα της Παναγίας Σουμελά, στις πλαγιές του Βερμίου, τον ξεπροβόδισαν χιλιάδες Πόντιοι από όλη την Ελλάδα, τραγουδώντας όλοι μαζί το «Αϊτέντς επαραπέτανεν». Όλοι αυτοί ήταν η οικογένειά του, που ανταμώθηκαν και γνωρίστηκαν για πρώτη και ίσως για τελευταία φορά. Αυτά τα λόγια αποτυπώνονται στο βιβλίο Ο Ζώρας του Πόντου από τον συγγραφέα Τάσο Κοντογιαννίδη, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Πόντιου ευεργέτη Ζώρα (Γιώργου) Μελισσανίδη.


Η κηδεία του Ζώρα Μελισσανίδη

Ποιος ήταν ο Ζώρας (Γιώργος) Μελισσανίδης
Ο Ζώρας Μελισσανίδης ήταν ένας φτωχός πρόσφυγας από τον Πόντο που δούλεψε σκληρά, απέκτησε υλικά αγαθά, τα οποία όμως δεν κράτησε για τον εαυτό του. Ευεργέτησε πολλούς και από πολλούς αγαπήθηκε. Άλλωστε το δόγμα του ήταν «Δώσε αγαθά και θα πάρεις χαρά. Όταν δίνεις σε φτωχό δανείζεις στον Θεό. Δώσε για να νιώσεις όμορφα με τη συνείδησή σου και τον εαυτό σου».

Πρόσφυγας από τον Καύκασο, εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά της Νίκαιας και αφιέρωσε τη ζωή του επί δεκαετίες για την οργάνωση των Ποντίων και των ξεριζωμένων Ελλήνων.

Ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που πρωτοστάτησαν να διατηρηθεί ο πολιτισμός του Πόντου, με τις χορευτικές ομάδες, τις εντυπωσιακές στολές, αλλά και ο άνθρωπος που συνεχώς πρόβαλλε τα δίκαια αιτήματα των συμπατριωτών του. Αγαπούσε την ποντιακή μουσική και την ενίσχυε.


Με τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας, Γώγο Πετρίδη

Στη Νίκαια έπιασε δουλειά ως οδηγός στα αστικά λεωφορεία, παντρεύτηκε την κοπέλα που ερωτεύτηκε και αγάπησε, τη Βέρα, απέκτησε τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Ιάκωβο και την Όλγα. Στη συνέχεια άνοιξε σχολή οδηγών στην Κοκκινιά. Μετά το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, το 1969, ο Ζώρας πουλάει το σπίτι του στη Νίκαια και χτίζει με τα χρήματα που πήρε ξενώνα στην Παναγία Σουμελά Βερμίου, στη μνήμη της συζύγου του.

Δεν υπήρχε άνθρωπος στο άκουσμα του ονόματος του Ζώρα να μη εκφέρει τρεις λέξεις που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του: τίμιος, πονόψυχος, ανοιχτοχέρης. Μερικοί θα προσθέσουν και άλλες: γλεντζές, πατριώτης, δίκαιος και άνθρωπος.

Πολλούς ευεργέτησε και είχε μέσα του ριζωμένο τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου, τη χριστιανική πίστη και το σοσιαλισμό , εφόδια που τον οδήγησαν στο ευεργετικό για τους ανθρώπους και την κοινωνία, έργο του.

Μάκης Μουρατίδης

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρακτορείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ARMEN PRESS)

Γκεβόργκ Χαρουτιουνιάν: Χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης με… σπασμένο χέρι

8 λεπτά πριν
Ελένη και Χρήστος Μαρούδης (πηγή: lionnews.gr)

Άνω Πορόια: Επαναπατρίζονται τα οστά των ηρώων Χρήστου και Ελένης Μαρούδη

36 λεπτά πριν
(Πηγή: meteo.gr)

meteo.gr: Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα από την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική

1 ώρα πριν
Ο Χρήστος Μπάζος, ιδιοκτήτης του Colonial Lunch Café στη διεύθυνση 349 Yonge Street, πίσω από τον πάγκο του καταστήματός του. Το ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο καταστράφηκε από τον όχλο τη νύχτα της 2ας Αυγούστου 1918 (πηγή: Courtesy of Gloria Bazos / Maclean’s)

Το άγνωστο πογκρόμ κατά των Ελλήνων στο Τορόντο: Πώς μια φήμη πυροδότησε τρεις ημέρες βίας στον Καναδά

2 ώρες πριν
Πυροσβεστικό όχημα στην Παλαιά Φώκαια Αττικής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Φωτιές: «Ίσως οι δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού» – Πολύ υψηλός κίνδυνος σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Χαλκιάς – Από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign